A hónap dilemmája: Milyen lenne a világ vallás nélkül? Az imám válasza

0407 cov

Lehetséges-e, és milyen lenne egy vallás nélküli világ? Cikksorozatunk júliusi témájával kapcsolatban ezúttal Kovács Miklós Ahmed, a Magyar Iszlám Közösség alelnöke, imámja fejti ki gondolatait.

A világ elképzelhetetlen lenne vallás nélkül. A vallás az emberi civilizációval egyidős, az ember úgy van „kódolva”, hogy igényelje a vallást. Az iszlám álláspontja szerint a vallás szabályozza az ember és teremtője közti kapcsolatot az istenszolgálatokban, valamint szabályozza az emberek egymással való viszonyát. 

Megszólalónkról

Kovács Miklós Ahmed a Magyar Iszlám Közösség alelnöke, imámja.

Jelenlegi erkölcseink is a vallás alapjain nyugszanak. Az iszlám vallás erkölcsei szinte teljesen megegyeznek a keresztény és a zsidó vallás által tanított erkölcsökkel. A Tízparancsolat tanításai az iszlám szerint is követendők. Ezek nélkül az erkölcsi útmutatások nélkül, amelyek a vallásból merítkeznek, sok embernek valószínűleg nem lenne meg az a morális értéke, hogy például másnak ártani vagy mást megkárosítani rossz dolog.

Kiket kérdezünk?

A hónap dilemmája cikksorozatunkban minden hónapban az élet egy nagy morális dilemmája mentén szólalnak meg a filozófia, valamint a hazánkban jelentős egyházak képviselői.

A többi megszólaló véleményét az alábbi – folyamatosan frissülő – linkekre kattintva olvashatod:

Vallás nélkül a világ unalmasabb, kevésbé sokszínű lenne. Gondoljunk csak bele, milyen lenne, ha azok a csodálatos, gyönyörű vallási helyszínek, melyek ámulattal töltik el még a nem hívőket is, kiüresednének, tartalmukat vesztenék, egyszerű múzeumként üzemelnének. A világ sokkal szegényebb lenne ezáltal.

Vallás, hit nélkül számomra elképzelhetetlen az emberi lét.

Még a nem hívő is hisz valamiben. Megfigyelhetjük, hogy bár manapság sok ember dönt úgy, hogy nem él vallásos életet vagy nem követ egyetlen vallást sem, közülük valamennyien keresnek maguknak a vallást helyettesítő életmódot vagy filozófiát. Jelen korunkban világszinten még mindig több a vallásos ember, mint a nem vallásos, ezért is nehéz belegondolni, hogy milyen lenne az élet vallás nélkül.

Ez a 7 érték minden kultúrában megegyezik Ez a 7 érték minden kultúrában megegyezik

Na, vajon kitalálod, hogy mik ezek?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek