Ez a napindító ital jobb, mint a citromos víz

GettyImages-1546277540
Olvasási idő kb. 5 perc

Évszaktól függetlenül nagyon fontos szerepe van annak, hogy a testünk megfelelőképpen hidratált legyen. Ennek érdekében célszerű már reggel, ébredés után egy nagy pohár vízzel indítani a napot. Vannak, akik a tiszta vízre esküsznek, és vannak, akik a meleg citromos vizet részesítik előnyben, mondván, annak jelentősebb egészségügyi hatása van. Emellett hódít egy új trend is, amely szerint több jótékony hatása lehet annak, ha citrom helyett sót keverünk a reggeli vizünkbe.

Már számos ősi kultúrában is úgy tartották, hogy sós vizet inni – méghozzá melegen – a legjobb gyógymód a legyengült egészségi állapot helyreállítására és az immunrendszer erősítésére. Nézzük, milyen előnyei lehetnek annak, ha néha sót keverünk az ébredés után elkortyolt vizünkbe.

Ezt tapasztalhatod, ha citromos helyett sós vizet iszol

A meleg sós víz alapvetően víz és tengeri vagy Himalája-só keveréke, meleg vízben oldva. Ez az egyszerű, infúziós víz javítja az általános egészséget és a jóllétet. De vannak további okok is, melyek miatt érdemes megfontolni a reggeli sós víz fogyasztását.

A HImalája-só az egyik legjobb választás, ha sós vízzel szeretnénk indítani a napot
A HImalája-só az egyik legjobb választás, ha sós vízzel szeretnénk indítani a napotCharlotte Lake / 500px / Getty Images Hungary

Fokozza a hidratációt

A sós víz fogyasztásának elsődleges előnye a hidratáltság fokozása. A konyhasó két összetevője, a nátrium és a klorid elektrolitok, amelyek azáltal, hogy vizet juttatnak el a sejtekhez, segítik a hidratálást.

Ha nem fogyasztunk kellő mennyiségű sót, az növelheti a kiszáradás kockázatát. 

Egyesek szerint még a citromosnál is jobb lehet a sós víz
Egyesek szerint még a citromosnál is jobb lehet a sós vízjayk7 / Getty Images Hungary

Javíthatja az emésztést

A meleg sós víz akár természetes hashajtóként is hathat, hiszen serkentheti a bélmozgást. A só segíthet a széklet lazításában és stimulálhatja az emésztőrendszert, emellett a meleg víz ellazítja az emésztésben közreműködő izmokat, ezáltal segíti az emésztést és csökkenti a puffadást

A mértékkel fogyasztott sós víz az emésztésünkre is jó hatással lehet
A mértékkel fogyasztott sós víz az emésztésünkre is jó hatással lehetbymuratdeniz / Getty Images Hungary

Azonban fontos tudni, hogy míg a nátrium-klorid valóban szükséges a tápanyagok felszívódásához és azok belekben való szállításához, lebomlásukhoz nincs szükséges extra só elfogyasztására, elegendő az, amit az ételeinkből megkap a szervezetünk. 

Segítheti a méregtelenítést

Vannak, akik úgy vélekednek, hogy a sós víz elfogyasztása méregtelenítő és tisztító hatású. Az igazság azonban az, hogy már önmagában bőven elég a megtisztuláshoz az is, ha a vesénk és a májunk kiválóan dolgozik, és eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből.

További nátrium fogyasztása nem teszi hatékonyabbá a folyamatot.

Kiegyensúlyozza az elektrolitokat

A só, különösen a tengeri vagy a Himalája-só olyan alapvető ásványi anyagokat tartalmaz, mint a nátrium, a kálium és a magnézium. Ezek az ásványi anyagok döntő szerepet játszanak az elektrolit-egyensúly fenntartásában, ami létfontosságú az izomműködéshez, az idegátvitelhez és a sejtek általános egészségéhez. A meleg sós víz segíthet ezeknek az elektroliteknek a pótlásában. Ez az oka annak is, hogy a legtöbb sportitalban is jelentős mennyiségű nátrium van, hiszen a só az izzadással kiürül a szervezetünkből. 

Nem véletlen, hogy a sportitalok többsége jelentős mennyiségű nátriumot is tartalmaz
Nem véletlen, hogy a sportitalok többsége jelentős mennyiségű nátriumot is tartalmazErik Isakson / Getty Images Hungary

Fokozza a szájhigiéniát

A meleg sós vizet gyakran használják szájöblögetésre is antibakteriális hatása miatt. A sós víz csökkentheti a káros baktériumok szaporodását a szájban és a torokban, ami hozzájárulhat a jobb szájhigiéniához. Továbbá a só természetes antimikrobiális tulajdonságai enyhíthetik a torokfájást és csökkenthetik a gyulladást.

A túlzott sófogyasztás egészségre gyakorolt hatásai

Hasznos tudni azonban – erre a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is felhívja a figyelmet –, hogy a túlzott sófogyasztás egészségügyi problémákat okozhat. Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás (hipertónia) egyik legfontosabb kockázati tényezője a nagy sóbevitel, amely egyébként növeli a szív- és keringési rendszer, valamint a vese megbetegedéseinek gyakoriságát is.

Magyarországon 2019-ben a halálozások 49 százalékát, 64 ezer halálesetet okoztak a szív- és érrendszeri betegségek. Ezzel hazánk a világ országai között azon 10 százalék közé tartozik, amelyben a legmagasabb a hipertónia aránya. 

Napi 5 gramm só elfogyasztása javasolt
Napi 5 gramm só elfogyasztása javasoltAleksandr Zubkov / Getty Images Hungary

A magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében a legfontosabb az egészséges táplálkozás, azon belül a sóbevitel csökkentése, a normál testsúly megőrzése, a túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás kerülése, valamint a rendszeres fizikai aktivitás.

A túlzott sóbevitel további hátránya, hogy a vesékben növeli a kalcium ürítését, ezért hozzájárulhat a csontok ásványianyag-sűrűségének csökkenéséhez, így gyorsíthatja a csontritkulás kialakulását. 

Ha azonban a szakmai ajánlásnak megfelelően a felnőttek nem fogyasztanak maximum napi 2 gramm nátriumnál többet, ami körülbelül napi 5 gramm – körülbelül egy teáskanálnyi – sót jelent, elkerülhetik a túlzott sóbevitel kockázatát.

Az elfogyasztott ételek jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy milyen a vérnyomásunk. Nézd meg, melyeket érdemes mellőzni!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek