A klimax napos oldala

Hőhullámok, verejtékezés, fejfájás és egyéb nyavalyák. Bár a menopauzáról a nők többségének ezek jutnak az eszébe, az igazság az, hogy a klimaxnak sok előnye is van.

Mi a menopauza?

Menopauza az, amikor a menstruáció végleg abbamarad. (Maga a szó is azt jelenti, hogy a ciklus vége.) De nem betegség, hanem egy fordulópont egy nő életében. Igaz, olyan, aminek nagyon erős fizikai és lelki hatása van, és sokakat megviselhet. De érdemes inkább úgy gondolni rá, hogy ilyenkor az élet egy új és sok tekintetben felszabadultabb szakasza veszi kezdetét. A legtöbb problémának ugyanis éppen saját lelki hozzáállásunk lehet az okozója.

stockfresh 288810 hot-flash sizeM

Mi okozza?

Az idő múlása. Ilyenkor ér véget az a kor, amikor egy nő még képes gyereket szülni, a petefészek működésének lassú leállása miatt. Megszűnik az ösztrogén nevű hormon termelődése, ami hormonzavarokat, hormonhiányos állapotot és jó néhány kellemetlen fizikai tünetet okozhat. Bizonyos gyógyszerek szedése, vagy egyes műtéti beavatkozások is előidézhetik a menopauzát. Ilyen például a petefészek műtéti eltávolítása. A kemoterápia. A méh műtéti eltávolítása nem okoz menopauzát, bár a menstruáció abbamarad miatta.

Mikor kezdődik?

A klimax tüneteivel átlagosan 50 éves koruk táján szembesülnek a nők, de néhány év eltérés mindkét irányban gyakori. Van, akinél már 40 éves korban jelentkeznek a tünetek, és olyan is – de csak nagyon ritka esetekben, – amikor 60 év ez a korhatár. A dohányzó nők általában valamivel hamarabb tapasztalják a klimax jeleit, mint nemdohányzó társaik. Nem lehet megmondani mikor, az általános szabály, hogy ha egy éven át elmaradt a menstruáció, akkor már biztosan a változókorba léptünk.

Menopauza előtt: perimenopauza

A menopauza fokozatosan alakul ki, a petefészek működése nem egyik pillanatról a másikra áll le, hanem szép fokozatosan. Ezalatt az idő alatt a klimax tünetei megjelennek, néha a menstruáció akár 2-3 hónapon át is elmaradhat, de ilyenkor még simán teherbe lehet esni, ezért ugyanúgy szükséges a védekezés, mint korábban. Ezt az időszakot perimenopauzának nevezik. Valódi menopauzáról akkor beszélünk, amikor 12 egymást követő hónapon át elmaradt a menstruáció.

Mire számítsunk?

A klimax nem olyasmi, ami mindenkinél ugyanúgy zajlik le, akárcsak a menstruáció, itt is van akinek semmiség, és vannak, akiket megvisel. Akiknél hirtelen (mondjuk kemoterápia vagy műtét következtében), egyik napról a másikra, fokozatosság nélkül veszi kezdetét a menopauza, azok általában jobban megszenvedik.

A menopauza egyik első jele,

hogy megváltozik a menstruáció. Itt is csak annyi biztos, hogy valamilyen változás fog bekövetkezni. Van, akinek rövidebb és enyhébb, de olyan is, akinél erősebb és hosszabb lesz a vérzés. A menopauza legtöbb tünetéért az ösztrogén hormon termelődésének csökkenése a felelős, és aki szedett fogamzásgátlót, vagy más olyan gyógyszert, ami megváltoztatja a hormonháztartást, az valószínűleg tudja, hogy ez is olyasmi, ami mindenkire másként hat. Orvoshoz fordulni akkor kell, ha a vérzés esetleg extrém módon erős, vagy ha egy hétnél hosszabb ideig tart.

Azok a bizonyos hőhullámok

Amit mindenki tud a klimaxról, az az, hogy ilyenkor az embernek hőhullámai vannak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hirtelen úgy érezzük, hogy borzasztó meleg van, az arc kipirul, és izzadni kezdünk. Ez az érzés 30 másodperctől akár 10 percen át is tarthat. Réteges öltözködéssel, rendszeres testmozgással, ventillátorral a szobában, és a fűszeres ételek kerülésével mind segíthetünk abban, hogy csökkentsük ezeknek a hőhullámoknak a drasztikusságát.

stockfresh 577028 woman-and-shadow sizeM

Szexuális problémák

A kevesebb ösztrogén okozhatja a hüvely szárazságát is, ami az együttlétet fájdalmassá, kényelmetlenné teheti. Erre jó a síkosító, nem szabad rá legyinteni, ha kevesebb örömöt lelünk a szexualitásban. Ma már szerencsére annak a kellemetlenségnek sem kell kitenni magunkat, hogy bemegyünk a gyógyszertárba, és kérni kell, mert mind drogériákban is kapható. A szexuális attitűd változásai egyéb módokon is megmutatkoznak. A libidó például csökkenhet, de akár nőhet is. Igaz, a sztereotípia a csinos fiatalemberekre tigrisként támadó klimaxos nő, a valóságban azonban többen vannak azok, akik a vágy csökkenését tapasztalják.

Depresszió

Nem pillanatnyi rosszkedv, és nem mondvacsinált probléma. Ahhoz hasonlít, ami a PMS-kor tör ránk. (Már akire.) Hogy képesek vagyunk elsírni magunkat egy abszolút ostobácska sorozaton, vagy akár egy kutyáját átölelő gazdi látványától. Vagy képesek vagyunk mindent a lehető legsötétebb színben látni, másnap meg nem értjük mi bajunk volt. Vigyázat, nem szabad félvállról venni, de ha tudjuk, hogy na ez az, ez a menopauzás depresszió, és szarul leszek tőle, de olyan mint egy rossz álom, előbb utóbb vége lesz, azzal sokat segíthetünk.

Egészségügyi problémák

stockfresh 408767 bone-smiling sizeM

Csontritkulás és infarktus. Két olyan dolog, amelyek ellen a változókor eljöveteléig az ösztrogén véd minket nőket (állítólag, mert az infarktussal kapcsolatban ezt az állítást egyes kutatások cáfolják). Mindenesetre ez az a két betegség, aminek megnő a kockázata a változókorban. Sokszor hallunk a hormonpótlásos kezelésről, de ennek valójában igen nagy a kockázata, mert növeli a szívbetegségek, a rák, és a trombózis kockázatát. Éppen ezért van, hogy csak nagyon indokolt esetekben szokta javasolni az orvos. Egyéb kezelési lehetőségekről a WebBeteg oldalán lehet részletesen olvasni.

És akkor miért is jó?

Igen, a cikk címében napos oldalt ígértünk. Merthogy a menopauza semmiképpen nem az első koporsószög, mint ahogy nem jelenti a nőiségünk végét sem. Először is, ilyenkor az életünknek majdnem a fele még előttünk áll. Másodszor is, a nőiesség a mai világban már régóta nem azt jelenti, hogy valaki képes gyereket szülni. Mégis, ezek, és egyéb homályos félelmek okozzák, hogy a nők rettegnek a naptól, amikor az első jeleket érzékelik magukon.

Pedig minél nagyobb a falra festett ördög, annál több lesz a probléma a valóságban is. Nem áltatunk senkit azzal, hogy könnyű lesz, de ha felkészülünk, ha a rejtett félelmeinket kimondjuk, ha megpróbálunk önmagunk pszichológusaivá válni, azzal nagyon sokat segíthetünk.

Tegyük fel magunknak ezeket (és hasonló) kérdéseket:

Vajon a 40. születésnapomon kezdtem el öregedni? Persze, hogy nem. Ugyanúgy a klimax első napja sem jelenti az öregség kezdetét.

Akarok még gyereket? Több, mint valószínű, hogy 50 évesen a legtöbb nőnek erre a kérdésre „nem” lesz a válasza.

Mi lesz másként ezentúl? Hát ez egyénfüggő, de valószínűleg semmi. Ha a gyerekek már kirepültek, akkor az embernek több ideje marad önmagára, több ideje lesz egészségesen élni, sportolni, egy kicsit fellélegezni. (No persze ez sem egyik napról a másikra történik majd.)

stockfresh 85676 female-friends-enjoying-a-game-of-golf sizeM

Mit tehetek, hogy könnyebb legyen? Nagyon is sokat. Nézze a jó oldalait, például, hogy nem kell fogamzásgátlással bajlódnia, és hogy talán egy kicsit több ideje lesz önmagára. A rendszeres testmozgás ebben az esetben is csodákat tehet, és az sem baj, ha jobban odafigyel étrendjére, igyekszik sok kalciumtartalmú ételt és friss zöldséget-gyümölcsöt fogyasztani. Igen, oda kell figyelni, sajnos ilyenkor sokkal könnyebben romlik az alak, csúnyul a bőr. De mindennek előnye is van, hiszen nagyon sokan nem figyelnek oda, és a hatvanas nők között sokkal kevesebb munkával bombázók lehetünk, mint ha a huszonéves mezőnyben kell indulnunk.

(Cikkünk a WebMD és a Mayo Clinic írásait felhasználva készült)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek