8 dolog, amit nem takarít (eleget)

Lehet, hogy azt gondolja, elég már a takarítási tippekből, de a Shape cikke nyomán most azokat a tárgyakat gyűjtöttük össze, amiket nem tisztítunk, mosunk meg és ki elégszer, sőt, biztos van olyan, akinek eszébe sem jut, hogy ezekkel foglalkoznia kellene. Pedig elképesztő baktériumtenyészet tud lenni egy cipőfűző, kávégép vagy a táskája fogantyúja is.

1. A párnája

Pár hónapja azt írtuk, hogy félévente érdemes kikukázni a párnákat, mert ha meg is tartja a formáját, akkor is egészségügyi problémákat okozhat a rárakódott zsír, kosz és minden más. Ja, és a műszálas párnák sokkal rosszabbak mint a tollal töltött társaik. A rendszeres mosással, tisztítással persze meghosszabbíthatja a párnák élettartamát. A tollal tömötteket érdemes tisztítóba vinni, a műszálasak pedig a mosógépben is kimoshatja, csak előtte ne felejtse megnézni a kezelési piktogrammokat.

shutterstock 125753771

2. A kávégép vízadagolója

Tegye a szívére a kezét, és mondja meg mikor fertőtlenítette utoljára a kávéfőző vízadagolóját? És nem is a vízkő a probléma vele: a National Sanitation Foundation a vizsgált adagolók 50 százalékában talált penészt. Riasztó, nem? A készülékek használati utasításában általában szerepel, hogyan lehet tisztán tartani ezt az alkatrészt. Egyes gyártók azt ajánlják, hogy töltsük fel az adagolót ecettel, majd forraljuk addig, amíg a folyadék fele nem távozik a kancsóba, ezután hagyjuk úgy egy órát, és menjen le a teljes program. Az ecet után párszor érdemes vízzel is átfőzetni a gépet, hogy az ecetnek nyoma sem maradjon.

3. A fogmosópohara

Dicséretes, ha megfelelő időközönként lecseréli a fogkeféjét, de ha csak tárolásra használja a fogmosópoharat, és nem mossa ki időnként, gusztustalan látvánnyal kell majd szembesülnie, mikor a pohár fenekére néz. A National Sanitation Foundation a vizsgált fogkefetartók 27 százalékában talált betegséget okozó baktériumokat, sőt, a fogkefetartó bizony a legkoszosabb hely lehet az egész fürdőszobában. Szerencsére nem kell komoly erőfeszítés ahhoz, hogy megszüntesse a baktériumtenyészetet, hetente kétszer mossa ki szappanos vízzel, vagy tegye bele a mosogatógépbe.

shutterstock 226807465

4. A táskája

Az Inital nevű brit cég felmérése szerint egy női táska sokkal mocskosabb mint egy átlagos irodai mosdó. Gondoljon csak bele, hogy napközben hova pakolja le, mikhez ér hozzá. A két legkoszosabb rész természetesen a táska alja és pántja vagy fogója. A tisztításnál nem mindegy, hogy milyen anyagból készült, lehet, hogy tisztítóba kell vinnie, de lehet, hogy elég lesz a nedves törlőkendő vagy egy kis szappanos víz is. A bőrtárgyak tisztításáról szerencsére rengeteg helyen lehet olvasni, de sok cég foglalkozik bőrtisztítással, ha nem bízik magában. Ha már táska: hiába van a kulcscsomója a nap nagy részében a táskájában, azért néha erre is ráfér a tisztítást.

5. A billentyűzete

Bár a billentyűzet nem a legmocskosabb hely az irodában, azért időnként érdemes erre is szánni pár percet, főleg, ha rendszeresen étkezik, nassol az asztalánál. Ha csak felületi tisztítást akar, akkor persze megteszik a nedves törlőkendők is, de mi azt javasoljuk, hogy szerezzen be sűrített levegős spray-t, vagyis druckluftot, mert így a gombok közül ki kitakaríthatja a koszt, és elegánsabb annál, mintha az asztalához ütögeti és rázogatja szerencsétlen billentyűzetet.

shutterstock 215226196

6. A cipőfűzője

A fehér vagy színes cipőfűzőket bizonyára mindenki kimossa legalább akkor, mikor már láthatóan retkesedni kezdenek, de akkor is inkább csak az esztétikum miatt. Másként tesz majd, ha elolvassa, mire jutottak az Arizonai Egyetem kutatói. Ha minden igaz, egy cipőfűzőn milliónyi kórokozó tanyázik, ami végül is érthető, hiszen elég közel vannak a talajhoz. Szerencsére a megoldás egyszerű, áztassa be a fűzőket szappanos vízbe vagy dobja be a mosógépbe (lyenkor előbb rakja bele egy párnahuzatba vagy valami kis szütyőbe, hogy ne tekeredjenek rá semmire).

7. A telefonja

Korábban írtunk már arról, hogy sok kórokozó van a mobiltelefonokon is. Bizony, egy ilyen készülék mocskosabb lehet a vécéülőkénél is. De mit lehet tenni? Miután kikapcsoljuk a készüléket, töröljük át fertőtlenítő kendővel a felületét, és hagyjuk, hogy megszáradjon. A Shape egy korábbi videója szerint hetente egyszer érdemes megtörölgeti az okostelefont, és erre érdemes olyan törlőkendőt használni, ami direkt erre a célra készült. De ha máshogy nem, ezt ki lehet váltani egy spray-vel és egy mikroszálas kendővel is.

shutterstock 196999418

8. Az okoskarkötője

Egyre többen hordanak olyan karkötőket, amelyekkel követni tudják napi aktivitásukat. Mivel ezek is hosszasan érintkeznek a testünkkel, minden rájuk ragad (főleg, ha edzés közben is rajtunk vannak, márpedig miért ne lennének). Ha lecsatolható a pánt, akkor ezt egy kis mosószeres vízzel érdemes megtisztítani, az elektromos részeket pedig megfelelő tisztítóoldatokkal kell áttörölgetni. Ha a pánt is tartalmaz kényes alkatrészeket, akkor kerülje a vizet, persze ha a gyártó honlapja szerint a készülék vízálló, akkor zuhanyzás közben leöblítheti egy kicsit, de szappant, mosószert akkor se használjon.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra