no

Babakelengye, gyerekcucc: Bécs vs Budapest

Ugyan már csak rendszerváltás környéki legendák körébe tartoznak a Mariahilfer Straße magyarok által lepusztított üzletei, még néhány évvel ezelőtt is elterjedt volt az a nézet, hogy az osztrákok Pampers pelenkája sokkal jobb minőségű. Még mindig sokan járnak Bécsbe vagy Parndorfba vásárolni, ezért arra voltunk kíváncsiak, miért teszik ezt?

Bécs belvárosában mintha nagyobb lenne a gyerekboltok választéka, mint nálunk
Bécs belvárosában mintha nagyobb lenne a gyerekboltok választéka, mint nálunk

Megéri nagy pocakkal/kis gyerekkel a császárvárosba zarándokolni, és ott beszerezni a babakelengyét, gyerekcuccokat? Ausztriához is  kötődő, vagy rendszeresen kint is vásároló anyukák véleményét kérdeztük.

Évi: az ikreknek kint könnyebb volt

Évi most várja harmadik gyermekét, korábban, az ikrei számára sokat vásárolt Bécsben. Szerinte viszont ilyen euróárfolyam mellet már nem feltétlenül érdemes. “Három éve nekem azért érte meg, mert speciális eset voltam az ikrekkel, az ikerbabakocsi akkoriban legalább harmadával olcsóbb volt például. Aztán az ikrek mellett persze nem volt időm elmászkálni, és órákat tölteni a bababoltokban, úgyhogy elkezdtem a Vaterán és az eBay-en vásárolni. Nem mindig találom meg pont azt a márkát/fajtát, amit keresek, de kis szerencsével olcsóbban kijön az ember, mintha bárhol bababoltozna.”

Ági: Ausztria sokszor olcsóbbnak tűnik

Ági szülei közel laknak az osztrák határhoz, és ha meglátogatja őket, gyakran mennek el Grázba. „Én ott vettem meg sok mindent, igaz, hogy nem töltöttem napokat az összehasonlítással, de egészében véve olcsóbbnak tűnt, mint a magyar árak. A BabyOne-ba mentünk, ami azért jó, mert ott kb. mindent egyszerre be lehet szerezni, amivel meg időt lehetett spórolni, akkoriban munka mellett nem volt időm mindennek utánanézni. Nagyon profik az eladók, bár aki nem tud németül, annak nem nagyon tudnak segíteni. Viszont szerintem az Ikea olcsóbb nálunk, és ott is nagyon édes babacuccok vannak.”

Zsófi szerint döntetlen

Zsófi Bécsben lakik: „A ruhák valószínűleg itt olcsóbbak, elvileg a babakocsi, autós ülés is (alacsonyabb az áfa, nagyobb a verseny). Ami itt nagyon megy, az a használt cuccok, egész jókat lehet tényleg kevés pénzért beszerezni a Willhaben-en. Mi a gyerekbútorokat az Ikeában vettük: amikor összehasonlítottuk Budapest,  Bécs és Pozsony árait, az volt a tapasztalat, hogy teljesen random, hogy hol mi olcsóbb, tényleg nem találtunk semmi tendenciát. Ami még biztos: itt leárazáskor sokkal nagyobb mértékben csökkentik az árakat, mint otthon, érdemes akkor vásárolni. Ami pedig otthon verhetetlen: a Tesco és hasonlók babacucckínálata”.

Vera szerint kint jobbak a leárazások

„Nehéz megmondani, mert a férjem a munkája miatt sokat jár Bécsbe, szóval sok mindent vesz ott, nemcsak babás cuccokat” - Verának az a benyomása, hogy a H&M-ben, a C&A-ban vagy a Kikben jobb a választék és nagyobbak a leárazások.

Például ők maguk állíthatták össze a babakocsijukat, ami ugyanannál a márkánál az itthoni boltokban nem volt lehetséges. Szerinte kényelmesebb is Bécsben vásárolni: rengeteg üzlet közül lehet választani a Mariahilfer Straßén és az SCS-ben (Shopping City Süd).

A Shopping City Südben egy napot is el lehet bolyongani
A Shopping City Südben egy napot is el lehet bolyongani

„Szerintem akkor érdemes kocsiba szállni, ha tényleg sok mindent szeretnél venni, és előtte online tájékozódtál, és pontosan tudod, hogy mit keresel. Parndorfban a nagyon drága cuccok olcsóbbak, mint Magyarországon, de amikor megéri, mert leárazás van, elviselhetetlen a tömegnyomor, és hamar kifosztják az üzleteket. A Toys'r'us hasonló ebből a szempontból, ha valami drága játékot szeretnél venni a gyerekeidnek karácsonyra, ott valószínűleg jobban megéri.”

Kata: itthon dühítően nincs választék

Azóta járunk rendszeresen nagyjából félévente egyszer Bécsbe vásárolni, hogy a nagyobbik megszületett. Korábban is ki-ki ruccantunk, mert felnőtt ruhában is sokkal nagyobb a választék, de amióta gyerekeink vannak kifejezetten "ég és föld" érzésem van. Az itthoni kínálat meg sem közelíti a kintit, és itt mindegy, hogy épp a Shopping City Süd-ről vagy bármelyik bécsi belvárosi áruházról van-e épp szó.

Hogy néhány példával érzékeltessem a dolgot: az idei február-márciust azzal töltöttem, hogy próbáltam itthon pizsamát venni a kétéves lányomnak. Több heti keresgélés után találtam neki egy (egy!) fajtát a H und M egyik budapesti üzletében. Bécsben találtam neki a C und A-ban kétfélét (télit is meg nyárit is), és a H und M-ben is tudtam venni egy átmeneti darabot.

Valamiért egyik nagy lánc sem hozza be Magyarországra a teljes árukészletet, ami nagyjából mindegy, ha csak néhány nyári póló vagy öt pár új zokni kell, de kifejezetten dühítő, amikor olyan szuper darabokról van szó, mint a H&M/ben kint folyamatosan kapható hátközépig érő, viharkabát-anyagból készülő kantáros nadrág, ami ideális őszi-tavaszi sárbanfetrengéshez, esőhöz. Na az itthon nincs. Kész. Lehet menni érte Bécsbe. Hogy miért, az egy rejtély, szerintem elég nagy piac a sárban fetrengő gyerekek szüleié.

És ha már sár – gumicsizmáért és sportcipőért is érdemes kilátogatni, bár ebből a szempontból már nagyobb lutri, hogy épp kifogunk-e néhány rendes darabot. Ilyenkor sok hasznost lehet összekötni a többi hasznossal, rászánunk egy napot, bevásárolunk egy szezonra, hogy 6 hónapig ne kelljen gyerekruha-üzletre gondolni se.

Szintén negyedolyan kínálat van itthon kismama ruhából, az egyik lánc a kint hozzáférhető modellek felét hozza be (vagy csak nagyon keveset rendel be és hamar elfogy), a másikra pedig a kritikán aluli is gyenge jelző.

Hanna: jobb kiszolgálás, nagyobb akciók

A gyerekek születése előtt tettük az első nagyobb kört, a babakocsinkat kint vettük meg. Egyrészt éppen akciós volt, tehát eleve jóval olcsóbb, mint amit itthon találtunk, ráadásul rádobtak még ajándékképpen egy autósülést is. De ez már régebben volt, talán azóta itthon is sokat fejlődött a babakocsi-kínálat.

Pandorfban a gyerekeknek cipőt és sportfelszerelést érdemes vadászni
Pandorfban a gyerekeknek cipőt és sportfelszerelést érdemes vadászniMartiskó Gábor

Gyerekruha és cipő beszerzéséhez még mindig érdemes lehet lenyomni egy kört Ausztriában, ha egyszerre sok dolog kell. Érdekes, hogy ugyanazokban a ruhaboltokban (pl H&M, C&A, Benetton) kint sokkal nagyobb a választék, és jobban vannak méretek is. És nem csak a drága dolgokat nem hozzák be Magyarországra, olcsóbbakból is többet találni kint. A szezonvégi akciók pedig verhetetlenek. Cipőért a nagy Humanicokba szoktunk benézni, minőségibb a kínálat, mint itthon, és nagyon jók az akciók.

Pandorfba is benézünk ilyenkor mindig, ott ruhát nem szoktunk nekik venni, mert csak milliárdosoknak való boltok vannak, Ralph Lauren meg ilyenek, bár a Desigualban és a Sanettában már találtunk egy-egy jó darabot, de ez nagyon lutri, csak ezért nem mennék el ide. Cipőben viszont itt jó szokott lenni a felhozatal, 20 euró környékén szinte mindig vannak teljesen jó sportcipők a Nike/Adidas boltokban, de 10 euróért is fogtunk már ki, és a Geoxban, Eccoban is jó szokott lenni a gyerekkínálat.

Összegezve az eddigieket:

Mindent összevetve: Bécsbe a leárazások időszakában mindenképpen érdemes lehet kimenni, gyerekruhát, babakelengyét, cipőt is jót találhatunk. Pandorfban a gyerekcipők és a sportruházat/felszerelés szokott jó lenni. De itthon is sok minden beszerezhető olcsón az internet segítségével - különösen, ha nem ódzkodunk a használt cuccoktól.

Viszont Bécsnél kevés kényelmesebben elérhető és alkalmasabb város van arra, hogy kettesben kiránduljunk egy kicsit a partnerünkkel - feltéve, ha a boltok mellett jut időnk kávézókban üldögélni, a belvárosban, a Praterben vagy Grinzingben csámborogni, kiállításokon nézelődni.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek