Tudja, milyen fertőzéseket terjesztenek a szúnyogok, és hogyan védekezzen ellenük?

Már jó ideje vártuk, hogy végre beköszöntsön a nyár, azonban a melegnek és a napsütésnek sajnos vannak árnyoldalai is: nem elég, hogy a nagy hőség és az UV sugárzás miatt különböző betegségek leselkednek ránk, de a kullancsok mellett a másik gyűlölt vérszívó, a szúnyog is megjelenik, az árvíz utóhatásaként ráadásul elképesztő sűrűségben. De vajon mindent tud róluk, az általuk terjesztett fertőzésekről és a védekezésről?

Nem mind egyformák

A Huffington Post cikke szerint a legtöbb ember azt hiszi, hogy a szúnyogok között a különbség maximum annyi, mint például a házimacskák között, pedig valójában annyi, mint a házimacska és az oroszlán között. Tehát igencsak különböző viselkedést mutatnak, ráadásul nem is mindegyiknek azonosak a szükségleteik, táplálkozási szokásaik. Erre az egyik legjobb példa, hogy csupán a nőstények szívják az ember vérét.

Nem mindegyik terjeszt betegségeket

Közel 3000 szúnyogfaj él világszerte, és ezek közül szerencsére csupán néhány száz terjeszt betegségeket, reáadásul nem is mindegyik csípi meg az embert. Az Országos Epidemiológiai Központ szerint Magyarországon jelenleg 25 veszélyesebb faj él, melyek elsősorban nyugat-nílusi lázzal fertőzhetnek. A vírust a szúnyogok főleg a vándorló madarakról viszik át az emberre. A betegség lappangási ideje kb. 3-15 nap, és gyakran tünetmentes. Súlyosabb esetben előfordulhat magas láz, nyaki merevség, izomgyengeség, idegrendszeri panaszok, de ez az esetek csupán nagyon kis százalékában figyelhető meg.

Ezen kívül sok félnivaló nincs, annak ellenére, hogy már egy ideje riogatnak a szívférgességgel, ez azonban az embernél nem alakulhat ki (állatainkra viszont jó, ha fokozottan figyelünk). Ami viszont az emberre is veszélyt jelent, az a bőrférgesség, amit a dirofilaria repens okoz. Ez közel sem jár olyan ijesztő tünetekkel, mint a kutyáknál a szívférgesség, ilyenkor az érintett csupán egy csomót észlel a bőre alatt. A rossz hír viszont az, hogy ezt az összes szúnyogfaj terjeszti Magyaroszágon.

Mi is az a bőrférgesség?

A bőrférgesség a dirofilaria repens által okozott betegség, mellyel  szúnyogcsípés útján lehet megfertőződni. Az Országos Epidemiológiai Központ közleménye szerint többnyire nem ivarérett állapotban kerül a féreg a bőrbe, ami alatt kisebb, gyulladt csomókat hoz létre (főleg a felsőtesten) Szerencsére nagyobb távolságokat az élősködő nem tud megtenni, így nem képes a létfontosságú szervekbe jutni, ráadásul rövid időn belül el is pusztul. Egy egyszerű műtéti kimetszéssel eltávolítható a parazita, gyógyszeres kezelés nem szükséges.

Sajnos bármelyik hazai szúnyogfaj terjesztheti ezt a férget, azonban jó hír, hogy évente csupán 9-14 fertőzést diagnosztizálnak.

Ha csapadékmentes a tél, több lehet a fertőzés

Az igaz, hogy a szúnyogok vízben intenzívebben szaporodnak, ám az aszályos időszak kedvez a betegségeknek, mivel a sekély vízben nagyobb koncentrációban elszaporodó baktériumok miatt lényegesen több fertőzést lehet elkapni, így hordozni is. Ráadásul ezáltal a vérszívók és a madarak egyaránt fertőződnek, ami azt jelenti, sokszor épp az utóbbiak azok, akik átadják a fertőzést a szúnyogoknak, akik meg később az embereknek.

Ők a szúnyogok kedvenc célpontjai

Az igaz, hogy vannak olyan emberek, kiknek véréből jobban szeretnek lakmározni a szúnyogok, ám ennek semmi köze a vércukorszinthez, vagy a virágillatú parfümhöz. Amihez ők vonzódnak az valójában a szén-dioxid, a tejsav, valamint egyes baktériumtörzsek. Így gyakran azokat támadják, akik intenzívebben lélegeznek, vagy jobban izzadnak. Tehát egy kimerítő edzés biztosan oda fogja vonzani a vérszívókat!

A fokhagyma garantáltan távol tartja a szúnyogokat?

Bár valóban többen megfigyelték, hogy ha fokhagymát ettek, vagy ilyen tablettát szedtek, akkor messziről elkerülték őket a szúnyogok, azonban semmiféle tudományos bizonyíték erre nincs. Amennyiben azt akarja, hogy távol maradjanak öntől, az Országos Epidemiológiai központ egy közleménye szerint próbálkozhat dietil-toluamid (más néven: DEET), pikaridin, etil-butil-acetil-aminopropionát (más néven IR3535), illetve citriodiol tartalmú riasztószerekkel is. Ilyen készítmény például az OFF! Family Care rovarriasztó száraz aeroszol, vagy a Vape Derm Extra szúnyog-és kullancsriasztó száraz aeroszol. Ha viszont nem rajong a vegyi hadviselésért,  készíthet magának házi szúnyogriasztót, de a boltokban kapható, szúnyogok távoltartására szolgáló karkötőket nem tudjuk jó szívvel ajánlani, mivel forgalomba hozatali engedéllyel sem rendelkeznek, így nem igazán lehet komolyan venni őket.

Természetes módszerek szúnyogcsípésre

  • tegyen a csípésre jeget, ez lehúzza a duzzanatot és mérsékli a gyulladást.
  • csepegtessen teafa, levendula, bazsalikom, vagy menta illóolajat a csípésre
  • vízzel higított ecetes vattával törölje át e bőrt, mivel a savassága miatt enyhíti a viszketést. Még jobb, ha almaecetet használ!
  • kenje be mézzel, mivel nyugtatja és táplálja a bőrt.
  • tegyen rá teafiltert (ahogy a szem alatti duzzanatot, úgy a csípés utánit is csökkenti)
  • oldjon fel egy kis szódabikarbónát vízben, mivel így helyreállíthatja a bőr ph-ját és csillapíthatja a gyulladást
  • csepegtessen a csípésre egy kis citromot fertőtlenítő hatása miatt
  • törölje át banánhéjjal a bőrt (valószínű magas cukortartalma miatt hatásos, ám erre semmilyen bizonyíték nincs)
  • keverjen össze egyenlő arányban tejes és vizet, áztasson bele egy zsebkendőt, majd készítsen belőle egy hűsítő borogatást. Ez megnyugtatja a bőrt és csökkenti a gyulladást
  • kenje be a csípést az Aloe Vera gél állagú anyagával, mivel fertőtlenít és nyugtat egyszerre
Mustra