Lakásszépítés kevés pénzből: mire elég 5, 10 vagy 20 ezer forint?

Lakásra - építésre, szépítésre, felújításra, dekorra - korlátlan mennyiségű pénzt el lehet költeni. Egy apró ötlet, kis utánajárás és némi kézügyesség segítségével viszont akkor is jelentősen megváltoztathatjuk egy-egy helyiség hangulatát, ha nem tudunk százezreket elszórni.

A legtöbb embernek elemi igénye, hogy a környezete otthonos, kényelmes és szép legyen. Sőt ma már azt is elvárjuk, hogy hajlékunk az egyéniségünket is tükrözze - még akkor is, ha a stílusos és egyedi darabokért általában mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Általában, de szerencsére nem mindig. Cikkünkben arra adunk ötleteket, hogyan változtatható meg egy-egy helyiség atmoszférája öt-, tíz- illetve húszezer forintos költségvetésből.

1. Textil, textil, textil

Egy lakásból elsősorban az azt hangulatossá tévő textilek miatt lesz otthon. A függöny szabályozza a beáramló fény mennyiségét és árnyalatát, a szőnyeg elnyeli a léptek zaját és a szoba meghatározó részére irányítja a figyelmet, a kisebb méretű textilek pedig segítenek egy mozgalmas, játékos enteriőr kialakításában.

Textilek minden mennyiségben.
Textilek minden mennyiségben.Shutterstock

Ha csak 5000 forintod van és textilben gondolkodsz, vásárolj egyszínű függönyt, amit magad is batikolhatsz/befesthetsz a neked tetsző árnyalatúra. Itthon akár 3000 forintért beszerezhetsz kellemes anyagú, batikolásra/festésre alkalmas készfüggönyt, és a textilfesték is csak pár ezer forint plusz költség. Ha tudsz varrni, vagy van vasalós szalagod, néhány méter sima vászonanyagból nem csak a függöny, de díszpárnahuzat is kijön, ezzel pedig már tényleg nagy változást érhetsz el. Itt egy könnyű párna- és huzatprojekt fillérekből. 

A konyhádban is hasonló a helyzet, a fenti összegből beújíthatsz egy már készre varrt függönyt, vagy ha magad csinálnád, akkor konyharuha/terítő/székpárnahuzat is belefér ebbe a büdzsébe. Gyönyörű barkácsterítők között nézelődhetsz itt. A fürdőben sem olyan karcsú ez a pénz. Kádkilépőre, és egy-egy törölközőre elég, ha tudod, hol keresd, illetve, ha zuhanyzós a fürdőszobád, egy zuhanyfüggönnyel az egész helyiség arculatát teljesen megváltoztathatod.

Ha tízezret tudsz költeni, akkor a fentieket kiegészítheted még egy-egy rongyszőnyeggel (utóbbi felhasználási lehetőségei szinte végtelenek: falvédőnek, fali dekornak, ágyelőnek, kádkilépőnek, zuhanyszőnyegnek, padpárnának is használhatod ezt a színes holmit, amihez nevetségesen olcsón hozzájuthatsz, sőt te magad is előállíthatod pólófonalból például). Vagy vehetsz egy élénk színű ágytakaró- és párnaszettet. A konyhába kerülhet asztali futó vagy terítő, a hálóba esetleg baldachin, a fürdőszobába 10.000 forintért már jut néhány új törölköző, vagy egy textiltároló is.

20.000 Forintból már az élet császárának érezhetjük magunkat. Ha ennyi pénzed van, gondolkodhatsz ”rendes” szőnyegben (jó, elsősorban használtban vagy "skandinávban") is, mert alapigazság, hogy egy szép szőnyeget csak ledobsz és feldobja a szobád. Lakberendezők szerint, ha kevesebb pénzből szeretnél nagyot változtatni az enteriőrön, akkor a szőnyeg az egyik legjobb befektetés. Igen, a konyhában is, ott is nagyot tud szólni. Érdemes a különböző szőnyeg webáruházakban és használt termékek között is keresni, utóbbi esetében természetesen kulcsfontosságú a bizalom. Figyelj, hogy tisztított állapotú szőnyeget vegyél át, és lehet, hogy az sem mindegy, dohányoztak-e, vagy tartottak-e állatot a szőnyeg korábbi otthonában.

2. Festegetés

A bútorfestés a lakberendezés egyik legjobb hekkje, egy szuper trükk, amivel kis ráfordítással is nagy eredményeket érhetsz el. Egy szép formájú, de kopott, vagy nem szép színű bútorból a szobád/konyhád/fürdőd éke lehet, ha lekened egy kis festékkel.

Ha 5.000 forintból szeretnél villantani, keress jó kis fapácot, és ugorj neki kezeletlen bútoraidnak! A páctól szép, kicsit antikos hatása lesz a faanyagnak, nagyon dekoratív dolgokat lehet így kihozni: új életre kelhet a konyhai kissámli, a fürdőszobai fellépő, vagy a már megunt fiókos a hálóban. Sőt ha még olcsóbb megoldásra vágysz: ecet segítségével fillérekből kölcsönzhetsz antik külsőt natúr fa bútorodnak. Itt mutatják, hogyan. 

Tízezer forintból már az igazán klassz krétafestékekkel is kísérletezhetsz. Az elmúlt évek nagy hatású trendje voltezeknek a festékeknek a használata, mert rusztikus, ugyanakkor kifinomult megjelenést kölcsönöznek a bútoroknak. A vizes bázisú anyaggal gyakorlatilag bármit szinte teljesen előkészítés nélkül lekenhetsz, és csodálkozol majd, mennyire megváltozik a bútor karaktere. Gondolj például egy a lakásban kallódó, kopott, barna tonettre és képzeld el ugyanazt mondjuk pinkben, vagy türkizben. Ugye, hogy mennyire más így? A legunalmasabb bútor is főszereplővé válhat új köntösben. A legjobb, hogy krétafestékkel műanyagra, sőt üvegre is dolgozhatsz, így eltérő jellegű bútoraidból az azonos színnel készlethatást érhetsz el.

20.000 Forintból már beleférhet az is, hogy a bútorfestés mellett mondjuk egy-egy falrészt  táblafestékkel varázsolj újjá. Az előszobában nagyon jól mutat egy ilyen falszelet, akár be is keretezheted, s erre írhattok fel minden el nem felejtendő dolgot.

De ennyi pénzből azt is választhatod például, hogy a fürdőszobád, vagy a konyhád burkolatát újítod meg. A teljes csere alternatívája lehet a csempefestés, vízálló, speciális anyaggal, a szivárvány minden színében. Inkább kisebb, nem nagy igénybevételnek kitett felületekre javasoljuk.

Nem festés, de hasonló eredményt érhetsz el vele: próbáld ki a bútorfóliákat! A tapétaszerű tekercsekben kapható, öntapadós, bármikor visszaszedhető fóliákkal is nagyon jó eredményt tudsz elérni, tökéletes például a konyhaszekrényed profiljainak átalakítására.

Extra tipp minden költségvetéshez: aranyspray. Bármit lefújhatsz vele, és tuti, hogy marha jól fog kinézni. 

3. Csak egy fal

A tányérok nagyon jól mutatnak.
A tányérok nagyon jól mutatnak.Shutterstock

Látványos változást érhetsz el akkor is, ha a lakóhelyiségnek csak-egy falát turbózod fel egy kicsit. A technika sokféle lehet: festhetsz, mintázhatsz, tapétázhatsz, de egyszerűen tematizálhatsz is, bármely helyiségben, nézzünk pár példát!

5.000 Forintból inkább átfesteni tudod (fillérekből vehetsz egy falra elegendő beltéri festéket és színező pasztát, marad még pénzed a hengerre is.) az egyik faladat, vagy akár stencillel/szivaccsal, dekorgumival is mintázhatsz

Ha nem festenél, érdemes beruháznod néhány képkeretbe és vegyesen kitenni az üres, illetve képpel feltöltött rámákat, kisebb/nagyobb méretben. 

Ha 10.000 Forintod van, gondolkodhatsz papírtapétában, vagy faldekorban, csodaszépeket lehet kapni és a helyiségeken belüli funkciómegkülönböztetésre is nagyon praktikusak tudnak lenni ezek.

Telepakolhatod a falat tányérokkal is. Nem feltétlenül kell a skanzenből ismerős összhatásra gondolni, egy-egy modern tányért a nagyobb bútorboltokban is beszerezhetsz, vegyesen alkalmazhatod egyszerűbb, vagy régi tányérokkal és nagyon fel tudod vele dobni a szobád vagy a konyhád. 

20.000 forintból már textiltapétát vehetsz, ami igazán elegánsan néz ki, és egy fal letapétázásával luxus hatásúvá teheted az adott helyiséget. A fentebb már említett szép szőnyeget, vagy kisebb rongyszőnyegeket akár a falra is teheted.

Extra tipp: használtan 10.000 Forint alatt tudsz falétrát veni. Ezt kiegészítheted egy-egy polccal, kezelheted vagy festheted a felületét és máris kaptál egy egész falat betöltő szuper tárolót. 

4. Fények, világítások

Fények.
Fények.Shutterstock

             

Nem csak a bogarak vonzódnak a lámpákhoz, mi is imádunk a különböző fényforrásoknál ücsörögni.

A jó hír az, hogy ebben a műfajban már 5.000 forintból is igazi csodákat csinálhatsz. Elég néhány gyertya és különböző formájú üveg (befőttes, boros, sörös, váza stb.) gyertyatartónak, és máris csodás dolgokat tudsz kihozni a lehetőségeidből. Szintén belefér ebbe a keretbe az is, hogy egy lámpabúrát formálj át, mondjuk egy kiszuperált pulóver vagy harisnya segítségével, esetleg textilfestékkel. Lámpaernyő egyébként szinte bármi lehet, amit fel tudsz rögzíteni a lámpatestre.

Ha már 10.0000 forintod van, beruházhatsz egy festetlen rizslámpára, amit némi fantáziával és papírral igazi dizájnerdarabbá varázsolhatsz.

Ha húszezer körül költenél, javaslom, hogy keress a neten új, vagy használtan eladó csillárt. Akár a fürdőbe, akár a nappaliba, vagy a konyhába rakod be, minden mást el fog homályosítani, és azt fogod érezni, hogy a lehető legjobban költötted el a pénzt. 

Extra tipp minden költségvetéshez: tükröket mindenhova! A jól elhelyezett tükörrel megsokszorozod a fényt, játékossá teszed a hangulatot, s mindez már a legkisebb, keret nélküli tükörlappal is tökéletesen működik. 

5. Kintről bentre

Hozz be a szabadból, amit csak tudsz! Ez az egyik legolcsóbb trükk, hogy új életet lehelj a lakásodba, és a természetesség érzetét keltsd. 

Egy göcsörtös faág aranyfestékkel fújva már dizájntermék, csokorba kötve a legolcsóbb vázában is ragyog, ráadásul tartósan, mert még öntözni sem kell. Egy sima üvegtál, feltöltve érdekes formájú kavicsokkal a nappali vagy a fürdő dísze lehet, potpourrit magad is készíthetsz illóolajokkal és szárított növényekkel. Ezek csaknem ingyen vannak, 5000 Forintból már körbenézhetsz az eladó szobanövények között is!

Ha 10.000 forintot tudsz költeni, szerezz be apró és sokféle kaktuszt (a Füvészkertben ennivaló minikaktuszokat lehet kapni 100-150 forinttól, és a nagyobb méretek sem kifizethetelenek. Random helyezz el ezekből a lakásban, mehet a fürdőbe, konyhába, nappaliba, bárhova, de azért nézz utána, melyiknek milyen körülmények az ideálisak. Csinálj dús növénysarkot! Az egyik zugot teljes egészében a növényeknek szentelheted, elég egy régi asztal, amire, illetve alá és mellé minden növényt és a gondozáshoz szükséges eszközöket is kipakolhatsz. Olyan lesz, mintha kerted lenne a lakáson belül.

Ha a friss virágot szereted, 20.000 forintból kb. két hónapig szállíttathatsz hetente megújuló virágcsokrot a lakásodba. Lehet, hogy nem tart örökké, de utánozhatatlan hangulatot varázsol. 

Akárhogy is: ha olcsón szeretnél változtatni lakásod küllemén, a legobb, amit tehetsz, hogy ötletek után szörfölsz, lakásdekor csoportokban tanulsz, kérdezel, és nem restellsz két kézzel is tenni az otthonod szépüléséért. Hidd el, megéri. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra