16

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Vigyázz a nyelveddel! - Szájon át terjedő nemibetegségek

Szexuális felvilágosultság ide vagy oda, az orális szex még mindig a biztonságos szex hírében áll. Persze teherbe esni nem lehet a francia aktustól, de egy csokor nanométer nagyságú kórokozót semmi perc alatt be lehet gyűjteni. Elijesztésképp összeszedtük azokat a vírusokat, bacikat és gombákat, amiktől szájon át sem vagyunk biztonságban, és akár egy életre szóló betegséget is elkaphatunk.

Vírusok

HIV - Egyáltalán nem mindegy, hogy az ember kit és hol érint a szájával, felelőtlen franciázás közben a vírusokkal szemben sincs senki biztonságban - a HIV ellen sem. Bár a fertőzés veszélye szájon keresztül nagyon kicsi, annak valószínűségét kizárni nem lehet; a vírus nemcsak a vérben, nyálban, de a hüvelyváladékban és a spermában is megtalálható.

A fertőzés veszélyét tovább növeli, ha valaki nem figyel a szájápolásra, a szájon belüli sebek (ínybetegség, seb, gyulladás, gombás megbetegedések) a vírus szaporodását segítik, de a hímvessző különféle sérülései is növelik a kockázatot. Ami a fertőzés valószínűségének számszerűsítését illeti, nincsenek pontos adatok, hiszen a legtöbb fertőzött nemcsak orálisan élvez.

Biztonságos nyelvlecke

Az orális úton terjedő megbetegedések ellen a leghatékonyabb védekezés a nyelvjáték beszüntetése - mivel ez teljességgel elképzelhetetlen, érdemes a biztonságos megoldások között szétnézni. A legkézenfekvőbb egyértelműen az óvszer, például az ízesített, amit jobb híján nyaláshoz is be lehet vetni, csak hosszanti irányba fel kell hasítani, és mehet a franciázás. Eredetileg ezt a célt szolgálják azok a latex lapok, amiket kimondottan a női intimzóna lefedésére terveztek (dental dam), ha szerencséd van, szexboltokban beszerezhetsz, de a fogorvosok által használt kofferdam is tökéletesen megfelel.

Herpesz vírus – A herpes simplex vírusnak két fajtája (HSV-1, HSV-2) a bőr és nyálkahártya fertőzését okozza, a HSV-1 a szájon, a HSV-2 a nemi szerveken, végbélnyílás körüli területeken okoz megbetegedést. Utóbbi viszketéssel, égő fájdalommal és bőrérzékenységgel, vörös foltokkal, később fájdalmas hólyagokkal jár, gyakran a vizelés és a mozgást is fájdalmassá teszik. Mindkét vírus átterjedhet a test többi területére – vagyis orális szex során is megkapható, átadható. Attól, hogy valaki tünetmentes, még lehet mindkét vírus hordozója, vérvizsgálattal azonban a vírus kimutatható.

HPV – A humán papillomavírus franciázás közben is terjed, sőt, kutatások igazolják, hogy a fertőzötteknél a gége-, garat- és szájüregi rák sokkal gyakoribb, mint a nem fertőzötteknél. Az orvostudomány a HPV-nek több mint száz típusát különbözteti meg, ezek egy része a bőrt, másik a nyálkahártyát támadja meg, utóbbiak közül mintegy hatvan típus felelős a száj (garat, gége, nyelőcső), a méhnyak, a hímvessző vagy a végbél megbetegedéséért.

Hepatitis – Megoszlanak a vélemények, hogy a Hepatitis A és B vírus átadható-e orális úton, de nagyon valószínű, hogy a Hepatitis A szájon át elkapható, méghozzá az anális területek izgatásával. A Hepatitis B vírus bár a spermában, a nyálban és a székletben is megtalálható, nem bizonyított, hogy szájon át is átadható lenne.

Több mint 30 vírust, baktériumot, parazitát terjeszthetünk szex közben

A WHO harminc szexuális úton terjedő kórokozót tart számon, naponta pedig egy millióan fertőződnek meg valamilyen nemibetegséggel világszerte (beleértve a HIV-et). A fejlődő országokban a szexuális úton terjedő betegség azon öt betegségkategóriák közé tartozik, amiért a felnőttek orvosi ellátást vesznek igénybe.

Baktériumok

Szifilisz – A klasszikus nemibetegséget nemcsak közösüléssel, de orális úton is egyszerű elkapni. A fertőzés átadásához szoros testi érintkezés szükséges, a fertőzött váladék (ondó, hüvelyváladék, nyál) közvetlenül átjut a partner szervezetébe. A betegség lefolyása három szakaszra bontható, az első és második szakaszban még sikeresen gyógyítható a bakteriális megbetegedés, a beteg – ha néha tünetmentes is – végig fertőző, a harmadik szakaszban bár nem fertőző többé, már nem gyógyítható.

Tripper (gonorrhoea, kankó) – A bakteriális megbetegedés már a nyálkahártyák érintésével is fertőz, legtöbbször anális vagy vaginális úton terjed, de a szájon át is elkapható, a tünetek mindig ott jelentkeznek, amely területtel a baktérium találkozik. Ha a trippert nem kezelik, a vérárammal szétterjed, és komoly szövődményeket okozhat.

Chlamydia trachomatis – A szexuális úton is terjedő fertőzések leggyakoribb okozója a vírusszerűen viselkedő baktérium, ami a sejtekben szaporodik. Nőknél folyással, vizelési panaszokkal, medencegyulladással, férfiaknál pedig herefájdalommal és húgycsőgyulladással jár, de gyakran tünetmentes. Vaginális, anális és orális szex útján is terjed.

Gombák, férgek

Nemcsak közösüléssel, de anális és orális úton is elkaphatók a különféle gombás megbetegedések, melyeket ha időben észlelnek, gyógyítani lehet. Például a Candida albicans a bőr, a nyálkahártya sérülésein szokott megtelepedni és gyakran a száj, a vagina, a makk és a fityma gyulladásos fertőzését okozza. Férgekkel szemben szintén nem védett az orálozó, ami legtöbbször a felelőtlen anális érintkezés számlájára írható.

Forrás: CDC

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek