Hacsak nem szeretnél hosszú jegyességet, és már túljutottál az eljegyzés körüli felhajtáson, ideje elgondolkozni azon, hogyan és mikor szeretnél férjhez menni.

Szó sincs róla, hogy az összes apró részletről neked kell gondoskodnod, de van néhány alapvető dolog, amit mindenképp át kell gondolnod, ha álmaid esküvőjére készülsz.

Dönts az esküvő időpontjáról!

Nyári esküvőt tervezel, vagy téli lagzit? Az időpont nem csak az esküvő stílusát határozza meg, de befolyásolja a határidőket is. Még mindig a nyár az esküvői főszezon, így a nyáron tartandó ceremóniához időben le kell foglalni a helyszínt. Ha már konkrét elképzelésed van a helyszínről, és az már foglalt az adott időpontban, neked kell alkalmazkodnod. Más tényezőket is figyelembe kell venni az időpont kiválasztásakor. Ha sok vendégnek van iskoláskorú gyereke, nem szerencsés a nyári szünidő kellős közepére szervezni az esküvőt, de legalábbis jó előre tudatni kell velük az időpontot. Ha nem szeretnéd, hogy a férfi vendégek a bárpult előtti tévét bámulják egész este, vagy a hordozható rádió sportműsorát hallgassák tánc helyett, akkor lehetőleg ne a foci-vb döntőjének estéjére szervezd az esküvőt!

Készítsd el a költségvetést!

Nagyon könnyen el tudja ám ragadtatni magát az ember lánya, amikor álmai esküvőjéről van szó! Észre sem veszi, és már egy kisebb vagyon nyakára lépett. Mielőtt bármire is rábólintanál, beszéld meg a vőlegényeddel (ezt amúgy is érdemes, hiszen ez mindkettőtök esküvője…), hogy mit engedhettek meg magatoknak. Állítsatok fel fontossági sorrendet, és gondoljátok végig, hol tudtok spórolni, ha szükséges. Ha a szülők is hozzájárulnak az esküvő költségeihez, érdemes őket is beavatni. Próbáljátok meg tartani magatokat a költségvetéshez, s ha valahol mégis túlköltekeztek, faragjatok máshol.

Találd meg a megfelelő helyszínt!

Egyházi vagy polgári szertartást szeretnél? Esetleg a lagzi helyszínén lesz a szertartás? Ez mind befolyásolja azt, hogy hány helyszínt kell lefoglalni, és egyeztetni az időpontról. Ez alapján kell megszervezni a vendégek szállítását, esetleg elszállásolását. A helyszín népszerűsége, illetve a helyszínek száma természetesen hatással van a határidőre is. Vannak például olyan helyek, amelyek már egy évre előre le vannak foglalva.

Állítsd össze a vendéglistát!

Nem kell, hogy a végleges lista kész legyen a szervezés kezdetekor, de azt látnod kell, hogy kb. hány vendégetek lesz. Ez nagyon fontos mind a helyszín szempontjából, mind a költségvetés megtervezésekor. Gyakori hiba, hogy a párok kigondolják, mekkora esküvőt szeretnének, aztán amikor leülnek összeírni a vendéglistát, akkor jönnek rá, hogy elszámolták. Ki ne hallotta volna már ezt: „Igazából a Gézáékat nem is akartuk meghívni, de hát mégiscsak a Jocóék legjobb barátai, családi botrány lenne belőle…”?!

Időben kezdd el a ruhaválasztást!

Természetesen nem kell azonnal kiválasztanod, de hagyj magadnak időt arra, hogy minél több ruhát láss, és várj, amíg az igazi „megszólít”. Nézegesd az esküvői magazinokat, az internet is nagyon sok lehetőséged kínál. Manapság szerencsére óriási a választék, olyannyira, hogy a bőség zavarában borzasztó nehéz dönteni. Egyes szalonok igen nehezen tudnak időpontot adni a nagy kereslet miatt, úgyhogy nem árt időben elkezdened a szervezést. Nagyon kellemetlen, ha az utolsó pillanatban kell a ruha után futni – esetleg rossz döntést vagy kompromisszumot hozni az idő szűke miatt. Még egy jó tanács: rengeteg gyönyörű ruha van, ezért nagyon nehéz a döntés, de higgy az első látásra szerelemben! Amint belebújtál, érezni fogod, hogy az a TE ruhád.

Mustra