Ha sápaszt a kedvenc árnyalatod, elég szarul fogsz kinézni a saját lakásodban.

Mojzes Nóra szerint, aki gyakorlott enteriőr stylist, ugyan nem kell túl komolyan venni a lakberendezést, de azért nem árt néhány alapvető szabályt betartani, ha el akarjuk kerülni a túl nyomasztó, kaotikus összhatást. Az ő tippjei következnek.

"Az otthonuk berendezése is csak egy játék, nem kell túl komolyan venni, hiszen nincsenek megkötött szabályok, csak irányvonalak, amit ha betartasz, imádni fogod majd az otthonodat!"

Mindig legyen fókuszpont!

"A legfontosabb, hogy legyen a helyiségnek fókuszpontja, amire ráirányulhat a figyelem. Ha ugyanis túl sok minden van egy szobában, sok szín, minta vagy épp dekorációs elem, folyamatosan jobbra-balra fogsz nézelődni a térben ami meglehetősen fárasztó a szemnek, a teret pedig totál tönkre vágja ezek hiánya."

A szakember tippje:
Alakítsd ki, illetve helyezz el a térben egy-két, vagy akár három olyan hangsúlyos elemet - ez lehet egy kép, tükör, lámpa, szőnyeg, mintás párna, vagy akár egy színes fal - ami vonzza a tekintetet. Ezek vezetik majd a szemedet a helyiségben, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz tőlük a tér.

Nem árt, ha a kedvenc színed jól áll neked...

"A megfelelő színek kiválasztása nem csak az egyéni preferencián múlik, pláne nem az aktuális trendeken. A színek hatással vannak közérzetünkre, így gyógyíthatnak, de meg is betegíthetnek, ingerlékennyé is tehenek, de le is nyugtathatnak. Egy szín kiválasztásánál – nyilván ha nagyobb felületen jelenik meg - mindig tartsátok szem előtt, illetve járjatok utána, hogyan is hat rátok az adott árnyalat. Emellett azt is vedd figyelembe, hogy áll neked az adott szín. Gondolj csak bele. Ha például totálisan sápaszt kedvenc árnyalatod, akkor elég szarul fogsz kinézni a saját otthonodban."

Szakértőnk: Mojzes Nóra

IMG 6299

Évek óta dolgozik enteriőr stylistként, tanulmányait a A KREA Kortárs Művészeti Iskolán végezte, dolgozott reklámfilmeknek, hazai vezető divatmagazinoknak, a NoSalty.hu webszakácskönyv és gasztromagazinnak, jelenleg a Vous.hu munkatársa mellette pedig főleg privát megrendelésein dolgozik. Itt követhetitek munkáit.

Munkájában és a privát életében is szereti a letisztult, könnyen átlátható harmóniákat, egy pici szürreális, meghökkentő vagy éppen vicces dologgal megbolondítva. Bevallása szerint inspirálólag hatna rá David Lynch filmjei, és zenéi.

A szakember tippje: Ha megvannak a számodra tökéletes színek, 3-4-nél többet akkor se használj egy térben. Ez nem azt jelenti, hogy ezeknek a színeknek világosabb, vagy sötétebb árnyalatait nem használhatod, de ha túl sok különböző színt alkalmazol, kaotikus, és kissé eklektikus lehet az összhatás. Szóval, ha csak nem ez a cél, maradj az átlátható, letisztult tereknél és a minimális(abb) színhasználatnál.

Vidd bele a személyiségedet is!

"Ha a lakberendezési prioritásokról van szó, és arról mitől lesz jó, izgalmas egy tér, akkor számomra ennek mindenképp a listán van a helye! Ahogy az öltözködésünkbe, úgy az otthonunkba is érdemes megmutatni valamit a személyiségünkből, hiszen ettől lesz olyan egyedi az enteriőr, mint az ujjlenyomat.

A szakember tippje: Nem kell nagy dolgokra gondolni! Ha például szereted a divatot, nyomtasd ki híres fotósok divatfotóit, és kereteztesd be, ha bírod a gegeket, tegyél be egy-két vicces, vagy épp meghökkentő darabot a térbe. De soha ne ess túlzásba, ezek csak akkor működnek, ha „kiemeled" őket a térből, és nem nyomd el más, dekoratív, hangsúlyos darabbal.

+1 tipp: Mindig legyen otthon vágott virág! Elképesztően jól feldobja egy helyiség hangulatát, - és ha vendégeket vársz, de nem patyolat tiszta és rendezett a lakás, a figyelmet is tökéletesen magára vonja.

Oszd meg másokkal is!
Mustra