5 tipp a kellemes illatú és biztonságos otthonért

vero-manrique-9OflqNWhcrE-unsplash

Az otthonunk az a hely, ahol leginkább kikapcsolódhatunk, feltöltődhetünk. A testi és mentális pihenéshez lényeges, hogy érzékeink számára is megfelelő ingereket biztosítsunk, ez alól nem kivétel a szaglásunk sem. Cikkünkben 5 olyan tippet mutatunk, amivel biztonságosan tehetjük jobb illatúvá az otthonunkat.

Érzékeinknek kulcsfontosságú szerepük van, ezt már számos kutatás is alátámasztotta

Gondoljunk csak arra, hogy egy íz, egy illat milyen erővel hathat ránk, akár konkrét emlékeket, érzeteket felelevenítve. Azonban más szempontból is fontos szerepük van, hiszen befolyással vannak a hangulatunkra is - akár nosztalgikussá, vagy éppen kellemessé, sőt vidámmá téve azt.

Ezt az ismeretet több területen is alkalmazzák, érdemes nekünk is tudatosan hasznosítani, hiszen akár a rólunk alkotott benyomást, akár a saját környezetünket és életminőségünket is jelentősen emelhetjük is ezáltal. Az érzékeinkre való tudatos odafigyelés egyik jó gyakorlata, ha az otthonunk illatát kialakítjuk.

Mielőtt lekapnánk az első terméket a polcról

Ma már számtalan különféle illat és illatosítási forma áll rendelkezésünkre, ha szeretnénk az otthonunkat kellemes illatokkal megtölteni. Azonban mielőtt lekapnánk az első spray-t vagy illatgyertyát az üzlet polcáról, érdemes kipróbálni, mi az, amit valóban szívesen - és ami legalább olyan fontos - hosszabb távon is elviselünk magunk körül. Ehhez javasolt akár egy lakásdekoros üzletben vagy drogériában a mintákat végigszagolva kipróbálni, melyik az az irány, ami leginkább jó érzéssel tölt el minket. Még ha nem is találjuk meg azonnal a megfelelő illatkombinációt, de sokat segíthet, ha kiderül, hogy a púderesebb, a gyümölcsösebb, virágosabb, vagy éppen a fás irány áll közelebb hozzánk.

Milyen formában vigyük haza az “otthon illatát”?

Ha megvan a kiválasztott illatirányzat, akkor felmerül a kérdés, hogy milyen formában szeretnénk otthonunkat megtölteni vele. Megannyi verzió létezik, azonban érdemes szem előtt tartani, hogy otthonunk védelme érdekében olyan verziót válasszunk, amely a lehető legbiztonságosabb. A füsttel és tűzzel járó illatosítási lehetőségek, mint például az illatgyertya vagy a füstölő azt a veszélyt rejthetik magukban, hogy elég, ha csak egy pillanatra nem figyelünk oda, az otthonunkat is lángra lobbanthatják, nem beszélve arról, hogy a legtöbb égéssel járó folyamat esetén káros vegyületek szabadulnak fel, gondoljunk csak a dohányzásra, autókra vagy a korszerűtlen fűtésre. Így most olyan otthonillatosítási lehetőségeket mutatunk be, amelyek nemcsak finom illatot teremtenek, de biztonságosak is, hiszen égés és füst nélkül működnek.

shutterstock 2124245777
Pixel-Shot / Shutterstock

1. Illatpálca

Illatpálcákat és a hozzájuk tartozó illóolajokat lakberendezési és a nagyobb drogériákban is kaphatunk, azonban igen egyszerű otthon, házilag is elkészíteni, ráadásul ez a verzió sokkal pénztárcabarátabb is. Ehhez az alábbiakra lesz szükség:

- illóolajra,

- ún. hordozóközegre, amiben az illóolaj megfelelően elkeveredhet: pl. mandulaolaj vagy gyógyszertári alkohol,

- fapálcikákra (kb. 5-10 db): ez lehet hurkapálca, saslikhoz való pálca vagy bambuszpálca,

- valamint egy mutatós tárolóüvegre, lehetőleg szűk nyakkal, amelyben elférnek a pálcák és nem borul fel, illetve a kb. 1 dl illatkeverék.

Elkészítés: töltsük az üvegbe a hordozófolyadékot, majd adjunk hozzá 20-25 csepp illóolajat. Ezt jól keverjük el, és mehetnek is bele a pálcák. Hagyjuk, amíg megszívják magukat, majd fordítsuk meg a pálcákat, és már árasztják is magukból a kellemes illatot.

nia-ramirez-N0At97F c0Y-unsplash
Nia Ramirez/Unsplash

2. Potpourri

A potpourri szintént egy közkedvelt illatosító, amely ráadásul még kiváló dekorációs elemként is szolgál. Ezt szintén megvásárolhatjuk üzletekben, de viszonylag egyszerűen elkészíthető házilag is, amely ráadásul környezetkímélőbb is, mivel nem művi illatosítót használunk, vegyi színezékekkel és plusz csomagolást. A DIY verzióhoz itt egy gyümölcsös-fűszeres receptötlet, de természetesen ez ízlés szerint variálható, a lehetőségek tárháza határtalan.

Hozzávalók:

- vékony szeletekre vágott narancs, kiszárítva,

- fűszerek, pl. 2-3 fahéjrúd, csillagánizs, szegfűszeg,

- természetes dekorelemek, termések (pl. toboz),

- illóolaj (pl. narancsolaj),

- valamilyen hordozó, amelyre az olajat rácsöpögtethetjük, pl. vattapamacs, vagy fülpiszkáló (ennek hasznosítható a szálas vége is, de akár a fapálcikát belemárthatjuk az olajba, mint egy mini illatpálcát),

- egy tál, amelyben elrendezhetjük a keveréket.

Elkészítés: a tálba helyezzük el a szárított gyümölcsöket és terméseket, majd a hordozóra, (illetve akár a termésekre is) cseppentsünk az illóolajból és helyezzük el a tálban, lehetőleg a gyümölcsök és a termések alá, hogy ne látszódjanak, csak az illat érződjön.

3. Pumpás illatosító

Ha nem gondolkozunk abban, hogy dekorelemként is funkcionáljon otthonunk illatosítója, akkor egyszerű és praktikus megoldás a pumpás verzió, amely kellemes permettel frissíti fel a levegőt. Természetesen ennek is elérhető is bolti változata, azonban is el tudjuk készíteni otthon is. Az összeállításhoz csupán az alábbiakat kell előszedni a szekrényből:

- egy kisebb pumpás flakont (ezt amennyiben szükséges, javasolt előzetesen kimosni),

- alkoholt (patikában kaphatót),

- tetszés szerinti illóolajat.

Elkészítés: az alkoholt és az illóolajat 1:9 arányban keverjük el a flakonban és már kész is- Amennyiben textilre is fújnánk belőle, előbb végezzünk próbát egy nem látható felületen!

4. Aromazsákocskák

Egy újabb remek illatosító opció, ha kis aromazsákokat helyezünk el a lakás különböző pontján, esetleg a szekrénybe téve a még direktebb hatásért. Ezek közül is többféle verzió elérhető, akár gyógynövényekkel, szárított virágokkal töltve, akár illatgyöngyökkel. Amennyiben szeretnénk itt is a természetesebb vonalon maradni, szárított növényekből mi magunk is elkészíthetjük a saját, személyre szabott verziónkat. Ehhez egy pici utánajárás szükséges, de nem fogja megterhelni a családi kasszát, cserébe igazán személyes alkotás lesz, amely akár ajándékba is adható. Szerezzünk be néhány (lehetőleg vászon vagy tüll) zsákocskát. Üzletben is megvehetjük, de akár maradékanyagból mi is hipp-hopp megvarrhatjuk. Tölteléknek választhatunk különféle szárított virágokat - akár a kertből vagy egy kiránduláson gyűjtve, otthon kiszárítva, és az illatélmény intenzitásának növelésére cseppenthetünk néhány csepp illóolajat a virágokra, mielőtt a zsák száját lezárjuk.

5. Automata diffúzor

Talán a legkényelmesebb verzió a lakásunk levegőjének tartós illatosítására, ha egy automata diffúzort választunk, amelynek segítségével egyszerűen és hosszú távon, különösebb pepecselés nélkül biztosíthatjuk, hogy mindig kellemes illat uralkodjon otthonunkban. A diffúzorok két verziója elérhető a piacon: a ventilátoros és az ultrahangos. Mindkettőbe illóolajat használhatunk, de figyeljünk rá, hogy az ultrahangos típusba vízzel keverve töltsük be.

jopeel-quimpo-FBpBzKtf3-4-unsplash
Jopeel Quimpo/Unsplash

Amint láthatjuk, otthonunk illatosítására ma már vannak olyan biztonságos lehetőségek is, amellyel nem kockáztatjuk azt sem, hogy egy ottfelejtett illatgyertya miatt tűzkár érjen bennünket. A hazai tűzoltási statisztikák szerint ugyanis a lakásban történő tűzesetek jelentős részéért pont az ilyen, füsttel és égéssel járó tevékenységek felelősek, mint például egy égő gyertya vagy a dohányzás. Egy ottfelejtett illatgyertya, egy magára hagyott égő cigaretta, vagy egy rosszul eloltott csikk is képes akár pillanatok alatt lángba borítani az otthonunkat. A Füstmentes Otthonokért kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az égés és a füst problémájára, azok káros következményeire, miközben információkkal, érzékenyítéssel és technológiai eszközökkel segít a tűz- és baleset megelőzésében.

Nemcsak otthonaink biztonsága és jó illata érdekében, hanem saját egészségünk miatt is a legjobb megoldás, ha egyáltalán nem dohányzunk. Amennyiben már dohányzunk, minél hamarabb hagyjunk fel vele, hiszen már a leszokás első napjától jelentősen csökken a dohányzáshoz köthető megbetegedések kockázata. Ha pedig nem dohányzunk, akkor ne is kezdjük el. Ha valamiért mégsem hagyjuk abba a dohányzást, akkor is van lehetőségünk tájékozódni az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. Hiszen akárcsak az otthonunk illatosítás esetében, a dohányzás vonatkozásában is léteznek olyan technológiák, amelyek használata során nincs égés és nem keletkezik füst sem. Az ilyen alternatív technológiák, mint például a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia, amelyek a cigarettánál lényegesebb kevesebb károsanyag-kibocsátással járnak. Ezek sem veszélytelenek, hiszen tartalmaznak például nikotint, ami addiktív hatású anyag, és emellett például megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást; ráadásul a füstmentes alternatívákhoz kapcsolódó károsanyag kibocsátás csökkenés és az egészségkárosító hatás közötti összefüggés vizsgálatára még hosszútávú kutatások szükségesek. Ne feledjük: csak a nikotin- és dohánytartalmú termékek teljes és végleges elhagyásával szüntethetjük meg teljes mértékben a dohányzás káros hatásait.

(Borítókép: Vero Manique/Unsplash)

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek