Zenével küzdhetsz a süketülés ellen

Az öregkori hallásromlás igazán kellemes módszerrel is megelőzhető: hallgassunk minél több zenét!

Ahogy öregszünk, egyre nehezebben hallunk nagy tömegben. Ez tényleg csak és kizárólag a kornak köszönhető általában, mivel szépen lassan elvesztjük a finom hallásért felelős szőrsejteket, és a belső fülből is eltűnnek azok az anyagok, amelyek növelik a halláskapacitást. Természetesen vannak módszerek, amikkel elkerülhetjük ezt a számunkra és környezetünk számára is zavaró tünetet, amik közül az egyik, a legújabb kutatás szerint, egészen meglepő: hallgassunk már fiatal korunktól sok zenét!

"Ha sok időt töltünk kölcsönhatásban hangokkal, akkor az idegrendszerben erősödik a hang-jelentés kapcsolat, ez pedig az egész rendszert javítja" - mondta Nina Kraus, a Northwestern University Idegtudományi Tanszékének igazgatója az NPR-nek. Kraus szerint az is alátámasztja a feltételezést, hogy az általa vizsgált csoportban az egészen fiatal koruktól zenélők kimutathatóan jobban hallottak, mint a többiek.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.