Az 5 legjobb hely Bécsen kívül

Sokak számára ha Ausztria, akkor Bécs. Bár valóban a főváros az, amely a legtöbb turistát vonzza, ezen kívül még számos olyan osztrák település van, ami felveszi vele a versenyt élmények terén. Összegyűjtöttük azt az öt helyet, amit feltétlen meg kell néznie, ha Ausztriában jár.

Hallstatt

A Hallstatti-tó partján épült kis osztrák település Ausztria egyik fő turisztikai látványossága, köszönhetően egyedülálló fekvésének, kőből és fából készült, hasonló épületeinek és romantikus hangulatának, nem véletlenül épp ezt a kisvárost akarja Kína lemásolni magának. A tó melletti hegyoldalban épült, római eredetű barokk települést az UNESCO a világörökség részévé is nyilvánította, nem is csoda, hisz' közel 7000 éves. A lakosok régebben kizárólag az itt található sóbányából éltek, így szinte az összes bolt, és múzeum ezt helyezi középpontba. A bányának a Kaiserberg nevű részét a turisták is megcsodálhatják, melynek mélyére két facsúszdán (is) lehet lejutni, ahol láthatunk többek között egy só konzerválta, több mint 2000 éves múmiát is.

Azonban nem csak a mesés környezet és a sóbánya vonzza oda a tömegeket, hanem hangulatos főtere, a gótikus Mária mennybemenetele templom, illetve az amellett lévő Csontház, amely közel 1200 koponyát őriz. Az 1000 fős település egyik fő vonzereje továbbá az, hogy a korhűség kedvéért kitiltották innen az autókat is, így nyugodtan lehet sétálgatni a macskaköves kis utcákon.

Medveölő-szurdok

Bár hazánkban is találni épp elég izgalmas kirándulóhelyet, ha azonban Ausztriában jár, és szereti az extrém környezetet és a megpróbáltatásokat, semmiképp se hagyja ki a Mixnitzbach-on lévő Medveölő-szurdokot! A sziklákkal és komoly vízesésekkel tarkított túrára csakis a kellő állóképességgel és lélekjelenléttel rendelkezők induljanak el, ugyanis a 169 fahíd, és a 3000 lépcsőfok könnyen kifoghat a tériszonyosakon és a nem kellően edzetteken. Akik viszont nekiveselkednek, garantáltan felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak az 1300 méteres magasság megmászása közben. A szurdok május 1-től október 31-ig látogatható, hogy maximálisan biztonságossá tudják tenni a télen esetleg tönkrement, vagy megrongálódott lépcsőket és korlátokat. Persze nem muszáj megállás nélkül megtenni a távot, néhány hegyi vájatban pihenőket alakítottak ki, hogy erőt és energiát lehessen gyűjteni a folytatásra. Ezalatt legalább van lehetőség zavartalanul gyönyörködni a vízesésekben, szivárványokban, a víz-és párakedvelő növényzetben, és ha valakinek szerencséje van, akár egy-egy hegyi állatot is megpillanthat.

Innsbruck

Tirol fővárosa tipikus osztrák város, ahol a csodálatos környezet a történelmi emlékekkel ötvöződik. Az Alpok közelsége miatt több téli olimpiának is otthont adó település egyik fő nevezetessége az egykor I. Miksa császár lakhelyéül szolgáló rokokó Hofburg palota, amely ma múzeumként funkcionál, így az odalátogatók 5,5 euro belépődíj ellenében megtekinthetik a díszes termeket, szobákat, kápolnáját, valamint hangulatos kertjét.

Innsbruck jelképe azonban mégsem a palota, hanem a színes házakkal kialakított óvárosban lévő Goldenes Dachl, ami egy arany csillogású erkély: innen nézte anno I. Miksa a lovagi játékokat és egyéb látványosságokat. Az épületben jelenleg a középkori Tirolt bemutató élménymúzeum működik.

Természetesen az Alpok lábánál a városnézésen túl a sport és a túrázás szerelmesei is megtalálhatják a nekik tetsző programokat, köszönhetően kialakított túravonalainak, és sípályáinak.

Salzburg

Ausztria legjobb helyeinek felsorolásából nem lehet kihagyni Mozart szülőhelyét, Salzburgot sem. A város a Salzburgi–medencében fekszik, így amerre csak nézünk, a felhők közé vesző hegyvonulatokat láthatunk. Óvárosát, ami a Világörökség része, az idők folyamán számos kulturális hatás érte, így többféle stílus is keveredik benne, de legjelentősebb ezek közül a barokk. Bármerre is néz Salzburg központjában az ember, sorra nevezetességekbe, látnivalókba botlik. Itt található többek között Mozart szülő- és lakóháza, melyek ma múzeumként üzemelnek, a műkincsekben gazdag Salzburgi Dóm, illetve a Hohensalzburg vára, de az autómentes óvárosban ezeken kívül is egymást érik a múzeumok, barokk templomok és kastélyok. Az állatbarátoknak pedig akkor is jó úticél Salzburg, ha sem Mozart, sem a barokk nem hozza őket lázba: a Hellbrunni kastély közelében terül el ugyanis Ausztria egyik legnagyobb állatkertje.

Alpbach

A Tirolban lévő Alpbach több ezer éves múltra tekint vissza, talán ez is adja nyugodt, békés hangulatát. Hallstatt ide vagy oda, 1983-ban ezt választották Ausztria legszebb településének, ami nem csoda, hiszen az 1000 méter magasságban fekvő fennsík valóban elképesztő kilátást jelent, ráadásul többször is itt mérték az ország legtisztább levegőjét.

A kis faházakból álló falu leginkább a síelni vágyókat vonzza, pedig a szép környezet miatt nyáron is remek sportlehetőségeket jelent kiránduláshoz, nordic walkinghoz, kerékpározáshoz vagy piknikezéshez. Alpbach vonzereje mégis leginkább abban rejlik, hogy meghagyták tipikus kis alpesi településnek, ahol alig van nyoma a modernizációnak, így a házakból kilépve nem lát mást az ember, csak a természetet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek