Fogyás után lóg a bőre? Bocs, mégse lesz címlaplány!

Ön szerint jól döntött a Shape?

Sok más lányhoz hasonlóan a 28 éves Brooke Birmingham is blogot kezdett vezetni fogyásáról. A diéta - ami valójában életmódváltás volt - sikeresnek bizonyult és 77 kiló mínusszal ért véget a kúra. Azóta is tartja a súlyát, blogot ír, és nagyon büszke arra, amit elért.

A Shape magazin ugyanezt gondolta, ezért megkeresték, hogy szívesen bemutatnák a lapban elképesztő fogyásának történetét. Tudják, ezek azok a történetek, ami után az ember két napig csak répát rágcsál, és azonnal bérletet vesz a konditerembe.

A lány el is küldte a történetét, csatolva hozzá egy előtte/utána fotót magáról, utóbbin bikiniben látható - a hasán lebernyegként megmaradt kitágult bőr látványát is felvállalva. A magazin viszont megrettent az őszinteségtől, postafordultával azt kérték, ugyan, küldjön már inkább egy olyan fotót, amin felöltözve látható. 

Az öntudatos bloggernek nem tetszett a kérés, és bár nyilvánvalóan sejtette az okot, nekiszegezte a kérdést a lapnak, ugyan miért is szeretnének tőle felöltözött fotót, amikor a lap tele van bikinis nők fényképeivel. A lap azzal indokolta a dolgot, hogy mindig felöltözve mutatják be fogyástörténeteik szereplőit. Csak hát ez nem igaz.

Elég egy pillantást vetni a Shape oldalára, hogy kiderüljön, a különféle fogyástörténetek szereplőit előszeretettel fotózzák bikiniben vagy fehérneműben, ami természetesen sokkal látványosabb. Ha azonban valaki kevesebbet fogy, a bőre jobban tudja követni a teste változását, így simán lehet lapos (és igen fotogén) hasa egy nagyobbnak számító fogyás után is. Nem úgy annak, aki testsúlyának közel felét adta le: bár az ő teljesítménye jóval embert próbálóbb, a végleges súly elérése után sok esetben szükség van arra is, hogy a kinyúlt bőrt plasztikai úton "igazítsák" a páciens új alakjához. Brooke esetében is erről van szó, vagyis a hasán kinyúlt bőr nem tudta követni a drasztikus súlyvesztést. Nem meglepő módon a blogger úgy érezte, hogy a lap diszkriminálja, amikor maguk keresték meg, majd megtagadják tőle azt lehetőséget, amit a dekoratívabban fogyók számára megadnak: „Úgy éreztem, a testem nem találták elég jónak ahhoz, hogy felkerüljön a weboldalukra. Amikor megnéztem az oldalt, mégis azt láttam, hogy olyan nők fotói ugranak fel, akik egy nadrágot és sportmelltartót hordanak. De voltak olyan történetek is, ahol a nők bikinit hordtak."

Brooke végül úgy döntött, ha a lap nem engedi meg, hogy a bikins fotójával a kendőzetlen valóságot mutassa meg az olvasóiknak, akkor nem járul hozzá, hogy írjanak róla. „Ha nem mutathatom meg magam bikiniben, akkor nem a saját történetem lenne" - írta a blogján. „A történet amit el akartam mondani és megosztani a világgal, az nem egy általuk idealizált történet. Ha nem mondhatom el úgy, ahogy én átéltem, akkor nem is szeretném elmondani. „Azt szeretném, hogy az emberek tudják, nem kell szégyelniük, ahogy kinéznek" - írta meg blogján a történetet. A Buzzfeednek, mely felkapta a blogger történetét, úgy fogalmazott:. „Az a lényeg, hogy szeresd a testedet. Bikinit hordok, mert örömet okoz. Csak mert nincs olyan tested, mint amit a média ideális alkatként mutat be, még gyönyörű vagy" - üzente az olvasóknak. 

Brooke reméli, hogy a valóság bemutatása segít azoknak a nőknek, akik hasonlóan nagy súlyt adtak le. „Értem, hogy ez egy üzlet. Tudom, hogy Amerikában az első a megjelenés, de ugyanakkor szükségünk van rá, hogy valódi testeket lássunk."

bikini
brookenotonadiet.com

Az újság természetes reagált a vádakra,és megfogalmazásuk szerint csak egy félreértés okozta a bajt.

„Ez egy félreértés, amit egy szabadúszó okozott. A Shape-nek nincsenek ilyen szerkesztési alapelvei, ez nem felel meg a valóságnak. A Shape büszke azokra a nőkre, mint amilyen Brooke, és soha nem tettünk arra semmilyen utalást, hogy a fotó nem lett volna megfelelő, és továbbra is szívesen osztjuk meg az olyan inspiráló nők történeteit, amilyen Brooke."

A BuzzFeed elérte Jessica Girdwaint, az újságírót, aki meg akarta írni Brooke történetét. Girdwain mindössze annyit mondott, hogy ő azt tette, amit a lap mondott neki.

Birmingham nem hagyta annyiban a dolgot, és az egész történetet kitette a blogjára, arra kérve az olvasókat, hogy osszák meg a sztoriját.

Oszd meg másokkal is!
Mustra