7 meghökkentő hatású illat

Gondolta volna, hogy a hintőpor illata afrodiziákum, a fogyókúrázóknak pedig érdemes ylang-ylangt szagolgatni, ha rájuk tör az éhség, mert attól elmúlik? Az aromaterápiáról mindenki hallott már, de van néhány olyan illat, amelynek meghökkentő mellékhatásai is lehetnek.

Állítólag az ember 10 000 különböző szagot tud megkülönböztetni és a szaglásunk sokkal kifinomultabb, mint az ízlelésünk.

Bizonyos szagokat jobban érzékelünk, mint a legjobb szimatú kutyák
Bizonyos szagokat jobban érzékelünk, mint a legjobb szimatú kutyák

Már születéskor teljesen kifejlett a szaglásunk, viszont az, hogy mennyire találunk egy-egy szagot kellemesnek, csak 5-10 éves korunk táján derül ki. Ez az ízlelés terén másként van. Már az újszülöttek egyértelmű mimikával jelzik, hogy érzik az édes és a keserű közti különbséget, de a szagok esetében reakciójuk alig mutat eltérést amikor gyümölcsillatot, vagy amikor ürülékszagot éreznek. Nem teljesen igaz, hogy a kutyák szaglása sokkal élesebb, mint az emberé. Bár bizonyos szagokat, például a zsírsavakét nagyon érzékenyen képesek azonosítani, vannak más típusú szagok, például a gyümölcsillat, amit mi, emberek sokkal erőteljesebben érzünk.

A szaglásunkat elveszíthetjük. Ennek oka lehet egy egészen egyszerű nátha is, de sokkal súlyosabb betegségek, például agydaganat, vagy Alzheimer kór is állhatnak a háttérben. Az orvosok azt tanácsolják, hogy ha a tünet hosszú időn át fennáll, mindenképpen keressük fel a háziorvost, ahelyett, hogy a vény nélkül kapható orrspray-ket használnánk hónapokig.

Az embereknél kimutatták, hogy egyes szagok beindíthatnak védőreflexeket, például hányást. Az agyunk összeköttetésbe hoz bizonyos szagokat bizonyos élményekkel (ez a klasszikus kondicionálás), ezért történhet meg, hogy ha például egyszer romlott halat evett valaki, akkor a halszag, vagy akár a helyszín meglátogatása is kiválthat hányingert.

Most pedig nézzünk meg néhány érdekes hatást, amit bizonyos illatok válthatnak ki az emberből. Ez csak néhány érdekesebb, kiragadott példa, aki további érdekességekre, hasznos információkra kíváncsi, annak számos weboldal áll a rendelkezésére. Elég alapos például az Illóolajok.hu, ahonnan a cikkhez vett információk egy része is származik.

1 – Egy kedves illat a nassolási inger csillapítására

Egy kísérlet szerint, amikor túlsúlyos, diétázó emberekkel megszagoltattak egy számukra kedves illatot, például almát, banánt, vagy mentaleveleket, akkor jobban ellen tudtak állni a nassolás csábításának. Állítólag a szaglászós csoport a kísérlet végére sokkal jobban lefogyott, mint azok, akik nem szimatoltak.

Az alma illata hatásos lehet a nassolási vágy ellen
Az alma illata hatásos lehet a nassolási vágy ellen

2 – A levendula illata oldja a stresszt és a fejfájást is csillapítja

Azonban ennél sokkal több áldásos hatása is van. Bár a levenduláról a legtöbb embernek Franciaország, vagy Anglia jut az eszébe, a világ egyik legjobb minőségű levendula illóolaját itt Magyarországon, a Tihanyi Félszigeten termesztették. Nem őshonos növény, az első töveket egy Bittera Gyula nevű gyógynövényszakértő hozta Franciaországból, az 1920-as évek közepén. A tihanyi apátságtól bérelt egy területet az első ültetvénye számára. Tihany speciális mikroklímája és a vulkáni talaj miatt a tövek illóolaj tartalma meghaladta a Franciaországban termesztettekét. A siker akkora volt, hogy állítólag a tihanyi levendulát még a tőzsdén is jegyezték, az eredeti ültetvény pedig 100 hektárra hízott. A második világháború után sajnos pusztulásnak indult, jó részét beszántották, szőlővel telepítették be. Csak 1986-ban kezdték el feléleszteni a régi földeket, az elmúlt évtizedekben pedig már új termőterületekre is vetettek levendulát. Aki Tihanyban kirándul, annak érdemes megnéznie az őslevendulást, ahol régi mandulafák között nyílik a csodás illatú virág.

A tihanyi levendula tőzsdei cikk volt
A tihanyi levendula tőzsdei cikk volt

3 – Rozmaring a jobb memóriáért

Emlékeznek a Hamlet negyedik felvonásában arra a jelenetre, amikor szegény Ofélia már őrülten énekelgetve bóklászik a kastélyban? Ezt mondja: „Itt egy rozmarinszál az emlékezetre: kérlek, édes rózsám, hogy jussak eszedbe; itt meg háromszín ibolya, ez való a gondolatra.”

Ofélia régi népi bölcsességet idéz fel, mely szerint a rozmaring illata serkenti a memóriát. Ezt azóta kísérletekkel is alátámasztották. Angliában például a Northumberlandi egyetem kutatói egy 48 fős csoportot osztottak két részre. A csoport egyik felével rozmaring illóolajat szagoltattak, míg a másik felével nem. Az utána elvégzett memóriateszten a szaglászók jóval felülmúlták a nem szaglászó kontrollcsoport eredményeit.

4 – Illóolajok menstruációs görcsök ellen

Állítólag, ha mandulaolaj bázishoz 2 csepp levendulaolajat, és 1 csepp muskotályzsálya olajat cseppentünk, majd a menstruáció előtti héten ezzel a keverékkel átmasszírozzuk a hasunkat, akkor jelentősen enyhülni fognak a görcsök.

5 – A hintőpor, mint női afrodiziákum

A babhintőpor illata állítólag növeli a nők szexuális felajzottságát. Ha tehát romantikus estére készül, akkor zuhanyzás után célszerű finom, semleges illatú babahintőporral beszórni magunkat. Az uborka és a medvecukor illata szintén hasonló hatással bír.

6 – Éhségroham ellen Ylan-Ylang

Állítólag, ha valakire rátör az éhség, akkor legjobb, ha beleszagol egy ylang-ylangos üvegbe. Csak óvatosan azért, mert ennek a Fülöp szigetekről származó olajnak libidónövelő hatása is van, de jó a magas vérnyomás ellen sőt, még a zsíros bőr kezelésére is alkalmazható.

7 – Magas vérnyomás ellen majoranna

Ha ylang-ylangunk épp nincs, magas vérnyomás ellen masszírozzunk reggel és este a tarkóba egy-két csepp majoranna illóolajat. Ez az olaj egyénként alkalmas izomgörcsök oldására, és nyugtató, melengető hatása is van. Sajnos csökkenti a szexuális vágyat, így vigyázzunk, mikor alkalmazzuk.

+1 – Az epilepsziásoknak vigyázni kell

Bizonyos betegségek esetén kerülni kell egyes illóolajok használatát. Az epilepsziásoknak például nem javasolt a borsmenta, a damaszkuszi rózsa, az orvosi zsálya és az izsóp olaját inhalálni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra