Nemcsak gyerekként érdemes társasozni

Sokan kötik a társasjátékozás élményét a gyerekkorhoz, pedig később is remek szórakozást kínál az egész család számára. A felnőtt korú társasjáték rajongók kedvéért a Magyar Társasjátékos Egyesület már négy éve minden évben megszervezi a Magyar Társasjátékdíjat, ahol díjazzák a legjobbakat.

Dixit

2010-ben ez a könnyed, mégis erősen gondolkodásra késztető játék vitte el az első helyezést a Magyar Társasjátékos Egyesület által meghirdetett versenyen. A Dixitet Jean-Louis Roubira gyerekpszichológus találta ki – ugyanakkor nem csak gyerekeknek szól –, a játék során egy szürreális tündérvilágban találhatják magukat a játékosok. A játék lényegét 84 mesés kép adja, a szabályok pedig egyáltalán nem nehezek: minden résztvevőknek 6 db kártyát kell húznia, majd kiválasztanak maguk közül egy mesélőt, aki kiválaszt egy lapot, majd mond róla egy mondatot, idézetet, verset, szót, akármit, majd lefordítva leteszi az asztal középre. A többieknek a kezükben lévő lapokból húzni kell egyet, ami a legjobban hajaz az elhangzott történetre, majd be kell dobniuk szintén középre. A lent lévő kártyákat jól meg kell keverni, majd felfedés után meg kell tippelni, hogy melyikről beszélhetett a mesélő. A csavar az egészben annyi, hogy csak akkor kap pontot a mesélő – és persze az, aki eltalálta –, ha nem mindenki találja ki a helyes megoldást, ugyanis ez azt jelentené, hogy túl könnyű volt a feladvány. Amennyiben senki sem járt sikerrel – tehát túl nehéz volt a feladvány –, akkor a mesélőn kívül mindenki léphet.

Ára: 6200-7000 Ft

Finca

2011 győztes játéka a napfényes Mallorca szigetére kalauzolja el a játékosokat. A Finca részvevői spanyol földbirtokos-kereskedő bőrbe bújnak, mivel a játék lényege, hogy különböző terményeket – olajbogyót, citromot, fügét, mandulát, narancsot, szőlőt – leszüreteljék, majd elszállítsák azokra a területekre, ahol az adott áruból hiány van. Az exportálás természetesen csak akkor üthető nyélbe, ha a játékosnak már van szamara, de ezt is a játék során kell megszereznie. A sziget 10 részre (úgynevezett kolóniákra) van felosztva, a nehezítés az, hogy a kolóniák igénye egy játékon belül is folyamatosan változik, és persze a többi résztvevő is állandóan alakítja, így komoly stratégiai érzék kell ahhoz, hogy a lehető legjobb helyre szállítsa az árut. Pont természetesen a sikeres eladások után jár.

Ára: 5500-6500 Ft

Mamutvadász

A tavalyi év első helyezettje az MTSZ szerint a Mamutvadász volt. A játékban a résztvevők egy-egy kőkorszaki törzset irányítanak, melyek 4 tagból állnak. Őket kell felkészíteni a kemény télre (a játékban eleve csak két évszak van: nyár és tél), úgy, hogy minél több pontot érő élelmet, fegyvert, tárgyakat, illetve mamutot szerezzenek. Ezeket a játékos akkor kapja meg, miután lelépett az adott dolgot ábrázoló mezőről méghozzá úgy, hogy azt a lapot le kell vennie a tábláról. Így ezek száma egy idő után vészesen fogyatkozni kezd.  Természetesen a gyűjtögetés közben nem csak azt kell szem előtt tartani, hogy mi miket tudunk szerezni, hanem érdemes az ellenfelet is nézni, és ha lehet, elvágni az útját.  A játékot nehezíti, hogy a tél beköszöntével azokat a bábukat, amik nem értek el valamilyen táborhelyet, le kell venni a tábláról, és így kevesebb figurával lehet lépegetni. Amúgy szerencsére a téli pálya ugyanolyan, mint a nyári, tehát több szabályt nem is kell hozzá megjegyezni.

Ára: 4500-5000 Ft

Fauna

Bár helyezést nem kapott, azonban a tavalyi év különdíjasa volt ez a kvíz stílusú társasjáték. A Fauna egy olyan szórakozást kínál, melynek során biológiai és földrajzi ismeretekkel is gazdagodhat a játékos. A dobozban 360 db. állatfajt találni, és meg kell tippelni a hozzájuk kapcsolódó különböző tényeket (pl. élőhely, magasság, súly, stb.), tehát itt nem a stratégián, hanem a tudáson és a jó becsléseken van a hangsúly. A tábla nagy részén egy térkép látható, itt lehet tippelni az adott állat élőhelyére, és az alatta lévő részre kell majd a tippkockákat elhelyezni, ami vonatkozhat az élőlény különböző testi adottságaira. Amennyiben közel jár a játékos a helyes válaszhoz, akkor megkapja az érte a pontot, azonban ha messze van tőle, akkor elveszíti az adott tippkockát. A cél az, hogy a részvevők minél több pontot össze tudjanak gyűjteni, azonban ehhez nem árt tudni, hogy természetesen több pont jár a telitalálatokért, míg egy kis tévedésért kevesebb.

Ára: 7000-7500 Ft

Oszd meg másokkal is!
Mustra