Átmeneti otthonok Edelényben a vásárlók pénzéből

A Magyar Vöröskereszt 35 millió forintos beruházást indít Edelényben. A legrászorultabb árvízkárosult, fedél nélkül maradt családok lakhatásában segít a szervezet. A 35 millió forint a Tesco vásárlóinak adománya, az összeg 200 forint értékű adománygyűjtő kártyák vásárlásával gyűlt össze.

A Tesco a nyár elején adománygyűjtő akciót hirdetett vásárlói körében az árvízkárosultak megsegítésére. Kétszáz forint névértékű adománygyűjtő kártyákat helyezett ki a kasszáknál, amelyeket a pénztárosoknak átadva a vásárlók bármekkora összeggel támogathatták a bajba jutottakat. Az egyszerű és gyors adományozási lehetőség június közepétől július végéig volt elérhető. A kampány során összesen 35 millió forint adomány gyűlt össze.

A Magyar Vöröskereszt közvetítésével hat edelényi rászoruló család költözhet be a helyi, volt ÉMÁSZ telepen található lakásokba. Az épület a felújítást követően - még a tél beállta előtt - olyan rászoruló családoknak nyújt majd átmeneti otthont, akik az árvíz miatt elveszítették otthonukat, vagy a hideg idő beálltáig biztosan nem tudják megoldani házaik lakhatóvá tételét. A felújítást a Magyar Vöröskereszt és Edelény önkormányzata közösen, a Tesco vásárlóinak adományából valósítja meg.

„Célkitűzéseink megvalósításába gyakran bekapcsolódnak a vásárlóink is, akiknek ezúton is szeretnénk  megköszönni, hogy részt vettek az árvízkárosultak megsegítésére indított akcióban. Emellett szeretnénk megköszöni a Magyar Vöröskeresztnek is, hogy a Tesco vásárlók 35 millió forintos adományát eljuttatta a rászorulóknak” – mondta Per Bank, a Tesco Global Áruházak Zrt. vezérigazgatója.

Molnár Oszkár polgármester városa, elsősorban a májusi és júniusi árvíz által leginkább sújtott lakosok nevében mondott köszönetet az áruházláncnak és vásárlóinak, valamint a Magyar Vöröskeresztnek. Mint mondta, az elmúlt hónapokban megható volt az ország és a határokon túl élő magyarság összefogása az edelényiek megsegítése érdekében, ez az adomány pedig kiemelkedően nagy mivoltán túl is ezt erősíti meg. A Bódva-parti városban több mint 300 ingatlant érintett közvetlenül az árvíz, s 20 fölött van már azoknak a lakóházaknak a száma, amelyek vagy azonnal összedőltek, vagy az ár elvonulása után váltak lakhatatlanná. Az újjáépítés menetét lassítja, hogy nehézkesen érkeznek az arra ígért pénzek, több épület elbontásának a szükségességét a statikusi szakvélemény ellenére is vitatják az illetékesek. Külön gondot jelent, hogy a többi árvízkárosult semmilyen központi segítségre nem számíthat, ezért nagyon fontos több segélyszervezetek és multinacionális cég jótékony segítsége.

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke hangsúlyozta: a jelen beruházás nagy segítség az árvíz miatt bajbajutott és otthon nélkül maradt családok lakhatásának biztosítására, még a hideg napok beállta előtt. A későbbiekben pedig további segítséget jelenthet a rászoruló edelényiek számára. Szervezetünk csak Edelényben további 150 rászoruló árvízkárosult család házának újjáépítésében segédkezik majd. Különböző építőanyagokat (tégla, cserép, cement) vásárolunk számukra, illetve az ingóságok pótlásával is segítjük a lakosságot – tette hozzá.

Oszd meg másokkal is!
Mustra