Tízezreket spórolhatsz, ha patikában veszed a krémeidet

Némelyik márkás arckrém ára több ezer, a prémium kategóriás termékeké pedig több tízezer forint is lehet. De létezik olcsóbb megoldás is: a gyógyszertárakban kapható, úgynevezett magistrális készítmények. Ezekben nincsenek tartósítószerek és nem kell megfizetni a trendi csomagolást, viszont ugyanúgy szépítenek.

A csomagolásokon ugyan feltüntetik az összetevőket, de legyünk őszinték; azok az átlagos fogyasztó számára nem jelentenek semmit.  Azonban bizonyos alapvető kozmetikumokat a hagyományos lelőhelyeken (drogériák, parfümériák) kívül a gyógyszertárban is beszerezhetünk. Minden patikában kaphatóak márkás, nagyon jó minőségű termékek is, de egyedül itt találkozhatunk az úgynevezett magistralis, azaz a patikában elkészített kozmetikumokkal.

Még mindig tudják a csodaszereket, csak kevesen kérik

A gyógyszeripari multicégek előtti időkben a patikusok készítették el az orvos által írt recept alapján a gyógyszereket, kenőcsöket, kúpokat, stb. Voltak patikák, amelyek híresek voltak bizonyos termékükről, legyen az aranyér elleni kúp, babáknak készített popsikenőcs, vagy egy nagyon jól sikerült arckrém. Szinte minden gyógyszertár napjainkban is rendelkezik saját receptgyűjteménnyel, ezekben az adott patikában kikísérletezett és elkészített készítmények receptúrái találhatóak. A füzeteket érthető okokból nagy becsben tartják.

De vajon miben különböznek ezek a helyben készült kozmetikumok a drogériák kencéitől? Dr. Dévai Attiláné, patikavezető szakmai útmutatásai alapján igyekeztünk utánajárni.

Meg kell fizetni a márkát és a csomagolást

Általában elmondható, hogy a patikai krémek jelentősen olcsóbbak, mint márkásabb társaik. Ennek oka többek között a csomagolás. Míg egy L’Oréal vagy Vichy krémet gyönyörű (és méregdrága) üvegtégelybe töltenek, addig a magistrális készítményeket jelentéktelen külsejű, szinte már igénytelen csomagolás rejti. Ez utóbbi biztos nem lesz a fürdőszoba dísze.

De milyen kozmetikumokról beszélünk pontosan? Mindenhol kapható arckrém (általában többféle: vitaminos, zsíros bőrre, hidratáló, stb.) testápolók, samponok (pl. érzékeny fejbőrre), kézkrémek, és patikák szerint bővülhet még a kínálat például szemránckrémmel, köröm/bőrgomba elleni ecsetelővel, ajakápolóval, sarokra szánt bőrpuhítóval, sőt még hajpakolás is akad. Kismamák jó, ha tudják, hogy nagyon jó minőségű ápolókrém, illetve popsikenőcs, valamint hintőpor is kapható. Ezeknek a termékeknek az ára és az összetétele patikánként változik.

„Évek óta használom a szomszéd gyógyszertárban kapható vitaminos arckrémet. Egyszer másik patikában vettem egy ugyanilyen név alatt futó terméket, de óriásit csalódtam. Ég és föld volt a különbség. Visszamentem a régi, megszokott helyre, és azóta is onnan szerzem be ezt a krémet. Nagy kedvencem, jól beszívódik, szebb a bőröm is, nem cserélném le” –vallja Judit, 52 éves nyomdász.

Mi van a tégelyben? Mi nincs?

A magistrális készítmények rendkívüli előnye, hogy nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges színezéket, illatanyagot (ha igen, csak tiszta növényi illóolajat), ezért nem allergizálnak, így nagyon érzékeny bőrűek is használhatják. Az alapanyagok kivétel nélkül megbízható, ellenőrzött forrásból származnak, patikai minőségűek. Egy boltban kapható krémnél, főleg, ha olcsóbb verziót választunk, sosem lehetünk biztosak benne, hogy mit kenünk magunkra. A gyógyszertárban ezzel szemben korrekt felvilágosítást kaphatunk, hiszen az ott dolgozó szakemberek készítik el, így tényleg pontosan tudják, mit tartalmaz az adott flakon.

Azonban a tartósítószer-mentességből hátrány is adódik: sokkal hamarabb megromlanak, mint a kozmetikai ipar által előállított rokonaik, a szavatossági idejük maximum fél év. (De ennyi idő alatt bőven elhasználunk egy tégely krémet……).

És látok is utána: nagyon jó!

Hasonló tapasztalatai vannak Zitának is: „Gyakorlatilag minden kozmetikumtól könnyezek és hunyorgok, kivéve a sima gyógyszertári hidratáló krémet, aminek egyetlen baja, hogy viszonylag hamar megromlik, egyébként teljesen jó, jót tesz a bőrömnek, bekenem az arcom és még LÁTOK IS UTÁNA!..és ugyebár az ára is kedvezőbb...hogy talán picit lassan szívódik be, nem közvetlenül indulás előtt kell felkenni, de ez nagyjából mindenféle készítményre áll, nem?

Persze itt is előfordulhat, hogy nem vagyunk megelégedve a választásunkkal, de ez igaz lehet bármilyen, addig még ki nem próbált termékre is.

Nő a kereslet a gyógyszertári krémekre

Általában elmondható, hogy a kereslet egyre nő ezekre a készítményekre, (a gazdasági válság óta különösen). Elsősorban a középkorú, vagy az idősebb korosztály vásárolja előszeretettel, a fiatalabbakat még sokkal jobban befolyásolják a reklámok. Kivételt képeznek a nagyon érzékeny bőrűek, közülük már a fiatalabb generáció is gyakran választ gyógyszertári tisztaságú terméket.

Egy prémium kategóriás arckrémmel egy magistrális arckrém sosem fog tudni versenyezni, hiszen az előbbieknek a csomagolása, a külleme, az illata is arra lett kifejlesztve, hogy kényeztesse a vásárlók minden érzékét. Amennyiben azonban „csak” egy jó minőségű, tiszta, hatásos és nem utolsó sorban olcsóbb kozmetikumra vágyunk, legalább egy próbát tegyünk a gyógyszertári krémekkel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra