Tízféle veszély leselkedik rád lakásodban: ezzel a módszerrel csökkentheted őket

GettyImages-1443652934

A legtöbben otthon érezzük magunkat a legnagyobb biztonságban, akkor, amikor ráfordítottuk a kulcsot a zárra – pedig számos veszély is leselkedik ránk lakásunkban.

Ezek egy részét csakis odafigyeléssel kerülhetjük el, az okosotthonok azonban új eszközöket is a kezünkbe adnak. Ezek segítenek ellenőrizni az otthonunkban zajló folyamatokat, így nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat és értékeinket egyaránt. Lássuk, milyen veszélyek is leselkednek ránk a négy fal között, és ezek közül melyekre kínálhat megoldást egy okosotthon!

Akár halált is okozhat: esés otthon

Leginkább a kisgyermekeket és az időseket veszélyeztetik az ilyen típusú balesetek, az utóbbiak esetében akkor okozhatják a legnagyobb veszélyt, ha az otthonában egyedül élő idős ember az esést követően nem tud segítséget kérni. Sokat tehetünk annak érdekében, hogy már magát az esést megelőzzük: ha többszintes az otthonunk, ügyeljünk, hogy a lépcsőfokokon ne tároljunk semmit, illetve a lépcső felülete se legyen csúszós.

Nehezen mozgó emberek háztartásában megfelelő teret kell biztosítani számukra a haladáshoz, így a felesleges tárgyak itt rizikót jelentenek.

A fürdőszobában is komoly az esélye az elcsúszásnak ilyen esetben: csúszásgátló alátét, a kád vagy a zuhanykabint kiegészítő kapaszkodó megoldás lehet. Ha segélyhívó készülékkel szereljük fel ezt a helyiséget, mely akár GPS-jel küldésével segít meghatározni, hol érte baleset az azt használót, az hozzájárulhat ahhoz, hogy ha már megtörtént a baj, gyorsabban jöjjön a segítség.

Kevés háztartásban található még tűzjelző, pedig egy komoly otthoni veszélyforrást képes kiiktatni
Kevés háztartásban található még tűzjelző, pedig egy komoly otthoni veszélyforrást képes kiiktatnionurdongel / Getty Images Hungary

Tűzveszély a lakásban

Azt megszoktuk, hogy a füstjelzők ott villognak munkahelyünkön a mennyezeten, de otthon kevesen használnak ilyesmit. Pedig az otthoni tűzesetből sem lesz tragédia, ha okosotthonba integrált füst- és tűzjelző készülék riaszt, amint érzékeli, hogy valami nincsen rendben. A sziréna megszólaltakor épp azt kell tenni ilyen esetben, mint ha az irodában ülnél: azonnal elhagyni a lakást, illetve riasztani a tűzoltókat.

Szén-monoxid, a csendes gyilkos

Míg a füst szagát lehet esélyed idejében megérezni, a szén-monoxid sokkal alattomosabb, hiszen szagtalan gáz. Évről évre történnek olyan tragédiák, amelyekben ez a gáz végez emberekkel: a fenti pontban említett érzékelőrendszerek azonban képesek a szén-monoxidnak a lakás levegőjében való megjelenését is detektálni, és riasztani, még mielőtt probléma lehetne.

Az ilyen, integrált rendszerek többet nyújtanak, mint a magyar otthonokban mostanra többé-kevésbé elterjedt szén-monoxid-riasztók, hiszen nemcsak egyféle veszély esetén figyelmeztetnek, hanem számos rizikófaktor kiküszöbölésében segédkeznek.

Ezek az intelligens rendszerek akkor is segítséget jelentenek, ha épp távol vagy, mivel a mobiltelefonra küldött riasztás is esélyt ad a beavatkozásra, és akkor is értesítést kapsz, ha a készülék érzékelőjében merülőben van az elem.

Fulladás a fürdőszobában

Matthew Perry vagy Whitney Houston tragikus halála is emlékeztethet bennünket arra, hogy a fulladás általi halál otthonunkban is bekövetkezhet, és nem csak a csecsemőket, kisgyermekeket veszélyezteti. A megelőzésben kisebbek esetén természetesen a fürdés közbeni folyamatos személyes felügyelet jelentheti a megoldást, de elképzelhető az is, hogy ahogyan a legkisebbek álmát is őrzi sok szülő kamerás bébiőrrel, úgy akár a fürdés ideje alatt is használhatunk ilyesmit, ha épp ki kell rohannunk egy percre a gyerekek mellől.

Vezetékek mindenütt

A fulladást nem csak víz okozhatja: ha kábelrengetegben mozognak a legkisebbek, abból is lehet nagy baj. Egy okosotthonban amit csak lehet, vezeték nélküli kapcsolattal működtethetünk, ezzel is csökkentve az ebben rejlő kockázatot.

Van, hogy egy egyszerű gyerekzár már nem akadály…Getty Images Hungary
Van, hogy egy egyszerű gyerekzár már nem akadály…Getty Images HungaryKyryl Gorlov

Mérgezés

Az esések után a második legkomolyabb veszélyt a mérgezések jelentik, ez ráadásul leginkább a kíváncsi gyerekeket veszélyezteti. 

Mindenki ismer már bizonyára olyan anyatársat, akinek egy ponton rettegve kellett a Heim Pál Gyermekkórház toxikológiáját hívnia, mert a csemete megkóstolta a vécéillatosító golyót, vagy éppen készült közelebbi ismeretséget kötni az illatos öblítővel.

Egy okosotthonban akár ujjlenyomat-olvasós zárral is elláthatjuk azt a szekrényt, amelyben a legveszedelmesebb szereket tároljuk – ez sokkal biztonságosabb, mint a manuális gyermekzárak, netán a gyorskötöző, melyet a kis Herkulesek egyetlen mozdulattal tépnek le a méregszekrény ajtajáról.

Éles tárgyak és vágási sérülések

A szerszámokat még könnyen elzárhatod a gyerekek elől egy kellően magasan található szekrénybe, akár a fent említett okosmegoldással, de mi a helyzet a konyhakésekkel? És a hámozókkal? Vagy a borotvával? Itt nincs más megoldás, mint zárható helyen tartani a veszedelmes eszközöket.

Égési sérülések főzés közben

Azt, hogy a tűz éget, igyekszünk megtanítani gyermekeinknek – de a forróság és a főzőlap közti kapcsolatot kicsit nehezebb elmagyarázni nekik. Magára rántja a forró vízzel teli lábast, felnyúl, és azonnal megégeti a tenyerét: egy kíváncsi totyogóval bármelyik megtörténhet, így nagy körültekintésre van szükség, ha gyerek mellett főzöl. Érdemes befelé fordítani a lábasok, serpenyők nyelét, hogy ne érhesse el azokat, lehetőleg a hátsó főzőlapokat használd, és tanítsd meg mihamarabb a gyermeknek azt, hogy ez nagy veszély. Így van esély arra, hogy megússzon egy komolyabb égési sérülést.

Az okoscsengő kívülről védi otthonod
Az okoscsengő kívülről védi otthonodEyeWolf / Getty Images Hungary

És még a mosogatógéped is veszélyes lehet

Így igaz: leginkább gyermekekre, ha belenyúlnak egy éles késbe, vagy esetleg megszerzik a mosogatógép-kapszulát, és meg is kóstolják, netalán egy magas hőfokkal járó program indítását követően kinyitják a gépet, és megégeti őket az onnan kiáramló gőz. Ezt egy okosotthon sem tudja megakadályozni, de sok minden egyébre képes lehet az általuk kínált megoldások összessége. Otthonodból beállíthatod, hány fokra fűtse fel a rendszer a lakást, mire hazaérsz, az okosajtócsengő rögzíti, ki próbál bejutni hozzád, és akár a távolból indíthatsz mosást vagy szárítást is: a lehetőségek tárháza szinte végtelen, és folyamatosan bővül.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek