Jobb, ha ma sem ül még autóba!

Józanul sem vagyunk képesek reálisan értékelni autóvezetési képességeinket, részegen meg aztán egyáltalán nem. Legalábbis egy friss új-zélandi kutatás alapján ezt állítják a pszichológusok. 

Bár sokan hiszik azt, hogy ha eleget józanodnak az utolsó ital után, akkor már simán tudnak vezetni, és csak azon kell izgulni, hogy a rendőrrel meg a szondájával ne akadjon össze az ember, a kutatások nem ezt bizonyítják. Az elfogyasztott alkohol ugyanis még az után is meglátszik motoros (például koordináció, reakcióidő) és kognitív (például a döntéshozatal) képességeinken, amikor már rég józannak hisszük magunkat. Különösen igaz ez akkor, ha társaságban piálunk: szóval a legtöbbször. 

shutterstock 100176341

Az Accident Analysis and Prevention című lapban leírt kísérletben a résztvevők háromfős csoportokban bulizgattak, zenével, játékokkal, csoportonként eltérő mennyiségű alkohollal. A mulatság előtt és után pedig a kutatók egy laborban többször is tesztelték a mulatozók kognitív képességeiket, és szimulátor segítségével azt is rögzítették, hogyan vezetnek. Samuel G. Charlton és Nicola J. Starkey pszichológusok azt találták, hogy a sofőrök többsége már akkor simán alkalmasnak találta magát a vezetésre, amikor egyébként a feladathoz szükséges kritikus képességeik még messze nem álltak helyre. Ráadásul az emberek társaságban, bulizás után sokkal rosszabbak a részegségi szintjük megítélésében és annak eldöntésében is, hogy biztonságos-e már vezetni vagy sem.   

A kísérletben részt vevők egyébként következetesen alulbecsülték az elfogyasztott alkohol mennyiségét, és érdekes módon azonos véralkoholszint mellett biztonságosabban vezettek akkor, amikor kezdtek berúgni, mint akkor, amikor már józanodtak. Ez annyira így volt, hogy az Egyesült Államokban legális 0,5 százalékos véralkoholszint limit alá esve is bénábban vezettek, mint józanul tették volna. 

A vizsgálat lényege tehát az, hogy részegen bizonyítottan rosszak vagyunk a saját állapotunk és a képességeink megítésében, nem vezteünk biztonságosan, hiába hisszük azt, szóval ne, véletlenül se üljön sem ma, sem máskor ittasan autóba!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek