Locsolóvárás: parmezános-zöldfűszeres sós perec

A házi csokis perec után itt a sós változat is – tökéletes borkorcsolya, locsolóváró sós aprósütemény, vagy rágcsálnivaló filmnézéshez! A pereceket sós omlós tésztából készítettem, és parmezánnal bolondítottam meg. Én most friss rozmaringgal fűszereztem, de bármilyen zöldfűszerrel (pl. bazsalikom, kakukkfű, snidling) finom lesz!

Sósperec4(1)
Ötvös Zsuzsanna

Ahogy a csokis változatra, erre is igaz: pereckiszúróval haladósabb, de anélkül sem reménytelen. Ha pedig nem akarunk ilyesmivel szórakozni, bármilyen formára kiszaggathatjuk a tésztát.

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

200 g liszt
100 g hideg vaj kockákra vágva
40 g finomra reszelt parmezán
1 tk. só
1 tojássárgája
1-2 ek. tejföl
tetszőleges zöldfűszer (most két ág rozmaringot használtam)

Sósperec1(1)
Ötvös Zsuzsanna

1. A lisztet, a vajat, a parmezánt, a finomra aprított zöldfűszert és a sót egy tálba kimérjük és összemorzsoljuk. Hozzádolgozzuk a tojássárgáját, majd még annyi tejfölt gyúrunk hozzá, hogy a tészta összeálljon.

2. Lisztezett felületen kb. fél centi vastagra nyújtjuk, és pereckiszúróval pereceket szaggatunk belőle. Ha nincs kiszúrónk, kis tésztahurkákból kézzel is megformázhatjuk. Ha nincs pereckiszúrónk, és nem akarunk vele szórakozni, az sem gond, bármilyen alakúra szaggathatjuk a tésztát. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, szaggatjuk. Ezt addig ismételjük, míg az összes tészta el nem fogy.

3. A pereceket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd légmentesen záró dobozban tároljuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek