Minden, amit a miómáról tudni illik

Mostanában mindennap az arcomba tolja a Facebook a mióma kezelésének "végleges módszerét". A bejegyzés egy természetgyógyászati könyvet reklámoz, mely ráadásul tízezer forintba kerül, ami a jelen könyvárak mellett is minimum a duplája egy átlagos könyvének. Persze, ha arra gondolok, hogy egy látogatás a nőgyógyásznál is simán megvan ennyi, akkor gondolkodás nélkül lecsapnék az ajánlatra – ha találkoztam volna bárkivel is, aki természetgyógyászati módszerekkel eltüntette a miómáját. Orvosi kezeléssel viszont annál inkább.

De mi is az a mióma?

Dr.Tömösváry Zoltán nőgyógyász megfogalmazása szerint: "A mióma a méh izomszövetének jóindulatú daganata."Ez a nők egyik leggyakoribb nőgyógyászati megbetegedése, fogamzóképes korban alakul ki, leggyakrabban 25-30 éves kor környékén. A nők 25-30 százaléka találkozik vele élete során. Cserháti Gabi a mioma.hu alapítója szerint a káros környezeti hatások, a helytelen táplálkozási szokások, a mozgáshiány, a stressz miatt lassan emelkedik az érintettek száma. A mióma okozta panaszok a kor előrehaladtával egyre súlyosabbá válnak, egyes vélemények szerint a 35-50 év közötti nők 80 %-át is érinti a probléma ilyen vagy olyan formája.

Elhelyezkedését tekintve nőhet a méhen kívül, a méh belseje felé, és elhelyezkedhet a méh szövetei közt is.

A mióma lehetséges fajtái
A mióma lehetséges fajtái

Mi okozza?

Ezt az orvosok is szeretnék tudni. Ami valószínű, hogy a kialakulásában a hormonoknak is jut szerep. Az ösztrogénkezelés illetve a terhesség hatására általában megnő. Az afroamerikaiak körében gyakoribb.

Hogyan diagnosztizálható?

Egyszerűen ultrahanggal, vagy fizikális vizsgálattal is kitapintható. MR vizsgálattal pedig pontosan meghatározható az elhelyezkedése.

Mit okoz?

Elhelyezkedéstől és mérettől függően okozhat vérzészavart (nagy mennyiségű vér a menstruáció során), fájdalmas menstruációt, nyomásérzést, meddőséget, szővödményes terhességet.

Hogyan kezelhető?

Hagyományos orvosi módszerek között szóba jöhet a gyógyszeres kezelés, az embolizáció, a fókuszált ultrahangos kezelés és végül a műtét.

Gyógyszeres kezelés

Létezik olyan gyógyszer, ami megakadályozza a méhvérzést, mérsékli a vérszegénység tüneteit, csökkenti a mióma méretét a műtétre való felkészülés során. A gyógyszer tehát végleges megoldást nem kínál, viszont mivel megszünteti a menstruációt, azoknak jelent segítséget, akik az erős vérzés miatt vérszegénységgel küzdenek. Érintettként elmondhatom, hogy bár nekem nem csökkentette egy kicsit sem a méretet, semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam a szedése során, a vérzés ideiglenes megszűnésével sikerült a tragikus vérképemet némileg helyrepofozni.

Embolizáció

Pécsi Tudományegyetem Radiológiai Klinikáján és Budapesten a  II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán végzik. Pécsett kezdték el, itt már nagyságrendileg 1000 beavatkozást végeztek. A kezelés lényege, hogy a könyökhajlatból katétert vezetnek a méhhez, és a miómákat tápláló erekbe PVA (poli-vinil-alkohol) szemcséket fecskendeznek be. Ezek a szemcsék elzárják a mióma szöveteit tápláló ereket, elvágva a daganat vér- és oxigénellátását, ennek hatására a mióma elhal. A beavatkozás előnye, hogy gyors, gyakorlatilag fájdalommentes, a beteg a kezelés másnapján hazamehet. Hátránya, hogy itt is, mint mindenhol, adódhatnak szövődmények. 

Fókuszált ultrahangos kezelés

A jó hír az, hogy hatékony eljárásról van szó. A rossz az, hogy itthon nem végzik el, Európában legközelebb Dauchauban. A beavatkozás ambuláns eljárás, viszont csak a betegek mintegy 25 százaléka alkalmas rá. A kezelés során miómákat célzottan bombázzák ultrahanggal, melyek ezáltal elhalnak. Itt olvashat többet az eljárásról, illetve arról, milyen kezelésnek mi az előnye és mi a hátránya.

A miómák mérete nem lehet nagyobb mint 7-8 centiméter, és nem is lehet túl sok belőlük. A német klinikának látnia kell egy MRI leletet, és az alapján tudják eldönteni, hogy valaki alkalmas-e a kezelésre, vagy sem. A beavatkozás költsége mintegy 4200 euró (1344000 ft).

Azért ne omoljon össze, ha nincs ennyi pénze, még nincs minden veszve. Ugyanis a hazai Társadalombiztosító bizonyos esetekben részben vagy teljesen megtéríti a kinti kezelés költségeit. Erről itt talál bővebb leírást, elméletileg a dolog nem olyan bonyolult, de elég csak arra gondolni, hogy kell találni egy szakorvost, aki hallott már erről a módszerről, és hajlandó is aláírni, hogy ezt javasolja a betegének. Nagy előnye beavatkozásnak, hogy utána még vállalhat gyereket, és hogy a komplikációk száma viszonylag alacsony.

Műtét

Nyilván a legmacerásabb dolog az operáció. Annak ellenére, hogy nem minden esetben kell eltávolítani a méhet, a műtét előtt a pácienssel aláíratnak egy nyilatkozatot, amiben engedélyezi a méh kivételét - amennyiben az orvos úgy ítéli meg, hogy erre szükség van. A műtétet végezhetik a has megnyitásával vagy laparoszkóppal is, attól függően, melyiket ítéli alkalmasabbnak az orvos. A méhkivétel nem egy fáklyásmenet, a gyógyulási idő pedig 4-6 hét. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden esetben valami horror fog történni, de érdemes több orvossal is konzultálni, mielőtt a műtét mellett dönt az ember.

shutterstock 171520838

+1 Spirál

Azért soroltam a plusz egy kategóriába, mert meggyógyítani nem fog a spirál, de akiknek egyetlen panasza a túl erős vérzés, azoknak megoldást jelenthet - legalábbis ideiglenesen. Ma már léteznek hormont kibocsátó spirálok, melyek jó esetben több évig használhatók. A spirál egyrészt megakadályozza a fogamzást, mivel a méhnyálkahártya elvékonyodik, és ezáltal az ember nem menstruál. A dolog szuperül a hangzik a felhelyezés egy perc mindössze, és nem fájdalmas. Ha minden klappol akkor alig 47.000-50.000 forintból öt évre letudhatja a fogamzásgátlást, ami abban az esetben segít, ha 35 év feletti, és már nem szedhet gyógyszert. Azért nem fáklyásmenet ez sem, számíthat vérezgetésre, pattanásokra, hízásra, és más nyalánkságokra, de mindez semmi ahhoz képest, hogy az ember nem dupla betéttel a lába közt szaladgál napokig, egyre haloványabb arcszínnel.

Mi van, ha nem csinálok semmit?

Ha a mióma nem okoz bajt, nem kell feltétlenül eltávolítani. Én egy kisebb labdányival élek, és azon túl, hogy néha be kell húzni a hasam, semmi bajom. Nem fáj, nem nyom, csak nagy. Igen, azt, hogy nagy, utálom, de azt mégjobban, ha meghámoznának, és otthon nyögnék egy hónapig. Félévente megnézetem, de egyébként teljesen jól ki lehet tapogatni mekkora. A rákszűrésre persze el kell menni, és bármi gyanúsat találnak, azonnal lépni.

Mi van, ha mindenki mást mond?

Eddig legalább 6-8 nőgyógyásszal kerültem kapcsolatba, az SZTK-ban dolgozótól az onkológusig. Mindenki más megoldást javasolt a problémámra. Már abban sem tudtak megegyezni, hogy kell-e műteni vagy sem, a spirtált is akkor javasolták már, amikorra nagyon nagy lett. Korábban senki nem mondott megoldást, csak azt ismételgették, jöjjön fél évente ultrahangra. Külön érdekes, hogy az ultrahangon 12 cm-esnek mért miómám pontos mérete az MRI-n látszott igazán, a kettő közt volt 10 cm eltérés – ami legalábbis erősen megkérdőjelezi az ultrahangos becslés pontosságát. Persze ha gyorsan nő, kibírhatatlan vérzést okoz, gyomja a belső szerveket, akkor nem szabad elsumákolni a dolgokat. 

Persze nem én vagyok az egyetlen aki ezzel szembesült, Anita hét év alatt jutott el odáig, hogy megműtsék, addig egyik helyről a másikra rohangált. Véleménye szerint az orvosok már a pár centis miómát is ki akarják operálni, aminek gyakran lesz méheltávolítás a vége. A daganat hormonfüggése miatt a klimaxszal egyidőben sorvadásnak indul, így akinek nem túl nagy, vagy nem akar gyereket, lehet, hogy semmi teendője.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra