no

Ezekkel vigyázzon, ha otthon készíti kozmetikumait!

Többször írtunk már arról, hogyan lehet otthon kikeverni például dezodort, ajakbalzsamot vagy hajpakolást, amik gyakran nemcsak gazdaságosabbak, de egészségesebbek is. Van azonban néhány fontos szempont, amikre érdemes odafigyelni az elkészítésükkor, mert szélsőséges esetekben akár még gondokat is okozhat magának a nagyra értékelt természetes összetevőkkel. Összeszedtük, mik ezek.

Minőségét megőrzi – de meddig?

Bármit is használ, fogyaszt, vagy ken magára, az első, amit meg kell néznie, hogy meddig őrzi meg a szavatosságát: hiszen ha lejárt termékről van szó, akár nagy károkat is okozhat magának. De mi a helyzet az otthon készített szerekkel? Honnan lehet tudni, hogy meddig őrzik meg minőségüket? Hiszen – főleg a vizes bázisú kozmetikumok – kiváló táptalajt szolgáltatnak a baktériumoknak és gombáknak, ezért ezeket mindenképp tartósítani kell valahogy. Persze ha már home made termékekről van szó, hiba lenne vegyi szerekkel telerakni őket, hogy hosszan elálljanak, de szerencsére több természetes tartósítószer is létezik, amik segítségével nem kell 1-2 napon vagy héten belül elhasználni saját termékét.

"A házi készítésű kozmetikumoknál a lényeg, hogy mindig tartsa be az elkészítési útmutatót, a mennyiséget, az arányokat, úgy biztosan nem okoz majd magának gondot. Amennyiben semmilyen tartósítószert nem alkalmaz, úgy használja el mihamarabb a terméket, mert avasan akár árthat is vele" – mondja Peterman Krisztina, a Dermatica szépségterapeutája.

„Általánosságban elmondható, hogy onnan lehet tudni, hogy egy termék még jó, hogy egyszerűen megszagolja és megnézi az állagát. Amennyiben semmilyen változást nem érzékel rajta, nem penészes, nincsen avas szaga, akkor bátran használhatja a készítményt” – mondja Südy "Lukrécia" Zsuzsanna, a Lukrécia kencéi blog üzemeltetője. „Arra viszont ügyeljen, hogy ha vizet is tesz a kozmetikumába, fontos, hogy mindenképp tartósítsa valamivel, mivel ezek extra gyorsasággal romlanak és szaporodnak fel bennük a gombák és a baktériumok! Ellenben ha csupán olajakat, zsírokat alkalmaz, akkor azt az E-vitaminon kívül nagyon nem is kell tartósítani, mert sokáig elállnak”

További jó tanács, hogy mindig írja rá a tégelyre, hogy mi van benne és mikor készült, ha pedig ajándékba készítené, először mindig tesztelje önmagán, nehogy rosszul süljön el a meglepetés!

Leggyakoribb természetes tartósítószerek:

  • E-vitamin
  • Propolisz tinktúra
  • Grapefruitmag kivonat
  • Rokonsal
  • Biokons
  • Alkohol (figyelem, nagyobb mennyiségben szárító hatása van!)

Vigyázat, fényérzékeny!

Sokan nem gondolnak rá, de vannak erősen fényérzékeny anyagok, melyek normál körülmények közt pozitív hatásokkal rendelkeznek, de ahogy fény éri őket, bőrkárosítóak lehetnek. Éppen ezért még mielőtt felhasznál egyes anyagokat, győződjön meg róla, hogy fényérzékeny-e, vagy sem!

Südy Zsuzsanna szerint két csoportra lehet osztani ezeket az anyagokat: fényérzékenyítő és fényérzékeny anyagokra . A különbség a kettő között az, hogy az előbbieket a bőrre kenve napfény hatására foltosodást okozhatnak (ez főleg a citrusos anyagokra jellemző), míg az utóbbiak magára a fényre érzékenyek, és ezeknek csak annyi a hátrányuk, hogy fény hatására gyorsabban romlanak (pl. vadrózsaolaj, ligetszépe olaj)

Ezekkel az összetevőkkel vigyázzon

Bár vannak olyan anyagok, amik általánosságban igazán hatásosak, és hozzájárulnak a szép bőr eléréséhez, viszont előfordulhat, ha egyeseknél érzékenységet, allergiás reakciót válthatnak ki, főleg akkor ha nem megfelelő minőséget, vagy hígítást használ. Éppen ezért érdemes bőrpróbát végeznie, még mielőtt használna valamit.

Az érzékenységet leggyakrabban kiváltó anyagok az illóolajok (mivel a 100%-os illóolajok igencsak tömények), a fahéj, a magolajok, valamint a gyógynövények, kiváltképp a kamilla és a menta.

"Fontos tudni, hogy a legtöbb illóolajat nem szabad közvetlenül a bőrre felvinni, mert gyulladást, irritációt okozhatnak, így használat előtt mindenképp elegyítse mással, pl. olajjal (vízben az illóolajok nem oldódnak). Továbbá a gyógynövényeknél ügyeljen arra, hogy tartsa be a forrázási időt, ugyanis ha túl sokáig forrázza, akkor olyan anyagok is kerülhetnek a főzetbe, melyek már nem feltétlen hasznosak a bőr számára!" – teszi hozzá Peterman Krisztina.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek