10 apróság, amitől tényleg jobb kedved lesz a mindennapokban

GettyImages-1145099509 (1)

Úgy érzed, elfásultál, már felkelni is nyűg, nem beszélve az egész napos robotról, miközben egyetlen apró mosoly is nehezedre esik? Néhány egyszerű, de hatásos változtatás segítségével könnyen elérheted, hogy jobb kedved legyen a mindennapokban, pozitívabban állj a dolgokhoz, és ne keseredj el könnyen. Mutatjuk, hogyan.

1. Lassíts kicsit

Napjaink rohanó világában mindenki próbálja megelőzni a másikat, a nagy sietségben pedig sokan elmulasztják azokat az apró pillanatokat, melyek miatt érdemes kibújni az ágyból reggel: lassíts le egy kicsit, és hagyd, hogy olykor magával ragadjon a pillanat varázsa. Ahelyett, hogy rohannál egyik helyről a másikra, nézz körül, vedd észre a kicsiny csodákat, amik körülvesznek, élvezd ki az ételek ízét, a virágok illatát, a friss levegő zamatát – nem maradsz le semmiről, ellenkezőleg, korábban ismeretlen dolgokat fedezhetsz fel, ha néha kicsit visszaveszel a tempóból.

2. Bolondozz néha

Hiába várják el a munkahelyeden, hogy egész nap komoly legyél, még egy apró mosolyt se engedj meg magadnak, olykor ki kell ereszteni a szelepet, és egyszerűen lazulni kicsit: nem szégyen néha bolondozni, viccelődni, megtréfálni az ismerőseidet. Sokkal könnyebben veszed a mindennapi megpróbáltatásokat, ha közben – a szabadidőben vagy két, komolyságot igénylő feladat szünetében – elengeded magad, és nevetsz kicsit.

Nem gyerekes dolog néha felhőtlenül bolondozni
Nem gyerekes dolog néha felhőtlenül bolondozniCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

3. Vegyél mély levegőt

A nagy rohanás közepette állj meg egy kicsit, csukd be a szemed, vegyél háromszor mély levegőt – öt másodperc belégzés és öt másodperc kilégzés –, majd folytasd, amit éppen csináltál.

4. Nyiss a hétköznapi boldogság felé

Sokan csak ülnek, és várják, hogy egy nagy, vágyott, jövőbeli dolog, például a lottófőnyeremény elhozza számukra a boldogságot, miközben elfelejtik, hogy valójában a boldogság velünk van itt és most, a mindennapokban. Ne egy csodától várd a boldogságot, hanem nyisd ki a szemed, nézz körül, és fedezd fel azokat a lényeges dolgokat, amikért jelen élethelyzetedben hálás lehetsz – egy szerető párkapcsolat, egy jó állás, vagy csupán az, hogy minden reggel finom, gőzölgő kávéval indíthatod a napot.

5. Mosolyogj – de őszintén

Az összefüggés nagyon egyszerű: minél többet mosolyogsz, annál vidámabb lesz a napod; de kérdés, mennyire őszinte a mosolyod. Vigyorogni, mint a fakutya, mindenki tud, az igazi mosoly akkor születik, amikor őszintén úgy érzed, van okod felfelé görbíteni az ajkaid: nézz magadba, és gondolj bele, mi az, amiért tényleg hálás lehetsz, mely dolgok derítenek fel igazán; ha megtaláltad a választ, biztosan nem maradsz mosoly nélkül.

Mosolyogj a világra!
Mosolyogj a világra!Flashpop / Getty Images Hungary

6. Állj ellen a kísértésnek

Amikor szomorúnak érzed magad, könnyen elcsábulsz, és olyan dolgokkal próbálod enyhíteni a rosszkedved, melyeket utólag megbánsz, például teletömöd magad édességgel, vagy többet iszol a kelleténél. Valójában azonban éppen akkor érzed jobban magad, ha felelősségteljesen átgondolod a dolgot, és nemet mondasz a csábításnak: utólag megdicséred magad a bölcs belátásért, pozitívabb lesz az önképed és így a közérzeted is.

7. Léggitározz

Engedd el magad, és játszd el, hogy te vagy a világ legnagyobb rocksztárja: akármilyen furán hangzik, a léggitározás rengeteg pozitív energiád szabadít fel, és kiválóan oldja a stresszt, a legmorcosabb pillanatokban is könnyen jobb kedvre derít.

8. Ébreszd fel a benned szunnyadó sárkányt

Úgy érzed, visszatartod a feszültséget, legszívesebben kitörnél, de le vagy láncolva? Néha jó érzés elereszteni magad, és kiadni a haragodat: egy alapos dühöngés után frissebbnek érzed magad, mintha óriási tehertől szabadultál volna meg. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy indok nélkül kezdj el ordibálni a körülötted lévőkkel, és viselkedj folyton agresszívan, de néha egy-egy tüzesebb pillanat kiadja belőled a felgyülemlett feszültséget, és oldottabbá, felhőtlenebbé tesz.

Nem is gondolnád, mennyire hasznos dolog a léggitározás
Nem is gondolnád, mennyire hasznos dolog a léggitározásRyanJLane / Getty Images Hungary

9. Fogd be a szád

Rengeteg energiádat elveszi, ha folyton a szádat jártatod, legyen szó állandó evésről vagy vég nélküli fecsegésről: tanuld meg, hogyan beszélj kevesebbet, fedezd fel a hallgatásban rejlő erőt, és inkább cselekedj, mintsem folyamatosan csak beszélnél róla, mit is kéne tenni. Így sokkal kevésbé érzed majd magadat stresszesnek.

10. Vidíts fel másokat

A boldogság kulcsa gyakran a társas kapcsolatokban rejlik: rengeteget tehetsz azért, hogy a szerelmed, a barátaid, a kollégáid jobban érezzék magukat a mindennapokban, ők pedig kölcsönösen gondoskodhatnak a te boldogságodról. Elég, ha apró dolgokkal igyekszel feldobni mások napját: megdicséred őket, önzetlen segítséget nyújtasz számukra valamiben, kedvesen, mosollyal fordulsz feléjük – ők meghálálják mindezt, és ugyanezt biztosítják számodra.

DR. ZACHER GÁBOR - SZENVEDÉLYEINK FOGSÁGÁBAN

A soron következő Femina Klub-esten Szily Nóra és vendége, dr. Zacher Gábor közösen próbálják megfejteni a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőség kérdéseit. A feltáró beszélgetés után egészen biztosan felüdülve, energiával feltöltve tudunk szembenézni káros szokásainkkal, amiknek úgy tűnik, hogy könnyen rabjaivá válhatunk.

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra