A citrom szégyellje magát: a homoktövis az igazi C-vitaminbomba

Szinte alig van olyan része a testünknek, amire nem lenne jó a homoktövis. A citromot többszörösen is leveri C-vitaminban, bőrre, hajra, gyomorra, szemre is jó, és védelmet nyújt a náthás időszak ellen. Ugyan védett növény, de akár a kertedben is termesztheted.

Már az ókorban felismerték, hogy a homoktövis bogyója és levele gyógyhatással bír. A gyümölcshús igen gazdag C-vitaminban (200-600 mg/100 g), húsa és magja pedig olajtartalma miatt is értékes. Ezen felül rengeteg béta-karotint, flavonoidot, B1-, B2-, B6-, K- és E-vitamint, valamint almasavat, mannitot, palmitinsavat, palmitoleinsavat és olajsavat is tartalmaz. Magolaja az E-vitamin mellett (akár a legtöbbi növényi olaj) a húsához hasonlóan tele van többszörösen telítetlen zsírsavakkal. Jótékony hatásai elsősorban a vitamin- és zsírsavtartalmából erednek.

Általános immunerősítő- és szépítőszer

A C-vitaminnak köszönhetően a fertőzések elleni védelemben, a bőr kollagénszintézisében és a vas felszívódásában játszik szerepet. Az E-vitaminnal, a karotinnal és az ezeket kísérő flavonoidokkal együtt a C-vitamin a szervezet szabad gyökök elleni védelméhez is hozzájárul (ezt nevezzük összefoglalóan antioxidáns hatásnak). Szövetregeneráló, gyulladásgátló és antibakteriális hatását az évezredes tapasztalaton kívül klinikai kísérletek is bizonyították. Lábadozás, fáradtság esetén, vagy éppen fertőző betegségek és műtétek után is jó immunrendszer-erősítő. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását. Utóbbiak megelőzésében teaként vagy tabletta formájában is használható. Szakirodalmi adatok szerint a homoktövis hatóanyagai gátolják a daganatok növekedését, ezen kívül gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és zsíroldó hatásúak, javítják a szívműködést, védik a májat.

Még a ráncok ellen is jó

Helyileg alkalmazva az olaja felgyorsítja a sebgyógyulást, óvja a bőrt a kiszáradástól, elősegíti a sebek hámosodását, gyógyítja az égési és fagyási sebeket, gátolja a hajhullást és a ráncok kialakulását, erősíti a kötőszövetet (vagyis csökkenti a narancsbőr kialakulását), nagy olajtartalma révén pedig gyulladások és fekélyek kezelése használható. A gyomor- és nyombélfekélyek, gyomorhurutok és bélgyulladások, számos nőgyógyászati (elsősorban gyulladásos) betegség, valamint az aranyér kezelésére is hatásos szer.

Mielőtt nekiállnál begyűjteni...

Ez a hazánkban is őshonos növény itthon védettnek számít, így vadon növő példányainak gyűjtése tilos (eszmei értéke 10 000 Ft). Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges. Gyümölcsöt két-négyéves kortól hoz, de megéri várni. Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be. Nem kényes növény, de szereti a homokot és a sok napfényt. A téli hideget jól viseli. Amikor a dér megcsípte, az amúgy kesernyés, savanykás gyümölcs édessé válik. Bogyói hullásra nem hajlamosak, egész télen a fán maradnak. Tövisei miatt ne kézzel, hanem ollóval vágd le termését, ha már megérett.

Gyógyitalként vagy napozáskor is jól jön

A homoktövisnek szinte minden részét, a termését, a levelét és a magjából kinyerhető olaját is használják élelmezési, gyógyászati és komzetikai célokra. Széles körben alkalmazzák égési sebeknél, fagyásoknál, ekcémánál, pszoriázisnál és különböző bőr- és emésztőrendszeri betegségeknél. A bogyók nyersen vagy préselve, ízlés szerint mézzel édesítve fogyaszthatók. Mélyhűtőben tárolva egész évben használható. A leveléből készített teát meghűléses betegségek esetén ihatjuk gyógyitalként. Termését kifacsarva friss gyümölcslét kapunk, de készül belőle szörp, szirup, lekvár, bor, ivólé, likőr vagy zselé is. Gyógyszerek és tápszerek készítésére is használják. Kozmetikai készítmények közkedvelt alapanyaga. Mivel véd az UV-sugárzás ellen is, ezért napolajok alapanyagaként is ismert. Állítólag a belőle készült ital felhajtása egy alkoholmámoros este előtt megóv a másnaposság kellemetlenségeitől is (feltehetően sejtvédő és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt).

Érdekességek

  • A legendák szerint Dzsingisz Kán katonái is a homoktövis olaját itták, hogy növeljék erejüket és szívósságukat.
  • Enyhén savanykás íze és üdítő hatása miatt a homoktövis gyümölcsét előszeretettel fogyasztják a szibériai vadászok, akik ezt a gyógynövényt szibériai ananásznak nevezik.
  • A homoktövis-magolajat akut epehólyag-gyulladásnál és hasnyálmirigy-megbetegedéseknél nem ajánlott fogyasztani.
  • Estefelé kerülendő a homoktövislé vagy a belőle készült szörp fogyasztása a C-vitamin enyhe serkentő hatása miatt.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek