Chanel és Dior tízezer forint alatt, avagy könyvek divatrajongóknak

Nem kell túl sokat elmélkedni azon, hogy egy divatrajongónak vajon érdemes-e divatról szóló könyvet venni karácsonyra. Aki azonban így dönt, az nincs egyszerű helyzetben: képes vagy inkább szöveges kiadványt vegyen, magyar vagy angol nyelvű könyvnek örül-e majd jobban, illetve megéri-e a kedvezményes áron rendelni az internetről, hogy utána a szállításon elbukja a megspórolt pénzt. Mindenesetre az vigasztaló, hogy az úriembereknek szóló öltözködési tippeken és a kutyás Vogue-képeken át Christian Dior stílustanácsaiig minden kapható.

Könyvet ajándékozni talán elcsépelt, de mindenképpen hasznos és jó dolog, főleg ha nem találomra választunk, hanem igyekszünk figyelembe venni az ajándékozott érdeklődési körét. Előtte persze azt is érdemes kideríteni, mi az, ami megvan már neki, de aki egy divatrajongónak akar kedveskedni valamilyen könyvvel, annak mindenképp rengeteg lehetősége marad. Ebben próbálunk egy kicsit segíteni, bár cikkünk csak egy kiindulási pont, ebbe a kínálatnak csak egy szelete fér bele, és a műelemzést is hanyagolnánk ezúttal.

Előzetesként egy fontos tipp: ha a virtuális vásárlástól idegenkedünk, akkor a könyvesboltokban az egészség, életmód szekciónál kell keresni a divattal foglalkozó könyveket. De kevésbé érdemes, mint a neten, a helyi kínálat ugyanis általában töredéke annak, amit az interneten lehet rendelni. Tény, az eladók segítőkészek, körutunk során a Rákóczi úti Libri Könyvpalotában tényleg minden kívánságunkat leste a személyzet. Az internetes rendelés előnye az akciókban rejlik, igaz, a szállítási díjnak és időnek mindenképpen utána kell járni. Lehet, hogy nem jövünk ki olcsóbban, és annak is érdemes utánanézni, nem érdemesebb-e külföldi oldalon próbálkozni.

1. Kezdőknek

Ha valaki nem éri be a honi és külföldi divatmagazinok nézegetésével, ennél jóval szakavatottabb akar lenni, azoknak érdemes lexikonszerű könyveket vásárolni, amelyekben hemzsegnek a szakszavak, definíciók. Bár alig van benne illusztráció, nem is éppen friss, de nagyon alapos és részletes kiadvány a Fairchild Kiadó gondozásában megjelent Dictionary of Fashion. A HungaroPressnél 16151 forintért megvásárolható, és hasonló árban van akkor is, ha a Barnes&Noble oldaláról rendeljük. Előző esetben 3-4 hét a szállítási idő, az utóbbi esetben választhatunk, hogy mennyit fizetünk: a legolcsóbb díjszabás mellett 21 napon belül érkezik meg a csomag, és az egyre drágább díjszabásoknak megfelelően ez az időintervallum is egyre rövidebb.

Mivel ez a könyv angol nyelvű, jól jöhet mellé a Grimm Kiadóruhaipari szakszótára, amelyben a magyar és az angol mellett németül, franciául, olaszul és spanyolul is megtalálhatóak a kifejezések. Eredeti ára 3990 forint, de online rendelésnél a legtöbb könyvesháznál van némi kedvezmény. Kicsit necces ajándék lehet a Tantusz könyvek azon kiadása, ami az öltözködéssel foglalkozik. Igen, ez a For Dummies sorozat magyarított változata, és ha bevállaljuk, hogy a meglepett megsértődik, amiért a divathoz bevallottan bénának tartjuk, a Bookline oldalán már 3060 forintért megrendelhetjük neki, jó, ez még a szállítási költség nélküli ára. Ha ennél kifinomultabban akarjuk valakinek az értésére adni, hogy öltözködhetne stílusosabban, akkor esetleg lepjük meg a The Little Dictionary of Fashion című könyvvel, ami kicsi, cuki, rózsaszín, és Christian Dior a szerzője. Az ára attól függ, honnan rendeljük és mennyi szállítási időt vállalunk, de több variációval is megúszható 10 ezer forint alatt. És mielőtt elfelejtenénk, már előrendelhető Lakatos Márk Stílusterápia című könyve, amelynek bolti ára 4999 forint.

2. Ki kicsoda?

Miért pont az ismert divattervezőkről, modellekről ne készülnének életrajzi könyvek? Az üzleteket járva az Alexandrában belebotlottunk Henry Gidel Coco Chanelről szóló könyvébe, a Libriben pedig A sivatag virága című kiadványba, ami a szomáliai Waris Dirie, a világ egyik legkeresettebb modelljének életét mutatja be. Az előbbi 3800 forintba került a helyszínen, a Bookline-nál viszont már 3230 forintért megrendelhető, és személyes átvétel esetén még szállítási díj sincsen.

Nem elég egy élettörténet? Csontos Tibor a Divatkirályok közelről című könyvében nyolc divatházról is ír, és mindegyik üzletben megvásárolható, eredeti ára 4500 forint.

Csipes Antal Divattükör című könyve is átfogó képet ad, bemutatja a XX. század divattörténetét, összegzi a magyar divattervezés eredményeit (Grünwalds és Válh, Holzer, stb.), bemutatja a magyar nemzeti viselet változásait, és a magyar színjátszás ismert alakjainak (Jászai Mari, Fedák Sári, Csortos Gyula, Jávor Pál, Karády Katalin, és a többiek) divattörténeti szerepét. A kemény kötésű könyv ára a boltban 6500 forint, de a Bookline-on például 5525 forintért találtunk rá.

3. A kép a lényeg

A divat bizony a külsőségekről szól, és ennek megfelelően rengeteg kiadvány van, amiben nem annyira sok a szöveg, viszont rengeteg csodálatos fotó van. Jó, mondjuk mit is vár az ember egy művészeti albumtól, amely a Vogue és az I-D magazinok címlapjait vonultatja fel, illetve azokat a Vogue-fotókat, amelyeken kutyák (?) szerepelnek. Az ilyen látványos, minőségi kiadványoknak rendesen megkérik az árát, a Vogue Covers ugyan csak 6380 forint az Alexandra üzleteiben, de  a kutyás kiadvány már 15960, az I-D magazin címlapjai felvonultató könyv pedig 9495 forint a Libri oldalán.

Akárcsak ez utóbbi, szintén a Taschen könyvek számát szaporítja a 100 Contemporary Fashion Designers, amelynek kisebb változatát közel négyezer forintért vettük meg a H&M-es Versace kollekció debütálásakor. A nagyobb változat ára jóval borsosabb, a Rákóczi úti Libriben 14995 forint. A sok-sok színes fotók mellett azért mindegyik tervezőnél található egy leírás és egy interjú is. Szintén szép színes és szagos kiadvány a Divattitkok – 1000 apró részlet a nyakkivágástól a derékvonalig, a zsebektől a pliszékig is, ami az Alexandrában 6995 forint volt, és persze ebben az esetben is igaz, hogy az online boltokban akár egy ezressel olcsóbban is meg lehet vásárolni.  Aki pedig elég merész, a Net-A-Poter oldalán rendelhet divattörténeti albumokat.

4. Csak férfiaknak

A divat és az öltözködés iránt persze nem csak a nők érdeklődhetnek, egyetlen férfinak sem árt, ha kicsit ad a külsejére. Kész szerencse, hogy nekik is készültek tanácsadó könyvek. Persze óvatosan ezzel, egy könyvvel is meg lehet tiporni valakinek az önbecsülését. Az egyik könyv a témában, amelyikbe két helyen is befutottunk: a Találd meg a stílusodat – Férfiaknak a GABO kiadó gondozásában. Eredeti, bolti ára 3590 forint, de az interneten olcsóbban is megcsíphető. Nyilvánvalóan prémium kiadványnak szánták Schiffer Miklós kétkötetes könyvét, amelyben az úriemberek ruhatárát részletezi az ismert stylist. A The Gentleman's Style Book - Az úriember ruhatára 9900 forint volt a Nyugati téri Alexandra Könyvesházban, de internetes oldalukon csak 8415 forint.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek