Egyre kevesebb fiatal védekezik szex közben

Az utóbbi két évben nőtt azon fiatalok száma, akik beismerten nem biztonságos szexet folytatnak az új partnerükkel – írja a Guardian.

A tanulmány megállapítja, hogy a 16-19 éves brit fiatalok 61 százalékának volt már szexuális kapcsolata. 43 százalékuk azt is beismerte, hogy nem használt semmilyen fogamzásgátló módszert, ez majdnem 10 százalékos emelkedés a 2009-es adatokkal összehasonlítva. A válaszadók negyede azt mondta, hogy azért nem védekeznek, mert a partnere nem szeret óvszert húzni, de 15 százalékuk azt is bevallotta, hogy azért nem használta, mert részeg volt és elfelejtette.

A nem tervezett terhességek aránya a 2009-es 36 százalékról 55 százalékra emelkedett a megkérdezett fiatal lányok családtagjai és közeli ismerősei között. Alig több, mint a megkérdezettek fele állította magáról, hogy tájékozott a fogamzásgátló lehetőségek tekintetében, 16 százalékuk szerint a megszakításos módszer biztonságos fogamzásgátló technika. Majdnem minden ötödik fiatal úgy gondolta, nem kapott megfelelő szexuális felvilágosítást. Sokan nem is hiszik, hogy az iskolai tanáruk pontos és megbízható információval szolgálhat.

"Az eredmények azt mutatják, hogy a fiataloknak nincs meg a kellő ismeretük ahhoz, hogy igénybe vegyék és használják a fogamzásgátló módszereket, ezért nem is tudnak védekezni a nemi úton terjedő fertőzések és a nem kívánt terhesség ellen" - mondta Jennifer Woodsite, a Nemzetközi Szövetség a Tervezett Terhességért munkatársa.

Oszd meg másokkal is!
Mustra