no

Nyaraljon a Szentendrei-szigeten!

Nem kell Budapesttől túl messzire menni, ha nyaralós élményre vágyik! Ha a Dunakanyar felé indul, biztos talál olyan helyet, ahol szívesen eltölt pár napot, akár egy hetet is, ehhez adunk pár tippet. Ha a leányfalui strandot már unja, és Visegrádon is kibobozta magát, nézzen be a Szentendrei-szigetre!

A sziget elsősorban a biciklizni és lovagolni vágyóknak nyújt sok lehetőséget, de simán strandolhatunk is a pócsmegyeri tóban (bátrabbak a Dunában is, igaz, nincs kijelölt fürdőhely, de a helyiek is a folyóban fürdenek). A sziget települései is igyekeznek minél vonzóbbá tenni a helyet, és különböző programokat szerveznek. A szigetet érdemes biciklivel bejárni, és a szentendrei rév felől megközelíteni. Ha ott átkelünk a Dunán, Szigetmonostor mellé érkezünk.

Szigetmonostoron bármikor simán belefuthatunk egy kisállatvásárba, tyúkokkal, nyulakkal, június 30-án veterán autós és motoros börzét tartottak, augusztus 11-én pedig éjszakai futóversenyen vehet részt, aki szeretne. Ezeken kívül a faluban minden vasárnap van minipiac helyi termelők ételeivel, a Rosinante fogadóban pedig főzőtanfolyamra lehet befizetni. Egyébként aki kényelmesen szeret üdülni, nyugodtan menjen a három csillagos Rosinantéba, nagyon jó az ellátás, finom a kaja, kényelmesek a szobák, és a panzió leszervez nekünk lovaglást, biciklitúrát vagy bármit, amit szeretnénk. Ha nem is akarunk a szigeten éjszakázni, azért egy ebéd a Bacchus vendéglőben beleférhet az időbe: nem gyakran jön szembe olyan étterem, amit a Gault-Millau-ban kifejezetten ajánlanak. A faluban lovarda is van, minden korosztály minden képzettségi szinten lovagolhat.

Szigetmonostor egyébként több száz éves falu, lakói 1541 táján költöztek a mostani helyre, tehát érdemes körülnézni – írja a budapestcity.org. Kezdjük a városnézést a Református templommal, majd nézzük meg a Római katolikus templomot is, végül a falu végi cukrászda után vessünk egy pillantást a Régi temetőre. Ha a falu Szentendrétől távolabbi vége felé indulunk, a Gyümölcsöskert vendéglőbe ülhetünk be. Itt a naturisták is nyugodtan kikapcsolódhatnak, a vendéglő mögött ugyanis egy hektáros nudista kemping fekszik, Naturistasziget néven.

Ha tovább tekerünk észak felé, vagy a hídon érkezünk, Tahitótfaluba érkezünk. Most hétvégén, azaz július 7-én halászléfőző verseny lesz, a sok kisebb program közül pedig talán a szeptember 7-9-i Országos Fogathajtó Bajnokság emelkedik ki. Tahitótfalu környékén rengeteg lovarda van, a legnagyobb a Bodor Major, mely a faluból Vác felé 1 kilométerre fekszik. Az 50 hektáros területen van lovarda és 100 lovas ménes, étterem, kalandpark is, ha nincs nagyon meleg, akár egész napra maradhatunk.  Kisoroszi felé pedig a Zablakert lovardába érdemes benézni.

Ha kitartóan biciklizünk, hamar Kisorosziba érünk, ahol elsősorban a szigetcsúcs felkeresését ajánljuk. Magas vízállásánál nem lehet kimenni a sziget legvégéig, de ilyenkor nyáron esélyes, hogy homokos partról nézhetünk körbe a Dunakanyarban. Hihetetlen szép a panoráma. A Szentendrei-sziget legrendezettebb falujában két templom van, egy református és egy római katolikus. A református templom 1803-ban épült neobarokk stílusban. Ha meg is szeretnénk szállni Kisorosziban, a Rácz fogadóban megtehetjük. Már csak azért is érdemes kicsit maradni, mert a faluból komppal simán átjuthatunk Visegrádra, ahol ugye újabb napokat lehet elbolyongani.

Tahitótfalu és Szigetmonostor közt félúton található Pócsmegyer, mely szintén nem üdülőfalu, és szintén több száz éves. Nevezetessége a református templom, amely barokk stílusban épült 1788-ban, továbbá a Dunára néző Eszterházy-Bercelly kúria (ma Eper Csárda). Ebben a kánikulában persze sokkal érdekesebb lehet a Pázsit tófürdő: 600 forintért egész nap lehet úszni, napozni (gyerekbelépő: 300 forint). Pócsmegyerhez tartozik egy üdülőtelepülés, Surány is. A nyaralófalut határoló Dunapart is kedvelt fürdési lehetőséget nyújt a turistáknak. És ha már Dunapart: hajót és mindenféle vízi őrületet bérelhetünk is a környéken. Surányban egyébként elég sok programot szerveznek, augusztus 3-4-én például ismét Irány Surány fesztivál lesz, olyan fellépőkkel, mint a Takács Tamás Blues Band, Jack Cannon Blues Band, Maksa Zoltán és Caramel.

Szigetmonostornak is van üdülőövezete, Horány, bár Horány méretei meghaladják Szigetmonostorét. Horányt egyik oldalról a Duna, másikról egy gyönyörű erdő határolja, kivételes elhelyezkedése miatt egyre többen költöznek ki. A Regatta Hotelben – egykori Ganz Mávag üdülő –, sok gyerektábort tartanak, akárcsak a szinte mellette lévő Árnyasszigetben, ahol félnomád faházazásra van lehetőség, nem csak csoportban, és persze nem csak kölyköknek.

A Szentendrei-szigetet sportosabbaknak érdemes biciklivel bejárniuk: nagyon jó terep, bár gyakorlott bringásoknak lehet, hogy kicsi. A gátakon végig jól lehet menni, a Dunához is le lehet menni szinte bárhol, de kérni kel la Vízműtől engedélyt, hogy végigmehessünk a gáton (ez egyáltalán nem egy hosszas procedúra, megéri). A szigeten bolt, kocsma, cukrászda, étterem minden faluban van, nem fogunk éhen vagy szomjan halni.

Budáról a leggyorsabban a 11-es úton érhetjük el a szigetet, a Tahi hídon keresztül, vagy komppal, mely a Határcsárdánál, Leányfalu előtt veszi fel a kocsikat és folyamatosan jár. Gyalogos-biciklis komp Szentendrénél van. Pestről a 2-es úton érdemes elindulni, és a dunakeszi vagy váci komppal kell átkelni a szigetre. Bővebben itt vagy itt tájékozódhat a Szentendrei-sziget nyújtotta lehetőségekről.


View Szentendrei-sziget in a larger map

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra