5+1 tipp egyedül utazóknak

A közhiedelemmel ellentétben egyedül utazni igenis jó, hiszen számos előnnyel rendelkezik. Éppen ezért az egyedülállóknak se mondjanak le a jól megérdemelt pihenésről, viszont nem árt, ha ekkor néhány dolgot figyelembe vesz a nyaralás szervezésekor!

Janice Waugh, a Solo Traveler blog szerzője már több cikket és könyvet is publikált az egyedül utazás előnyeiről. Nem győzi hangsúlyozni, hogy a szingliknek is jár a nyaralás, hisz ezalatt nem csak kikapcsolódhatnak, hanem jobban meg is ismerhetik önmagukat, így önbizalmat is lehet ebből szerezni. Ehhez viszont úgy véli, nem árt, ha kezdőként néhány tanácsot megfogad, hogy felhőtlen napokat tölthessen el.

Ha ez az első ilyen utazása, maradjon a komfortzónán belül

Ne akarjon egyből fejest ugrani a mélyvízbe, hiszen akkor a folyamatos stresszelés megölheti a jó hangulatát. A legjobb az lenne, ha elsőre nem azonnal a világ másik végére utazna, hanem eltöltene pl. egy hosszú hétvégét belföldön, vagy olyan nyelvterületen, amelynek nyelvét nagy magabiztossággal képes használni. Bár lehet, hogy szívesebben heverészne a homokos tengerparton, de lehet, hogy elsőre túl nagy falat volna idegen nyelven beszélve eligazodni egy hatalmas repülőtéren, átverekednie magát az ellenőrzéseken, megtalálni az átszállást, a szállást, kiismerni magát egy nyüzsgő nagyvárosban, és mindez csökkentheti az önbizalmát. Éppen ezért első önálló utazásához olyan úticélt válasszon, ahol biztonsággal tud másokkal kommunikálni, így egy teherrel kevesebb nyomja majd a vállát! 

stockfresh 1672110 woman-in-sunglasses-waiting-with-a-suitcase s

Kerülje a nagy szállodaláncokat

Lehet, hogy igazán jó nevű és patinás szálláshelyeket dob fel az internet, ám nem biztos, hogy a legjobb választás lenne egy hatalmas, csillogó, ám személytelen szállodába mennie. Helyette keresgéljen a családias apartmanok, szobák, hostelek közt, ahol kevesebb a vendég és közvetlenebb a hangulat,, így könnyebben alakulhatnak ki mélyebb ismeretségek. Vagy vegyen ki önálló lakást, így alkalma lesz felfedezni a környéket, a kis üzleteket, éttermeket, kávézókat, így nap mint nap ugyanazzal a zöldségessel, pincérekkel, emberekkel találkozik, ami hamar biztonságérzetet ad. Nézelődjön például az Airbnb.com oldalán, ahol igazán családias helyek közül válogathat!

Ismerkedjen a vacsoránál!

Waugh szerint a legtöbben a szállodai étkezésektől tartanak, melyek során egyedül kell leülniük egy 4 fős asztalhoz, esetleg egy pár mellé. Ennek elkerülésére azonban rengeteg más variáció van: az étkező helyett vacsorázhat a szálloda bárjában, vagy kereshet előre útikönyvekből vagy a neten olyan éttermet a környéken, ahol vannak közös asztalok. Ha ilyet nem talál, még mindig elmehet egy színvonalasabb kávézóba, ahol ételek is vannak, ezek általában laza, közösségi helyek, ismerkedni is könnyebb itt. Ha még így is kellemetlenül érzi magát, vigyen magával olvasnivalót!

Cselezze ki az egyágyas felárat

Sok szálláshely, utazási iroda az egyedülállóknak drágábban kínálja szolgáltatásait, ezért ha nem akar még ráfizetni is arra, hogy egyedül indult neki, keressen más megoldásokat! Ha bátrabb, összeállhat vadidegenekkel - persze csak a másik alapos leinformálása után -, de ha ezt túl rizikósnak találja, már van egy rakás olyan cég, akik épp az egyedül utazók növekvő számára alapozva kínálnak szolgáltatásokat. Waugh ajánl is párat: ilyenek az Overseas Adventure Travel, a G Travel, az Intrepid Travel, vagy a SoloMate Traveler. És véletlenül épp neki is van egy ilyen utazási weboldala, ami pont a szólóban utazóknak kínál ajánlatokat: a Solo Traveler.

Hallgasson a helyiekre

Mihelyst megérkezett a szállására, érdemes bejelentkeznie csoportos kirándulásokra, tanfolyamokra (erre is létezik külön weboldal, ahol a helyiek kínálják ilyen szolgáltatásaikat a turistáknak, a Vayable). A lényeg, hogy ne üljön egyedül, és hogy társaságot találjon. Érdemes kiderítenie, milyen helyeket ajánlanak a helyiek, léteznek olyan weboldalak (pl. Meetup.com), ahol hasonló érdeklődésű emberekkel cseveghet, így könnyen megtudhatja, hol hova érdemes menni, sőt, akár útitársat is találhat hozzá!

+1: legyen magabiztos

Senki sem állítja, hogy elsőre egyedül utazni könnyű. Ráadásul a legtöbben úgy érzik, hogy partner nélkül menni valahová ciki és kellemetlen, hisz ezzel rájuk van írva, hogy nincs párkapcsolatuk, akivel utazhatnának. Pedig ennek fényében bevállalni az egyedüli utazást inkább becsületreméltó, hiszen hatalmas bátorságról tesz tanúbizonyságot, ha ezt bevállalja - és ezt mások is tudják.

Oszd meg másokkal is!
Mustra