Állásába, kapcsolatába is kerülhet, ha bőrbetegsége van

Október 1-jén volt  az első Urticaria Világnap, ennek alkalmából készült egy felmérés, ami nem vet túl jó fényt a magyarokra. Az 1200 fő bevonásával készült reprezentatív kutatásból ugyanis az derült ki, hogy erősen szépségfüggő társadalomban élünk, a magyarok 83%-a szerint csak vonzó külsővel lehet igazán érvényesülni, és ennél is többen vannak azok, akik kirekesztők a bőrbetegekkel szemben. Pedig a lakosság 37 százaléka már érintettként is szembesült a bőrbetegségek okozta nehézségekkel, az urticaria (csalánkiütés) enyhe formája például minden harmadik embernél kialakul élete során. 

A felmérés eredményeit egy olyan beszélgetésen ismertették, amelyen részt vett Sipos Sándor HR-szakértő, dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke, dr. Belső Nóra pszichiáter főorvos, és Szellő István, az RTL Klub híradósa. Infografika és tanácsok a hajtás után!

Mi az urticaria?

Élete során minden ötödik embernek van csalánkiütése, de a bőrbetegség krónikus formája csak pár száz embert érint Magyarországon, jellemzően 20 és 40 év közötti nőket. Égő, kínzóan viszkető érzéssel jár, és látványos bőrtüneteket vagy akár duzzanatokat is okozhat. A kellemetlen tünetek éveken, vagy akár évtizedeken át is fennállhatnak, de legtöbbször alapos vizsgálatok után sem sikerül tisztázni, hogy mitől alakulnak ki.

Mint kiderült, természetes emberi reakció az, ha megbámuljuk a másikat, ha valami szokatlant látunk rajta, és ugyan sokan kirekesztően viselkednek ilyen esetben, Sipos Sándor szerint van, aki túlkompenzál, mert lelkiismeretes szeretne lenni. A HR-szakértő szerint egyébként ha valaki állásinterjúra megy, a bemutatkozásba nyugodtan szője bele a nyilvánvaló testi tüneteket, így a leendő munkavállalónak nagyobb lesz az önbizalma, az interjúztató pedig látja, hogy a nehéz helyzeteket is meg tudja oldani. Ezután sok szó esett arról, hogy mennyire fontos az őszinteség, és hogy a gyerekben sem szabad elültetni a félelmet attól, hogy rákérdezzenek bizonyos dolgokra. Magyarországon az intolerancia ugye társadalmi jelenség, így szocializálódnak a gyerekek, pedig meg lehetne nekik tanítani, hogyan kell felvállalni az ilyen problémákat. 

Dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna, aki hangsúlyozta, hogy a bőrbetegségek nagy százaléka nem fertőző, úgy véli, fontos, hogy toleránsak és megértőek legyünk, mert önmagában az orvostudomány nem tudja teljes mértékben enyhíteni a betegek kínjait, és mi is tehetünk azért, hogy elviselhetőbb legyen az életük. Belső Nóra pedig elmondta, ha nevén nevezzük a dolgokat és feltesszük a kérdésinket az érintetteknek, akkor azzal elfogadottá tesszük az adott problémát. Itt felmerült az is, hogy egy munkahelyen általában azt tudja meg utoljára, hogy beszélnek róla, akiről szó van. 

test mint borton infograf
Fotó: FlowPR

Sajnos ez egyelőre nem segít azokon, akiknek valamilyen bőrgyógyászati probléma, mondjuk éppen csalánkiütés miatt nincs munkájuk vagy párkapcsolatuk. Igen, ilyen is van és sajnos nem annyira ritka:  a bőrbetegek 9%-a az állását is elvesztette a hosszabb távollétek miatt, és nagyjából ugyanennyien figyelmeztetésben részesültek, és minden tizedik válaszadóval szakítottak már azért, mert előnytelenül változott meg a külseje például egy makacs bőrbetegség miatt. Természetesen vannak cégek, ahol pozitív PR-ként fogják fel, ha komolyabb egészségügyi problémákkal küzdő munkatársakat alkalmaznak, és ahol tudták (és akarták) több évtizeddel ezelőtt is át tudták rakni egy másik munkakörbe azt, akinek a betegsége miatt nem felelt meg az adott feladat. 

A kézfejen és az arcon jelentkező tünetek érthető módon nagyobb terhet jelentenek, és ha valakinek fiatalon kell szembesülnie ilyen problémákkal, akkor az a személyiségére is rányomja a bélyegét - mondta dr . Bata-Csörgő Zsuzsanna.    Fontos, hogy a jól ismert bőrbetegségek mellett minél többen tudomást szerezzenek a súlyos krónikus urticariáról, ami kevésbé gyakori, mint az ekcéma, de így is több száz ember életét keseríti meg Magyarországon. A betegek úgy érzik magukat, mintha naponta száz szúnyogcsípést kellene elviselniük, és sokszor az otthonukat sem hagyják el a kínzóan viszkető kiütések miatt, amelyek nem ritkán az arcon megjelenő duzzanatokkal párosulnak. Nem fertőznek, mégis szégyellik magukat a folyamatos vakarózás, a feltűnő tünetek és az emberek reakciói miatt” –  nyilatkozta a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.

Hogyan sminkeljünk, ha csalánkiütésünk van?

Galambos Eszter sminkes gyűjtötte össze tanácsait a bőrbetegségben szenvedőknek, és megkérdeztük Petrilla Orsi airbrush szakértőt is.

1. Ha a kiütéses terület krónikusan kiszáradt, repedezett

Ilyen esetben a legfontosabb teendő a bőr nedvességtartalmának, textúrájának visszaállítása még a sminkelés megkezdése előtt gyógyszertári kenőcsökkel vagy hidratáló krémekkel. Előtte természetesen kérje ki orvosa vagy bőrgyógyásza véleményét. Ha a bőr textúrája nagyban eltér a normálistól, akkor igyekezzen ellenállni a kísértésnek, és ne tegyen rá a szükségesnél több alapozót vagy korrektort, ez ugyanis csak még jobban kiemeli majd a problémát. Ebben az esetben a kevesebb mindig több!

2. Ha a bőr kipirosodott

Talán ezt a verziót a legegyszerűbb sminkkel elfedni, hiszen csak színkorrekcióra van szükség. A bőrön a pirosas árnyalatokat a zöld „ellensúlyozza”, tehát az üzletek polcain is az ilyen színű korrektort kell keresnie. Ezt kizárólag a piros bőrfelületen alkalmazza, majd ujjbeggyel ütögesse be. Először csak kis mennyiséget rakjon fel és inkább rétegezze, amíg szükséges. Ezután a bőrünk színével megegyező alapozót vagy korrektort vigyünk fel a területre, végül pedig színtelen púderrel fixáljuk! Ha ez hosszadalmasnak tűnik, keressünk olyan teljes fedésű alapozót, ami egy lépésben képes elfedni a piros részeket. Egy dologra ügyeljünk: ennél a változatnál valószínű, hogy az alapozásunk „maszk” hatást kelt és elveszti a természetes textúráját.

3. Ha a bőrön hólyagok találhatóak

Tudnunk kell, hogy a smink nem mindenható csodaszer, és a legjobb alapozó is csak színben képes korrigálni, a térbeli elváltozásokat sajnos nem lehet teljesen elrejteni vele. Ha kis göbök, hólyagok, duzzanatok találhatóak a bőrön, akkor a legtöbb, amit tehet, hogy egy szilikon bázisú sminkalapot (vagy más néven primert) hidratálás után, de még az alapozó előtt felvisz a problémás területre. Ezek a termékek némileg képesek javítani a bőr textúráján, simábbá teszik a felületét, de valószínűleg teljesen nem fogják megoldani a problémát. Az ilyen esetekben különösen nagy jelentősége van annak, hogy megtaláljuk a kiváltó okokat.

+1 „Az airbrush például egy olyan sminkeszköz, amivel lehetséges teljesen egyenletesen elfedni a szépség- és bőrhibákat. A hagyományos eljárásokkal ellentétben makulátlan és retusált hatású, mégis teljesen életszerű és természetes bőrfelületeket hozhatunk létre. Olyan mintha új, egészséges bőrt fújnánk fel az érintett testrészekre”– tette hozzá Petrilla Orsi airbrush szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!