7 növény, ami biztosan megél az erkélyen

GettyImages-1243051066

Attól, hogy társasházban élsz, még nem kell lemondanod a kertészkedés örömeiről. Ez a 7 növény az erkélyen is sikerrel nevelhető.

A legjobb növények az erkélyre

Ha növényeket termesztesz az erkélyen, azzal több értelemben is nyerhetsz. A szabadban töltött idő testileg-lelkileg felfrissít, minikerted révén feldobhatod lakókörnyezeted, és olyan növényekkel veheted körül magad, amelyek nemcsak szépek, hanem sok esetben hasznosak is. Itt van 7 faj, amelynek nevelésével kezdőként is elboldogulhatsz.

1. Paradicsom

A koktélparadicsom egy rendkívül finom és könnyen termeszthető növény, ami remekül elvan az erkélyen is, akár magról, akár palántáról nevelve.

A paradicsomfajtától függően a növény a virágzást követő 25–60 napon belül hoz termést.

Annak érdekében, hogy megfelelően tudjon fejlődni, a paradicsomot érdemes tőzegtől mentes, komposzttal feljavított földbe ültetni, majd egy, a közvetlenül a szár mellé letűzött, zsinórral rögzített karóval biztosan megtámasztani.

A paradicsom az egyik legnépszerűbb, erkélyen is termeszthető zöldség
A paradicsom az egyik legnépszerűbb, erkélyen is termeszthető zöldségLisa Schaetzle / Getty Images Hungary

2. Fűszernövények

Ha saját fűszernövényeket termesztesz, friss, aromákkal teli ízekkel gazdagíthatod főztöd, szinte végtelen utánpótláshoz jutva. Szakemberek szerint a rozmaring különösen alkalmas a cserépében való termesztésre, mivel száraz, tápanyagban szegény talajokon is virágzik, miközben alig kell gondozni.

Hasonlóképpen szívós, egyszerűen termeszthető fajta a kakukkfű, a bazsalikom, a menta és a koriander.

A fűszernövények ültetéséhez csupán néhány cserépre, némi virágföldre és egy napos pontra lesz szükséged az erkélyen. Csak arra kell figyelned, hogy ne kerüljenek túl közel egymáshoz, és ne legyenek túlöntözve. A legtöbb fűszernövény heti egy locsolással is beéri (amit a meleg nyári hónapokban ajánlott heti két alkalomra emelni).

3. Hagymás virágok

Ha szeretnéd, hogy erkélyed, színpompás, üde oázissá váljon, akkor megfontolhatod az olyan hagymás virágok telepítését is, mint a tulipán, a jácint és a nárcisz. Ezeket szintén tőzegmentes, komposztban gazdag földbe érdemes ültetni.

A tulipánok nagy előnye, hogy kevés vizet igényelnek, így nincs szükségük heti egy öntözésnél többre (meleg időben indokolt lehet a heti két alkalom).

4. Eper

A friss eper íze egyedülállóan finom. Pláne, ha magadnak termeszted! Ha nem hiszed, próbáld csak ki: tölts meg egy nagy, vízelvezető lyukakkal ellátott cserepet földdel, ültesd el benne a palántákat, (ügyelve rá, hogy ne temesd be a leveleket), majd helyezd őket egy napos helyre az erkélyen.

Ideális esetben az epernek 6–10 óra napfényre van szüksége.

Ha nagyon lehűlne az idő, a biztonság kedvéért vidd be a palántákat lakásba. A legjobb helyük egy napsütötte ablakpárkányon lesz.

Az olyan növények, mint az eper és a levendula, jól megférnek egymás mellett a balkonládában
Az olyan növények, mint az eper és a levendula, jól megférnek egymás mellett a balkonládábanWestend61 / Getty Images Hungary

5. Japán juhar

Az élénk, vöröses színű leveleiről ismert japán juhar egy lassú növekedésű, kisebb termetű lombhullató fa vagy cserje, amely az erkélyen is nevelhető – feltéve, hogy találsz neki egy kellően árnyékos pontot. A növény sekély gyökerei sok oxigént igényelnek, ezért olyan cserépbe ültesd, ami megfelelő vízelvezetéssel rendelkezik, majd lásd el gazdagon komposzttal és alaposan öntözd meg.

Bár a japán juhar szívós fajta, tartsd távol az erős széltől, valamint a közvetlen napfénytől, mert könnyen megperzselődnek a levelei. Fontos még, hogy az ültetést követő évben öntözésére fokozott hangsúlyt kell fektetni, metszését pedig célszerű a novembertől januárig tartó időszakra időzíteni.

6. Verbéna

A verbéna egy viszonylag magasra növő, csodás egynyári virág, amely jellemzően lila virágfürtjeivel hívja fel magára a figyelmet, de elérhető piros, rózsaszín, fehér és kék színváltozatokban is. A növény jól tolerálja a szárazságot, ezért kiültethető a balkonládába is, ahol napi 8–10 óra napfényt és heti egy öntözést igényel.

7. Levendula

Bizony, a kékeslila, illatos virágairól, valamint nyugtató, alvásjavító, izomlazító, fájdalomcsillapító hatásairól ismert levendula balkonnövényként is megállja a helyét. Ha sok napfényt kap, akkor buja bokorrá fejlődhet, és még öntözni sem kell túl gyakran. A hidegre viszont érzékeny, ezért lehűlés esetén tanácsos védett helyre tenni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek