A legjobb tippek másnaposság ellen

Megkérdeztük a gyógyszerészt, összehasonlítottuk az üzletekben kapható, kifejezetten másnaposság elleni készítményeket, és még egy másnaposság-tesztet is készítettünk. Minden, amit a kínzó állapot leküzdéséről tudni kell.

Sokat írtunk már arról, mivel lehet enyhíteni a másnaposság tüneteit. Szó volt róla, hogy igyunk-e ilyenkor kávét, és arról is, hogy szőröstül harapjunk-e abba a bizonyos kutyába.

Ezúttal először egy gyógyszertár gyógyszerészét kerestük fel, aki készségesen válaszolt az ilyen készítményekre vonatkozó kérdéseinkre. A gyógyszerész szakvéleményét néhány benzinkúton, drogériában, vagy webshopban beszerezhető készítmény rövid összehasonlítása követi. Azok pedig, akik túl másnaposak ahhoz, hogy végigolvassák a szakmai részt, ugorjanak a végére, összeállítottunk nekik egy tesztet, melyből villámgyorsan kiderül, hogy az ő saját másnaposságukat hogyan lehet a legcélravezetőbben elmulasztani.

stockfresh 91596 small-dog-in-santa-costume-lying-down-with-cham

Tanácsok a gyógyszertárból

Az alkoholnak nem csak negatív hatásai lehetnek. Kiss Glória gyógyszerész felhívta a figyelmünket arra, hogy az ún. francia paradoxon szerint naponta körülbelül 2 deci vörösbor jótékony hatással van a vérnyomásra. „Némelyek szerint ez a hatás csak a szőlőből származó rezveratrol nevű anyagnak köszönhető, mely az alkoholos italok közül a vörösborban található meg a legnagyobb mennyiségben, a fehérborban már kevesebb van belőle. Ezek alapján a vörösbor rendszeres, kis adagokban történő fogyasztása kifejezetten ajánlott.”

A másnaposságot általában nem ez az egészségügyi 2 deci okozza. Amennyiben az ember nagyobb rövid idő leforgása alatt nagy mennyiségű alkoholt visz be a szervezetébe, a nem kívánt mellékhatások szinte elkerülhetetlenné válnak. Ennek több oka van. Kiss Glória először az alkohol hatásainak magyarázatával segített minket ezek megértésében:

stockfresh 1330240 water-bottle-background sizeM

„Az alkoholt a szervezetben két enzim bontja le. Először acetaldehid, majd ecetsav képződik belőle. Az előbbi anyagnak köszönhető a másnapos fejfájás. Emellett legyengülés, hányinger, gyomorégés lehet jellemző ilyenkor, mert az alkohol fokozza a gyomorsav elválasztását, a vizelet-kiválasztást, így több víz, és ezzel sók is távoznak a szervezetből. Emellett a vércukorszint is alacsonyabb lehet a megszokottnál. Mivel a másnaposságra specifikus "gyógymód" nincs, ezért szupportív (támogató) terápiát alkalmazhatunk, amivel a tüneteket tudjuk csökkenteni vagy megszüntetni.”

Csodát tehát nem várhatunk. Ellenben tehetünk azért, hogy gyorsítsunk szervezetünk regenerációján. A folyadék és a sópótlás elengedhetetlen ilyenkor. „Lehetőleg egyszerre kell a kettőt" – javasolja Kiss Glória. "Ezért is ajánlott a levesek, a Samarin gyógysó és különböző izotóniás italok fogyasztása. A fokozott gyomorsav-termelődés miatt a pezsgőtabletták és a szénsavas innivalók nem ajánlottak, de ez egyénfüggő. Valakinek egyáltalán nem ég a gyomra, akinek viszont igen, az nyugodtan vehet be savlekötő (pl. Rennie), vagy savtermelődést csökkentő (pl. Quamatel mini) gyógyszerkészítményt is.”

Ne csak igyunk, együnk is! Már ha tudunk... Kiss Glória szerint mindegy, hogy tojás, vagy joghurt, egy szabály van: azt kell enni, ami jólesik. „Lehetőleg valami könnyebb fogással próbálkozzunk, akár egy joghurt vagy kefir is megteszi kezdésnek, ezek még a bélflórát is regenerálják kicsit. Ezen kívül lehet kimondottan probiotikus készítményeket is fogyasztani, melyek a gyomorban és bélrendszerben normál körülmények között jelenlévő baktériumokat pótolják.”

stockfresh 214564 toast-with-smiley-face-in-toaster-on-counter s

Végül a gyógyszerekről kérdeztük Kiss Glóriát. Azokat vettük számításba, amelyekkel gyógyszerészi tapasztalata szerint a leggyakrabban kezelik magukat a másnaposság tüneteivel hozzá fordulók. „Az Aspirin, Algopyrin és a Quarelin nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAIDs) csoportjába tartozó hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek. A gyulladás gátlásán kívül láz- és fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, ezért fejfájásra is használhatók. Ezek is fokozzák a gyomorsav-termelést, nem árt melléjük a Quamatel mini bevétele.”

Benzinkútról, szupermarketből

Manapság már annak a másnaposnak sem kell kétségbeesnie, akinek nem esik útjába gyógyszertár. Többfajta, macskajaj elleni kapszula kapható a benzinkutakon, illetve nagyobb bevásárlóközpontokban. Sokat rendelésre házhoz is visznek, így bármely otthon egészségügyi dobozába gond nélkül bekerülhet egy adag belőle, bár erre akkor van szükség igazán, hogyha az illető doboz tulajdonosának naptárjában minden estére akad bulibejegyzés. A következő táblázatban összehasonlítottunk pár másnaposság tüneteit kezelő kapszulát/tablettát:

    PartySmart  Kater  Afterparty  RU-21
              
 Ár 1 db. kb. 600 Ft, 10 db.-os csomagban 4990 Ft (az árban benne van a házhozszállítás költsége) 6 kapszula 990 Ft + szállítási költség 1200 Ft A honlapjukról nem derül ki 20 db. 2.980 Ft (+ szállítási költség 1480 Ft)
 Hatóanyagok andrográfisz, szőlő, indiai egres, cikória, datolya, fillantusz fekete üröm, C-vitamin, folsav, többféle B vitamin, dextróz (glükóz), niacidra (B3 vitamin), borostyánkősavból származó szukcinát szubsztrát, L-glutamin, aszkorbinsav C-vitamin, B2 vitamin, B6 vitamin, glutaminsav, borostyánkősav, fumársav, cisztein, alfa-liponsav
 Mikor kell bevenni? Alkoholfogyasztás előtt, vagy az első pohár itallal ajánlott bevenni. A beszedés után egyből működésbe lép. Buli előtt bármilyen folyadékkal, vagy buli után 1 dl paradicsomlével kell bevenni 1-4 kapszulát / nap. Lefekvés előtt kell bevenni, sok vízzel. Hatását kb. 6 óra alatt fejti ki. Akkor a leghatékonyabb, ha ivás közben veszik be, de ivás elõtt és az utolsó pohár után is ajánlott bevenni két
tablettát.
 Beszerezhetőség Shell, Cora, Kaiser's, DM, Spar, OMV, Házipatika Webáruház, stb. Nature Force Herbaház, Mediline üzletház, Zöld Forrás Gyógytermék Nagykereskedés és Diszkontáruház http://www.ru21.hu/
 Tapasztalatok, érdekességek fórumozók nagyon dicsérik, ugyanakkor puding próbája az evés. Nem nagyon említik egyik fórumon sem, és szerkesztőségi tapasztalat sincs. Ha esetleg próbáltad, kommentben tájékoztathatod olvasótársaidat, hatásos-e. Leggyakrabban ugyanazt a másnaposság tüneteit enyhítő készítményt eltérő adagolással ajánlják nők és férfiak számára. Ebben az esetben a két nemnek szánt készítmény teljesen elkülönül. A nők számára az Afterparty Woman, a férfiak számára az Afterparty Prevent áll rendelkezésre. A tabletta érdekessége, hogy a legenda szerint KGB-ügynökök számára fejlesztették ki, és a lerészegítő tabletta testvére.

A Dívány tesztje nagyon másnaposoknak

Tesztelhető-e, hogy milyen a számodra ideális másnaposságkezelő kúra? Próbáld ki!

stockfresh 1325489 drunk-men sizeM

1. Mikor fogyasztottál utoljára alkoholt?

a., Mikor Palpatine főkancellár meghirdette a 66-os parancsot a Csillagok háborújában. Úgy éreztem, ekkora kegyetlenséget nem lehet józanul elviselni.

b., Mikor a szőlő csodájáról és az anyaföld erejéről hallgattam előadást egy kistermelői konferencián.

c., 1 perccel azelőtt, hogy elkezdtem olvasni ezt a cikket.

d., Mikor legutóbb sörözni hívtak a barátaim.

2. Kikkel szoktál alkoholt fogyasztani?

a., A chates ismerőseimmel, webkamerás kapcsolaton keresztül.

b., Csakis vegetáriánusokkal.

c.,  Azzal, aki épp mellettem áll/ül.

d., A barátaimmal.

3. Hogyan írnál le egy jó bulit?

a., Felvehetem a Superman jelmezemet és van rágcsálnivaló.

b., Kiszabadítjuk Willyt, betiltjuk a menyétvadászatot és katatón állapotba helyezünk egy arra járó cápát.

c., A lényeg, hogy ne emlékezzek rá.

d., Nevetünk, beszélgetünk, jó a zene, esetleg csocsózunk, biliárdozunk.

4. Mit fogyasztasz leggyakrabban az alábbiak közül?

a., C2H5OH

b., zöld tea, zöld tea rummal, zöld tea világmegváltással

c., pálinka, whisky, vodka, abszint, fény (ilyen sorrendben)

d., sör

5. Hogyan írnád le álmaid szórakozóhelyét?

a., Chewbacca a pultos, az én jelmezem a legmenőbb, lehet WOWozni, és 140-es IQ felett ingyen málnaszörp jár.

b., Egy erdő közepén van, ahol ritka madárfajok vesznek minket körül. A szellő lágyan susog, és minden pohár ital megvásárlásával 1 fonttal támogathatod az esőerdők megmentését.

c., Az italt hiányos öltözetű lányok szolgálják fel, slaggal. A fények ugrálnak, David Guetta a haverom, a pénztárcám pedig tele. És a helyszín minimum Saint-Tropez.

d., Nem túl füstös, de azért van benne élet, és jó zene szól.

Értékelés:

Ha a legtöbb válaszod a) volt:

Neked a tudományosan igazolható módszerek fognak bejönni. Legjobb, ha felkeresel egy gyógyszerészt! Az Aspirin, Algopyrin és a Quarelinlehetnek a barátaid, és nem árthat a B6 vitamin és az 1000 mg-os C-vitamin sem (utóbbiról elképzelhető, hogy ebben az esetben csak placebóként hat, no de kit érdekel, ha működik?!).

Ha a legtöbb válaszod b) volt:

Alternatív gyógymódokat és egy kis meditációt ajánlok. Már a fogyasztás előtt felkészülhetsz egy pár homeopátiás golyócskával, májvédő teakeverékkel. Máriatövist, édesgyökeret, csalánlevelet, tartalmazó teakeverékeket válassz! Másnap aztán jöhetnek a nyugtató gyógyfürdők (pl.: kamillát a forró vízbe!), friss levegő, alvás, ízesítés nélküli zöld tea. Gyümölcs és multivitamin: egyaránt jót tehet, rengeteg vízzel egyetemben. A vércukorszint stabilizálását elérheted zabkásával, a zabban található szelén pedig még májműködésednek is jót tesz.

Ha a legtöbb válaszod c) volt:

Igyál rá, a másnap ellen az aznap a legjobb módszer! De ha egyszer mégis megszakadna ez a kör, és az alkohol elhagyására kényszerülnél, fontos, hogy mit eszel a sorsdöntő megvonást követően. Robert Downey Jr. kedvence a tonhalas szendvics. Jelmondata: „...give me a tuna melt, and I could function!”. Neki hihetünk, van gyakorlata a tudatromboló/módosító szerek terén! A 25 legütősebb másnapos menü között szerepel továbbá a görögdinnye, ami a dehidratáció megszüntetésében  segít, cukortartalma pedig a vércukorszintet rakja helyre. Állítólag a palacsinta is hatásos, de ehhez kell legyen a közelben olyan istápoló személy, aki másnaposoknak is szívesen süt. Egyedül nekilátni palacsintát készíteni másnaposan = garantált katasztrófa.

Ha a legtöbb válaszod d) volt:

Megvannak a módszereid arra, hogyan kell okosan másnapozni. Tudod, hogy az alvásnál és a Duna mennyiségű szénsavmentes ásványvíznél semmi sem hatásosabb. Buli után zsíros ételeket, gyorskaját, szalonnát, tejfölös kiflit tervezhetsz. Azt mondják, csupán mítosz, hogy ez beválik. De akik mondják, azoknak valószínűleg nem válik be, másoknak meg igen. Ami biztos, hogy ha még italozás előtt/közben bedobsz egy gyrost, abból nem lehet baj. A zsíros ételek állítólag úgy hatnak, hogy az alkoholbevitelt megelőzően segítenek extra védőréteget képezni a gyomorban, ami gátolja a későbbi piák felszívódását. Ezért ajánlják az ivás előtti olajszürcsölést is, ami azért inkább a nyers tojásfogyasztást kedvelő, Bear Grylls-féle túlélőművészeknek ajánlott.

Ha úgy érzed egyik válasz sem az igazi:

Gratulálunk! Az emberiség azon jelentős hányadába tartozol, akiket nem lehet beskatulyázni! Ennek egyetlen hátránya, hogy nehéz megmondani, mi segíthet rajtad a másnapok alkalmával. Ami biztos, hogy a másnapot megelőző óvintézkedések (lefekvés előtt sok víz és megfelelő étel fogyasztása) mindenesetre jóval hatásosabbak az utólagos kezelésnél. Ha önnek van jobb tippje, várjuk a saját, jól bevált másnaposság elleni módszereket kommentek formájában!

Oszd meg másokkal is!
Mustra