Így nem fogják kirabolni

„Fényes nappal nagy erővel lerántották a vállamról a táskát, amikor a ház előtt a kulcsomat kerestem. Az első gondolatom az volt hogy bűntény áldozata lettem. Nem tudtam eldönteni, hogy megütöttek vagy rám lőttek. Átfutott rajtam az egész életem, és hogy ez velem nem történhet meg, és harmadszorra esett le hogy elrabolták a táskám. A pénz nem érdekelt, csak hogy ki lettem szolgáltatva. Behatoltak az intim szférámba, az összes személyes adatom, telefonszámaim bűnözők kezébe került, ez volt a legfájóbb pont, és hogy soha többé nem tudok nyugodtan végigmenni az utcán, hogy ne gondoljak arra, hogy ez bármikor előfordulhat. Feljelentést is tettem, hogy másokkal ne forduljon ilyen elő, ha lehetséges” – írta le történetét az 57 éves Mariann. És nem ő az egyetlen, akinek ilyen dolgokon kellett keresztülmennie. A Belügyminisztérium által rendelkezésünkre bocsátott statisztikák szerint 2010-ben és 2011-ben több, mint 20 ezer esetben lett vagyon elleni bűncselekmények  áldozata nő közterület helyszínén. (A részletes adatokat a mellékelt táblázatban olvashatják a cikk végén!)

tk3s n016506caro

Lopás, rablás vagy kifosztás

316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást

követ el.

321. § (1) Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből

valaki ellen erőszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz,

illetőleg valakit öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyez, bűntettet követ el, és

két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

322. § (1) Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett

a) úgy vesz el mástól, hogy evégből lerészegíti,

b) az általa más bűncselekmény elkövetése során alkalmazott erőszak avagy élet vagy testi

épség elleni közvetlen fenyegetés hatása alatt álló személytől vesz el,

c) védekezésre képtelen személytől vesz el

bűntettet követ el és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Forrás: BTK - A vagyon elleni bűncselekmények

Persze nemcsak közterületeken történhet meg a baj, és van, amikor egy kicsit mi is felelősek vagyunk azért, ha eltulajdonítanak tőlünk valamit. „Az én esetem remekül példázza, hogy elég egyszer hibázni, és máris búcsút inthetünk az értéktárgyaknak. Pár évvel ezelőtt egy budapesti szórakozóhelyen a táskámat gondosan elrejtettem a pulcsik alá a DJ-pulton. Végig szemmel tartottam a kupacot szinte karnyújtásnyi közelségből, és tényleg csak pár mondat erejéig fordultam hátra az egyik ismerősömhöz, és amikor el akartam menni egy italért, hűlt helye volt az értékeimnek. Egész éjjel ott szobroztam a ruhatárnál, hátha valaki kiveszi a kabátom és a nagyobb táskám, de hiába. Szerencsére a lakáskulcsom így nem vitték el, de a bankkártyámnak, a telefonomnak és az irataim egy részének lőttek. A bankkártyámat szinte azonnal letiltattam, és feljelentést is tettem másnap. Azóta még jobban figyelek az értékeimre, és bankkártyát nem is viszek magammal, ha szórakozni megyek” – szolgált egy jó tanulsággal a 30 éves Ildikó.

Tudd, hogy merre van a kijárat!

stockfresh 1133229 monkey-theft sizeM

A BRFK Bűnmegelőzési Osztályának egyik munkatársával, Keskeny Tamás rendőrszázadossal beszélgettünk arról, hogyan is előzhetjük meg az ilyen eseteket, illetve mi a teendő, ha már megtörtént a baj. Ha szórakozni vágyunk, a legfontosabb szabály az, hogy soha ne menjünk egyedül. Ha megérkeztünk, érdemes felmérni, hogy merre van a kijárat, és lehetőleg helyezkedjünk minél közelebb hozzá, hogy könnyen ki tudjunk menekülni, ha rosszul leszünk vagy egy verekedés, tűzeset miatt megindul a tömeg. Semmiképpen ne hivalkodjunk az értékeinkkel, mondjuk a vadonatúj okostelefonunkkal, vagy laptopunkkal! Nyilván, hogy nem tilos partifotókat készíteni és netezni, de ha lehet, akkor ne hagyjuk utána az asztalon, még akkor sem, ha ott ülünk mellette, hiszen elég egy pillanat, és a nagy sürgésben-forgásban egyszer csak eltűnhet a drága készülék.

Bár nyáron nem nagyon viselünk magunkon kabátot, ha mégis van nálunk valami könnyebb esőkabát vagy pulcsi, mindenképpen rakjuk be a ruhatárba, a táskánkat pedig mindenhova vigyük magunkkal. Ha pedig zavar a táncolásban, akkor mindig legyen valaki, aki vigyáz a többiek holmijára az asztalnál. Ugyanez igaz az italokra is, hiszen így kisebb az esélye annak, hogy valaki randidrogot csempészik bele. Persze az is fontos, hogy lehetőleg zárt, üveges italt vegyünk, amelyet előttünk nyit ki a pultos vagy a felszolgáló, és idegentől ne fogadjunk el italt, vagy kísérjük el a pulthoz.

Az új ismeretség veszélyes lehet

Ha szabad levegőre vágyunk, ne csatangoljunk el messzire, és ha ciki, ha nem, az egyik barátunk, barátnőnk tartson minket szemmel, ha éppen frissen megismert pasival akarunk a közeli parkban romantikázni. Ugyan tényleg nem célunk erkölcscsősznek lenni, de az új ismeretség mindig veszélyes, és ha lehet, akkor ne a frissen megismert férfival menjünk haza, hanem inkább azzal a társasággal távozzunk, amelyikkel jöttünk. Vész esetére pedig mindig legyen nálunk annyi pénz, amivel hazataxizhatunk. Ha pedig van autó a társaságban, akkor mindig jelöljünk ki valakit, aki józan marad, és mindenkit haza tud szállítani. Ha a sofőr mégsem bírta megállni, akkor beszéljük le arról, hogy vezessen, és vagy menjünk haza gyalog és éjszakai járatokkal, vagy hívjunk sofőrszolgálatot. Ja, és ne felejtsük, részegen nem szabad biciklizni sem, mert az legalább 30 ezer forintunkba fájhat, és rosszabb esetben még meg is sérülünk.

Tömegközlekedés, strand és fesztivál

A zsebtolvajlások, lopások többsége olyan tömegközlekedési eszközökön fordul elő, ahol sok az ember és viszonylag közel vannak egymáshoz a megállók, Budapesten ilyen például a 4-es, 6-os villamos vonala és a 7-es buszé. Ha szerencsénk van, és megcsípünk egy ülőhelyet, akkor a szatyrunkat rakjuk a lábunkhoz, a táskánkat pedig az ölünkbe. Mivel itt a nyár, meg kell említenünk két másik helyszínt: a strandokat és a fesztiválokat is. Ha fürdőzni megyünk, ugyanazok a szabályok, mint a szórakozóhelyeken, vagyis soha ne hagyjuk őrizetlenül a holminkat sem a kocsiban, sem parton, sem máshol. Sőt, egyáltalán ne vigyünk magunkkal nagy értékű vagyontárgyakat. Bármennyire is kényelmes megoldásnak tűnik, a fesztiválokon lehetőleg ne hátizsákba vagy övtáskába pakoljuk az értékeinket, hanem inkább oldaltáskával menjünk bulizni, mert ezt magunkhoz tudjuk szorítani.

tk3s t073303caro

Akár bulizunk, akár közlekedünk a vállra akasztható táskát ne csapjuk a hátunk mögé, és értéktárgyakat, pénztárcákat, bankkártyákat, mobiltelefont, iratokat ne tegyük a táska tetejére vagy annak külső zsebébe, hanem inkább a belső zsebekben helyezzük el ezeket. A cipzárt pedig lehetőleg valamelyik szélre húzzuk, ezzel is megnehezítve a zsebtolvajok dolgát, vásárláskor pedig ne tegyük a táskát, a pénztárcát a pultra. És amit nem lehet elégszer elismételni, soha ne tartsuk bankkártyánk mellett a PIN-kódját, és a pénzkiadó automata által kiadott kontroll szelvényt vegyük magunkhoz, mert számos információt tartalmaz számlánkról, idegenek kérésére pedig ne váltsunk fel pénzt. Természetesen, ahol csak tudjuk – ez a strandokra és a fesztiválokra egyaránt igaz – vegyük igénybe az értékmegőrzőket.

A testi épségünk pedig mindennél fontosabb!

A rablások általában nem tömegben történnek, hanem sötét utcákban, parkokban, szórakozóhelyek környékén, aluljárókban és lépcsőházakban. A szakértőnk szerint nem érdemes ellenállni, hiszen nagyon ritka, hogy egyedül van a tettes és esetleg gyengébb nálunk, a testi épségünk pedig mindennél fontosabb. Ha van valaki a környéken, esetleg el tudunk futni, akkor kiabálhatunk segítségért. Ami a bors-spray-ket illeti, egy szimpla dezodor is megteszi, igaz, ezzel sem nyerünk túl sok időt. Ha már megtörtént a baj, akkor minél hamarabb értesíteni kell a rendőrséget. Ha a telefonunkat is elvitték, kérjük kölcsön az egyik barátunkét, vagy menjünk be egy közeli éjjel- nappali üzletbe. Ha 5-10 percen belül segítséget tudunk kérni, akkor – főként éjjel – sokkal könnyebben el tudják kapni a tetteseket. Nagyon fontos, hogy minél jobb személyleírást tudjunk adni a tolvajokról, támadókról. Nyilvánvalóan ilyen helyzetben kisebb gondunk is nagyobb ennél, de próbáljuk megjegyezni, hogy milyen volt az illető(k) haja, arcszőrzete, volt-e rajta vagy rajtuk sebhely, forradás, anyajegy, tetoválás. A tapasztalatok szerint minden apró részlet számít.

tk3s 18700001

Úton az őrs felé próbáljunk listát készíteni arról, hogy mink tűnt el. Sajnos a telefonunkat csak akkor tudják köröztetni, ha tudjuk az IMEI-számát. Ezt egyébként könnyű kideríteni, csak a következő kódot kell beütni: *#06#. A számsort mindig tartsuk magunknál. Lopás esetében egyébként elsődleges intézkedésként csak feljelentési jegyzőkönyvet vesznek fel tőlünk, melyben összeírják az ellopott tárgyak listáját, nem hallgatnak ki minket mindjárt tanúként, mint a rablásnál. Ez utóbbinál egyébként fantomrajz is készülhet, vagy fényképről kell felismerni a támadókat.

Nők sérelmére elkövetett vagyon elleni bűncselekmények közterület helyszínén
 
  paragrafus összesen
316.§ Lopás 316.§ Betöréses lopás 321.§ Rablás 322.§ Kifosztás 324.§ Rongálás 327.§ Jármű önkényes elvétele
helyszin   vásár, búcsú 85 1 0 0 3 0 89
  kereskedelmi hely előtti terület 730 0 3 0 34 2 769
  vendéglátóhely előtti terület 94 0 2 0 10 3 109
  üdülőhely előtti terület 27 0 0 0 1 0 28
  üzemanyagtöltő állomás 46 6 9 0 3 0 64
  piac 412 0 0 1 3 0 416
  vásárcsarnok 37 0 0 0 0 0 37
  bolhapiac 10 0 1 0 0 0 11
  mobil árusítóhely 4 0 0 0 0 0 4
  bevásárlóközpont, üzletház 349 5 3 0 7 0 364
  állatkert, vidámpark, mutatványosok 9 1 0 0 1 0 11
  kulturális hely előtti terület 69 0 0 3 5 0 77
  oktatási hely előtti terület 109 0 0 0 4 0 113
  temetési hely, temetkezési emlékhely 652 0 4 1 92 0 749
  gyermekvédelmi feladatok ellátására rendelt épület közvetlen környezete 1 0 0 0 1 0 2
  gyermekjóléti feladatok ellátására rendelt épület közvetlen környezete 5 0 0 0 0 0 5
  közművelődési feladatok ellátására rendelt épület közvetlen környezete 9 0 0 0 0 0 9
  szabad strand 55 0 0 0 1 0 56
  fizetős strand 77 0 0 0 1 0 78
  sportpálya, sportcsarnok stadion közvetlen környezete 30 0 0 0 0 0 30
  autóbusz 1234 0 5 10 0 0 1249
  trolibusz 58 0 0 0 0 0 58
  villamos 770 0 5 11 0 0 786
  HÉV 22 0 0 3 0 0 25
  metró 236 0 0 0 1 0 237
  taxi 10 0 0 0 0 0 10
  vasúti jármű 211 0 2 44 0 0 257
  vízi jármű 8 0 0 0 0 0 8
  erdő mező rét legelő 339 0 2 0 7 0 348
  nádas, halastó 4 0 0 0 0 0 4
  erdei út, mezei út, ösvény 18 0 4 0 2 2 26
  útkereszteződés 206 0 13 2 14 4 239
  vasúti átjáró 9 0 0 0 0 0 9
  vasúti pályatest 13 0 1 0 0 0 14
  víziút 2 0 0 0 0 0 2
  villamospályatest 3 0 0 0 0 0 3
  kerékpárút 18 0 0 0 0 0 18
  aluljáró 189 0 6 4 1 0 200
  felüljáró 7 0 1 0 0 0 8
  autópálya 15 0 1 0 2 0 18
  autóút 107 0 3 1 16 4 131
  tér park (lakott területen belül) 542 0 43 18 17 2 622
  patak folyó folyam 7 0 0 0 1 0 8
  tó tenger óceán 6 0 0 0 0 0 6
  híd víziátkelőhely 5 0 0 0 2 0 7
  kikötő 6 0 0 0 2 0 8
  megálló állomás 516 5 28 8 5 0 562
  pályaudvar 215 5 5 13 2 0 240
  váróterem 20 1 2 1 1 0 25
  repülőtér 24 1 0 0 0 0 25
  főút, lakott területen belül 398 0 28 4 57 16 503
  főút, lakott területen kívül 27 0 0 0 2 1 30
  út, lakott területen belül 4158 0 272 27 622 133 5212
  út, lakott területen kívül 77 0 3 1 16 4 101
  autópálya parkoló 19 0 0 0 3 0 22
  autóút parkoló 32 0 0 0 10 3 45
  parkoló, lakott területen belül 2041 0 16 5 591 84 2737
  parkoló, lakott területen kívül 87 0 2 0 10 3 102
  közforgalom elől el nem zárt magánút 3 0 0 0 0 0 3
  tópart 41 0 0 0 2 0 43
  folyópart 22 0 0 2 1 0 25
  bevásárlóközpont parkolója 28 0 0 0 3 0 31
  átjáróház 9 0 0 0 1 0 10
  kapualj 201 0 29 2 43 1 276
  középület előtti terület 95 0 1 1 6 1 104
  középítmény előtti terület 97 0 1 0 6 0 104
  lakott területen belüli hely 2696 236 109 28 225 26 3320
  lakott területen kívül hely 13 4 0 0 0 0 17
  hivatal, hivatalos helyiség előtti terület 18 0 0 0 1 0 19
  vasúti határátkelőhely 1 0 0 0 0 0 1
  légi határátkelőhely 1 0 0 0 0 0 1
  hírközlő szervek helységei előtti terület 2 0 0 0 0 0 2
  természetvédelmi terület 3 0 0 0 0 0 3
  nemzeti park 2 0 0 0 0 0 2
  természeti emlék 1 0 0 0 0 0 1
Összesen 17702 265 604 190 1838 289 20888
Oszd meg másokkal is!
Mustra