Az app, amivel ön is segíthet látni a látássérülteknek

BeMyEyes.PNG
Fotó: BeMyEyes.com

A látássérült emberek az életük legtöbb területén felmerülő nehézségekkel látók számára meglepően jól megbirkóznak, de vannak olyan élethelyzetek, ahol azért nekik is elkélhet a segítség. Ilyen például, amikor meg kellen tudniuk a hűtőjükben található tej lejárati dátumát, vagy szeretnék tudni, mi látható azon a képen, amit a szeretteik küldtek nekik. Pár napja futottunk bele a BeMyEyes (Légy a szemem!) névre hallgató alkalmazásba, amely nálunk magasra tette a lécet az idei Év appja címért folyó versenyben. És hogy miért? Mert nemcsak értelmes, de nagyon szép dologra is használja a technika adta lehetőségeket.

Hogyan működik?

Az alkalmazás egyelőre csak az AppStore-ban található meg, és pofonegyszerű a használata. Kétféle belépési mód van: az I am sighted (magyarul talán legjobban a Látok passzol) és az I am blind (Látássérült vagyok). Utóbbiak egy kattintással segítséget kérhetnek (például akkor, ha egy pályaudvaron kell eligazodniuk, vagy nem tudják, hogy két konzerv közül melyik a paradicsom), a létrejövő videókapcsolatnak köszönhetően pedig bármely, az appban regisztrált látó könnyedén segíthet nekik. Az sem baj, ha olyankor kap segélykérést, amikor éppen nem ér rá, „hívás” átirányítódik a következő felhasználóhoz. A lenti videón megnézheti, milyen egyszerű az alkalmazás használata, és milyen egyszerű jót tenni akár csak annyival is, hogy elmeséli valakinek, mi látható mondjuk egy szeretteitől kapott fotón.

„Abban bízom, hogy online közösségként, egymást segítve a Be My Eyes hatalmas változást hoz majd a látássérült emberek életébe szerte a világon” – nyilatkozta a Be My Eyes dán alapítója és elnöke, Hans Jørgen Wiberg.

Be My Eyes - helping blind see from Be My Eyes on Vimeo.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra