Újítsa meg sminkjeit ingyen!

Szemhéjfestékből körömlakk, szájápolóból rúzs, vagy akár széntablettából szemceruza. Hála a csináld magad mozgalomnak, nincs lehetetlen. És még egy csomó pénzt is meg lehet vele spórolni. Megmutatjuk a biztosan bevált módszereket.

A hétvégén smink szelektálásba kezdtem, mert már úgy éreztem telt ház van nálam. Találtam egy csomó sosem használt rúzst -amit valamelyik impulzusvásárlásom során vettem- még sokkal több szemhéjfestéket, félig elfogyasztott körömlakkokat, pirosítót is.

stockfresh 402525 cosmetics sizeM

Vannak akik képesek megállni, hogy megvegyék a 23. körömlakkot vagy rúzst, de azért nagy többségben azok vannak, akik rémülten nézik otthon a sminkszereiket, hogy ugyan mitől halmozódott fel ennyi? Ebben az esetben az ember vagy kidobta ezeket, vagy felajánlotta a barátnőjének, a szomszéd kamaszlánynak vagy elcserélte valamelyik fórumon.

A DIY azaz a Do It Yourself (csináld magad) mozgalom az utóbbi években elözönlötte a blogokat, videómegosztókat, a Pinterestet. Nem vitás, mindenki át- és kialakít, legyen szó harisnyáról, cipőről vagy épp sminkcuccokról. Hála a DIY-nek, nem kell feltétlen kell megszabadulni a készletektől, elég átalakítani ezeket.

Szemhéjfestékből körömlakk

Nem kell hozzá más, mint egy kis szemhéjfesték illetve átlátszó körömlakk és valamilyen parányi doboz. Én a Kinder tojásban lévő játéktartót használtam, de bármilyen apró tálka megteszi, amit használat után ki lehet dobni. Válasszunk egy színt, amiből szívesen csinálnánk körömlakkot. Ebből egy kis mennyiséget kaparjunk ki a tálba. A kis mennyiség az ebben az esetben egy fél körömnyi. Tegyünk hozzá átlátszó körömlakkot, amit egy spatulával, evőpálcával, ecsettel összekeverünk. Arra érdemes figyelni, hogy a szemhéjfesték ne legyen darabos, próbáljuk meg amennyire lehet porszerűvé varázsolni.

Ha kész, egyszerűen fessük ki vele a körmünket. Nem érdemes nagyobb mennyiséget kikeverni, mert a levegőn a lakk gyorsan szárad. Saját tapasztalat alapján érdemes egy színtelen réteggel átfesteni a körmöt, amennyiben kedveljük a fényes lakkot, mert kissé matt lesz, még azok a színek is, melyek a szemhéjre kenve fényesnek tűnnek. Én kísérleteztem kékekkel, zöldekkel egyaránt, és nagyon szép színek jöttek ki. Persze keverni is lehet a porokat, így a variációk száma szinte végtelen lesz. Nem érdemes nagyon drága lakkot venni hozzá, kísérletezéshez pont jó a 350 forintos is.

Csillámos testápoló

Aki szereti, hogy csillog a teste, annak percek alatt lehet szép, csillámos testápolója. Nem kell hozzá semmi több, mint valamilyen kedvelt testápoló krém vagy gél és csillámpor. Ezt hobbiboltban lehet beszerezni, extra finom változatot érdemes választani belőle. Mint minden saját készítésű cuccnál érdemes elsőre keveset készíteni, és utána növelni a mennyiséget.

Színezett szájfény

Bevallom csak télen használok szájápolót, vagy leginkább még akkor sem, viszont minden éveben kapok egyet kettőt mint ajándék valamelyik macamagazinhoz csomagolva. Ezeket szuperül át lehet alakítani szájfénnyé, és még az ápoló funkció is megmarad. Nem kell hozzá más, mint színtelen ajakápoló és arcpirosító. Ha nincs otthon ajakápoló, de vazelin, akkor az is tökéletesen megfelel a célnak. Az ajakápolóból egy darabot vágjon le, és tegye egy kanálba, majd gyertya fölött olvassza meg. Ehhez szórjon egy kis pirosítót, és keverje jól össze. Ha kész, az egész mehet egy kis műanyag dobozba. Ezeket patikában lehet kapni, illetve mostanában a nagyobb drogériák is tartanak, kisebb csavaros tégelyeket.

Színezett hidratáló krém

Nyáron sokan nem szeretik az alapozókat. Idén úgyis berobbantak a BB krémek a drogériák polcaira, így itt egy jó lehetőség ezek alternatíváját elkészíteni. Én egyszerű hidratáló mintán teszteltem a dolgot, ehhez kevertem hozzá az alapozómat. Az arány 1:1, volt ezt érdemes attól függően változtatni, hogy kinek milyen típusú a bőre és mennyi fedést igényel. Én igyekeztem UV szűrős hidratálót keresni, biztos ami biztos.

Új rúzs a régiekből

Tegye fel a kezét, akinek nincs egy csomó olyan rúzsa amit sosem használ már! Ezeket érdemes árnyalatok szerint csoportosítani ( bordók, pirosak, rózsaszínesek) és ezekből új árnyalatokat kikeverni. A nem használt rúzst megolvasztva folyékonnyá lehet tenni, majd ezt összekeverni egy másik árnyalattal. Ezekből egyedi színeket lehet kikeverni, amiket egy ecsettel tudunk felhordani.

Körömlakk mixelés

A körömlakkokat könnyű elkeverni egymással,de itt is fontos a mértékeltesség, különben úgy járnak mint én, akinek nagy munkával sikerült elérnie, hogy legyen egy jó nagy adag malacrózsaszín lakkja, amire sosem vágyott.

Széntablettából szemfesték

Divat a füstös szem, az erős kontúrok. Akik megtalálták a tökéletes szemceruzát azokat nagyon tudom irigyelni, nekem még nem sikerült rálelnem. És különben is, ez legalább természetes, és minden vegyi anyagtól mentes termék.

Egy széntablettát, vagy kapszulát (mostanában leginkább kapszulásan árulják) szedjen szét, vagy törjön össze. Ezt ecsettel akár önmagában is fel lehet hordani a szemhéjra, amit érdemes előtte szemhéjalapozóval lekenni, vagy vízes ecsetet használva még erősebb feketét kapunk.

Ha bevált a szénfesték, akkor egy kiürült pici tégelyben téve a szenet és egy kis alkoholt ( kb 70%-os) hozzáadva majd spatulával elkeverve és lesimítva pár órán át száradni kell hagyni. Ha fémesebb hatást szeretnénk elérni, akkor lehet bele keverni ezüst csillámport, vagy nem használt erősebb fedésű szemhéjfestéket, vagy pigmentet is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra