Felejtse el a húsvéti nyúltartást!

Igen, nagyon cuki a kisnyuszi és kiscsibe. El tudom képzelni, hogy egy gyerek hetekig rágja az anyja fülét, hogy ő nagyon, de nagyon szeretne egy nyulat. Azt is el tudom képzelni, hogy a lágyszívű mama beleegyezik. Csakhogy! A nyúl jó esetben 8 évig is elél. Nem kicsi, nem túl okos, ritkán lesz szobatiszta, viszont mindent szétrág. Naponta kell takarítani a ketrecét, oltásokat kell kapnia, és ha túlnő a foga, akkor el kell vinni az állatorvoshoz, ami idő, energia és pénz is, bizony.

81208783
B. Anthony Stewart

Az emberek egy jó része minden évben megveszi a nyulat, hogy a gyerek örüljön, aztán rájön, mekkora nyűg a tartása, és megpróbálja valahová elhelyezni. Ez főleg akkor feltűnő, ha a törpenyúlnak vett jószág csak nő és nő, és végül egy hatalmas állat mered ránk a ketrecből.

A Budapesti Állatkert évekig átvette a megunt nyulakat, de 2008-tól kezdődően ők sem tesznek így.

A NOÉ Állatotthon szintén hasonlóan járt el, évekig gondozta a megunt kedvenceket. Felmérésük szerint azonban azok akik megvették az állatokat tisztában voltak vele, hogy csak ideiglenesen akarják otthon tartani őket. A felmérésből kiderült, hogy a leadók 85-90 százaléka azért vette meg ezeket az apróságokat, mert tudták, hogy van hová leadniuk őket. Idén ezért az állatotthon úgy döntött, nem vesznek át több megunt nyulat, kicsirkét vagy kacsát, épp az ilyen "úgyis van hová vinni" hozzáállás visszaszorítására.

Ennek ellenére biztosan nagyon sokan fognak idén is nyulat vásárolni húsvétra, ehhez azonban megfelelő körülmények kellenek.

Először is érdemes megnézni, honnan szerzik be a jószágot. Számos kisállatkereskedő árul ebben az időszakban nyulat, de ezeknek az állatoknak az előéletéről nem sokat tudni. Aki eldöntötte, hogy mindenképp nyulat akar, az körülnézhet menhelyeken (a NOÉ-nál nyolc fiatal jószág keres jelenleg gazdát), az aproneten is sokan szabadulnának a nyulaiktól, illetve számos helyen talál tenyésztőket is. Egy nyúl ára 2000-10.000 forint között mozog, és ha jól vannak tartva, akár 8 évig is elélhetnek. A ketrecen, etetőn és itatón kívül kiadást jelentenek az oltások, a széna, a táp, és a megrongált dolgok pótlása. A nyúllal foglalkozni is kell, de túl kicsi gyerekeknek nem ajánlott, mert ők hamar kárt tehetnek az érzékeny jószágokban (akik ráadásul kárt tehetnek bennük is).

Érdemes belemélyedni a nyúltartás irodalmába, mielőtt ténylegesen veszünk egy állatot, mert sok csalódástól kímélhetjük meg magunkat. Ha mindenképpen egy szőrös állatkával képzeljük el a húsvétot, akkor keressünk olyan helyet, ahová vissza is lehet vinni 1-2 hét után a jószágot. Erre több lehetőség is van, sok tenyésztő vállal ilyet, de érdemes boltokban is utána kérdezni.

83950033
Abid Katib

Aki nem vállal be egy nyulat, de örömet akar okozni gyerekének, húsvét előtt számos helyen találkozhat tapsifülesekkel. A Budapesti Állatkert Húsvéti Mulatságot szervez, ahol többek közt nyúlsimogatóval várják a gyerekeket.

A Noéban szintén lesz Húsvéti vigadalom, aki a XVII. kerület közelében lakik, annak érdemes eltekintenie arrafelé. Ide vasárnap 11-14 óra közt várják a gyerekeket és a felnőtteket, Szegeden pedig a Tappancs Állatvédő Alapítvány szervez nyuszisimogatót.

Aki bírja a tömeget, az a Szentendrei Skanzenbe is kimehet, ott bárányoktól a csacsiig számtalan állat várja a gyerekeket, ráadásul mindenféle hagyományőrző programon is részt lehet venni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra