SZÜLŐSÉG

21. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:54

A gyerek már nagyjából 27 centi hosszú és 35 deka súlyú. Eddigi gyors növekedése mostantól kicsit lassabb tempóban folytatódik. Szervei és idegrendszere folyamatosan fejlődnek, belei összehúzódnak és elernyednek, érésükben segít a baba által lenyelt magzatvíz is. Mostanában ütemes mozgásra lehetsz figyelmes a méhedben: ne lepődj meg azon, hogy a magzatod csuklik. Ez teljesen ártalmatlan, viszont igen szórakoztató jelenség.

Lehet, hogy a bokád vagy a lábad bedagad a nap végére, különösen, ha meleg van, vagy ha sokat álltál egy helyben. Próbálj minél több folyadékot inni, leülni a járműveken (most már képes vagy a hasadat előretolva helyet szerezni!) és felpolcolni a lábad, amikor csak lehet. Ha ülőmunkát végzel, figyelj arra, hogy egyenesen ülj, a lábad legyen magasabban a padlónál, és járj egyet minden órában. Az ebéd előtti vagy utáni negyedórás séta is sokat segít.

Előző hét - Következő hét

20. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:52

A benned fickándozó bébi talpától a feje búbjáig 26 centi hosszú, és 30 deka súlyú. Testét fehér magzatmáz borítja, amely védi bőrét a magzatvízben töltött hónapok alatt. Ez a ragacsos máz a születéskor is segít, síkossága folytán könnyíti a bébi útját a szülőcsatornában.

Elértél a félidőig! Mostanára már négy kilót hízhattál, persze az is lehet, hogy ennél kicsit többet vagy kevesebbet. A hátralévő időben viszont gyorsan fogsz gyarapodni, akár heti fél kiló is rád jöhet. Ha a védőnő szerint megfelelő a súlyod, ne aggódj, hogy túl sokat szedsz magadra. Lesz majd időd leadni a szülés után. Arra viszont figyelj, hogy ne üres kalóriákat egyél, fagylaltot, csokit és más édességeket, hanem olyan ételeket, amelyek a gyereked testének felépítéséhez szükséges fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazzák.

Előző hét - Következő hét

19. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:46

A bébi 15 centis fejtetőtől fenékig, és nagyjából annyit nyom, mint egy alma: 24 dekát. Tejfogainak kezdeményei mögött az ínyében kezdenek kifejlődni a maradandó fogak csírái. Ha gyermeked kislány, petefészkeiben már jelen vannak a peték kezdeményei: hatmillió darab! Ez kevesebb, mint kétmillióra csökken, mire a lányod megszületik.

Mostanára már bizonyára feltűnt, hogy a mellbimbóid, az anyajegyeid, a szeplőid, sőt a sebhelyeid is megsötétedtek. Az is lehet, hogy az arcodon vagy más, a napnak kitett területeken barnás foltok jelentek meg, a köldöködtől pedig egy - linea nigra néven ismert - sötét vonal vezet az ágyékodhoz. Ezek az elszíneződések mind a hormonok által fokozott melanintermelésnek köszönhetőek, de a szülés után többnyire elmúlnak. Addig is használj fényvédő krémet és sminkeld le a zavaró foltokat. A linea nigráról régen azt tartották, ha a köldökig tart, lány lesz a gyerek, de ha egészen az alsó bordákig felnyúlik, akkor fiú.

Előző hét - Következő hét

18. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:45

A méhed mostanára már csecsemőfejnyi méretűre nőtt, a gyerek pedig 14 centi és közel húsz deka. Az ultrahangvizsgálaton kiderülhet a neme – persze csak akkor, ha hajlandó megmutatni magát. Folytatódik a csontosodás folyamata, ujjbegyein pedig kezdenek kialakulni az egyedi minták, melyek majd az ujjlenyomatát adják. Ha kisfiút vársz, ezen a héten kezd kifejlődni a prosztatája.

Ezen a héten végzik a második genetikai ultrahangszűrést, amellyel tisztázni lehet az AFP eredményét. Megnézik, hogy épek-e a magzat belső szervei, gerince, koponyája, és elvégzik a szokásos méréseket: a fejkörméretet (HC), a combcsont hosszát (FL) és a fej-fenék távolságot (CRL) is lemérik.

Előző hét - Következő hét

17. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:44

A gyermek rohamosan nő, már 13 centi fejtetőtől a fenekéig, és 140 grammot nyom, nagyjából annyit, mint egy poharas joghurt. Már működnek a reflexei: mozgatja az ujjait, pislog, szopik és nyel. Most kezd felgyülemleni a zsír a bőre alatt, melytől majd kövér, gödröcskés arcú kisbaba lesz születése után. Egyelőre azonban még soványka szegény. A hallása is fejlődik: elképzelhető, hogy a hangos zajokra mocorgással reagál.

Ideje elsajátítanod a helyes alvási pozíciót: hason nem jó feküdni, mert nyomod a magzatot, de egy idő után már nem is nagyon lehetséges, háton pedig azért nem ajánlott, mert a méhed és a magzat növekvő súlya egyre jobban elszoríthatja a tested alsó részébe vezető nagy ereket. Az orvosok azt javasolják, hogy igyekezz a bal oldaladon feküdni, ez a keringésed miatt fontos. Próbálj egy párnát vagy a paplan sarkát begyömöszölni a térded közé, hogy kényelmesebb legyen.

Előző hét - Következő hét

16. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:42

A gyerkőc most 12 centis és 10 dekás, éppen olyan nehéz, mint egy újszülött kismacska. Lehet, hogy most már érzed, ahogy mozog: pillangószárnyak rebbenéséhez, vagy egy kis hal úszkálásához hasonlítják az anyukák az érzést. Akinek ez a második vagy többedik gyereke, az már most felismerheti a mozgást, az első gyermeküket várók általában csak a huszadik hét környékén jönnek rá, hogy a bélmozgásnak tippelt érzetet valójában a gyerek okozza. A lába most már hosszabb, mint a keze, és elkezdtek nőni a körmei.

Ezen a héten végzik az AFP-vizsgálatot, mellyel bizonyos születési rendellenességek, például a Down-kór és a nyitott gerinc kockázatát vizsgálják. Ha túl magas a véredben a magzati fehérje (AFP) koncentrációja, az nyitott gerincre utalhat, a túl alacsony érték pedig Down-kórra. Ilyenkor ultrahangos vizsgálattal, esetleg amniocentézissel ellenőrzik a magzat állapotát. Az AFP-ról tudni kell, hogy ez egy viszonylag pontatlan vizsgálat, tehát egy rossz érték sem jelent feltétlenül bajt. Az a célja, hogy kiszűrje az esetleges rendellenességeket, de sok egészséges magzatnál is túl magas vagy túl alacsony értéket mutat. Olyankor is rossz lehet az AFP, ha nem ismert pontosan a terhességi kor, de befolyásolja az anya súlya vagy cukorbetegsége is. Az ikerterhesség is magas AFP-értéket eredményez.

Az amniocentézisnél mintát vesznek a magzatvízből, hogy kromoszómavizsgálattal állítsák fel a diagnózist. A beavatkozás invazív, egy hosszú tűvel történik a mintavétel, mely vetélést okozhat. Magyarországon 35 év feletti terheseknek ajánlják a kromoszómavizsgálatot, mivel náluk nagyobb a genetikai elváltozások kockázata.

Előző hét - Következő hét

15. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:41

Gyermeked bőre még nagyon vékony és áttetsző: az erek átlátszanak rajta. Csontjai napról napra keményebbek, testét pedig a lanugo nevű, nagyon finom szőrzet borítja, mely nagyjából a 26. hét környékén kezd majd eltűnni. Fejtetőtől a fenekéig tíz centi hosszú, súlya pedig 70 gramm.

Éjjel lehet, hogy kellemetlen lábgörcsre ébredsz. Pontosan nem tudni, hogy ezeket mi okozza, lehet kalcium- és magnéziumhiány is, de a kevés mozgás, a fáradtság és a dehidratáltság is okozhatja. Próbáld ki, hátha a kalcium szedése megszünteti a panaszt; megfelelő mennyiségű kalciumra később is szükséged lesz, a gyereked csontjainak felépítéséhez. Az is lehet, hogy rajtad inkább a magnézium segít, ennek szedése előtt azonban mindenképpen konzultálj az orvosoddal. A vádli görcse ellen az is használ, ha felfelé feszíted a lábfejedet: ezt a trükköt gyakran alkalmazzák a búvárok, ha görcsöt kap a lábuk az uszonytól.

Előző hét - Következő hét

14. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:40

A méhed jókora férfiökölnyi, a magzat pedig 8-9 centis, és 43 gramm súlyú. Ahogy a nyaka megnyúlik, az álla felemelkedik a mellkasáról, és egyre emberibb külsőt ölt. Elkezdenek kifejlődni a vérerei, csontvelőjében pedig a vér. Magzatvizet szív tüdejébe és fúj ki, ahogy próbálgatja a légzést, nő a haja, és lehet, hogy már szopja az ujját. Ha eddig még nem hallottad, most már meghallgathatod a szívverését a nőgyógyász dopplerkészülékén.

Mostanában remélhetőleg már kevésbé vagy fáradt, ingerlékeny és a hányinger és a gyakori pisilhetnék sem kínoz annyira. Ez annak köszönhető, hogy nagyjából beállt az új hormonegyensúlyod. Új tünetként megjelenhet viszont a székrekedés, mivel a hormonok is lassítják a bélműködésedet, és a méhed is nyomja a beleidet. Igyál sok vizet, gyümölcslevet, és egyél sok gyümölcsöt és rostot, hogy megoldódjon a probléma, mely hosszú távon aranyeret is okozhat.

Előző hét - Következő hét

13. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 14:38

A magzatod ezen a héten eléri egy Sport szelet súlyát, 25 grammot, és fejtetőtől fenékig mérve nyolc-kilenc centis. Lelkesen fickándozik a magzatvízben lebegve: egyelőre még rengeteg helye van. Elkezdenek fejlődni a hangszálai, az arca pedig egyre inkább emberi külsőt ölt, ahogy a szemei a feje oldaláról középre húzódnak, és a fülei is helyrekerülnek. Mája elkezd epét termelni, hasnyálmirigye pedig inzulint.

Nemcsak a melled nő, de a mellbimbód is megnagyobbodik és megsötétedik, a környékbeli erek pedig vastagabbá és sötétebbé válnak, kékségük áttűnik a bőrödön. A tested így készül a tejtermelésre és a szoptatásra. Elképzelhető, hogy ezekben a hetekben furcsa alhasi fájdalmakat érzel, ezt a méhedet tartó szalagok nyúlása okozza. Ha erős fájdalmat, görcsöket vagy vérzést tapasztalsz, mindenképpen fordulj orvoshoz, mivel ez a kezdődő vetélés jele is lehet.

Előző hét - Következő hét

12. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 12:25

Hurrá! Fellélegezhetsz: a második trimeszterbe érkeztél. Most már sokkal kisebb a vetélés kockázata, a terhesség kellemetlen tünetei pedig enyhülnek. A legtöbb terhes nő a második trimeszterben igazán jól érzi magát, tele van energiával, valósággal kicsattan a boldogságtól. Ha eddig babonából nem mondtad el a családodnak vagy a munkahelyeden, hogy mi a helyzet, most itt az ideje. Különben sem tudod már sokáig titokban tartani: a hasad, mely eddig főleg a felpuffadt belektől volt kicsit nagyobb a szokásosnál, mostantól lassú növekedésbe kezd. A bébi, akit mostantól már nem embriónak, hanem magzatnak hívunk, 5-6 centis és 14 gramm súlyú. Veséje már kifejlődött, úgyhogy ezentúl belepisil a magzatvízbe, mely háromóránként kicserélődik.

Előző hét - Következő hét

11. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 12:24

Gondolkozz el azon, hogy melyik kórházban, és melyik orvosnál szeretnél szülni. Maradsz az állami egészségügyben, vagy magánkórházat választasz, esetleg magán nőgyógyásznál, de állami kórházban szülsz? Megbízol a mostani orvosodban? Érdemes szülésznőt választani, de van, aki dúlát is szeretne maga mellett tudni. Kérdezd meg az ismerőseidet, nézz körül a fórumokon, hogy kiket ajánlanak. Lehet, hogy kicsit korainak tűnik a dolog, de érdemes gondolkozni rajta, hiszen most még van időd orvost váltani.

Mostanában esedékes első látogatásod a védőnőhöz, akitől megkapod a terheskönyvedet (valamint feltehetőleg a Kismama magazin azonos borítóval rendelkező próbaszámát is, a termékkapcsolás jegyében). Ebbe gyűjtheted ezentúl a védőnői és nőgyógyászati látogatások pecsétjeit: ahhoz, hogy anyasági támogatást kapj a szülés után, legalább négy pecsét kell. Ennél persze neked sokkal több lesz. A védőnőt szülés előtt te látogatod, szülés után pedig ő látogat téged, otthon. Vele tudod megbeszélni az apróbb problémáidat, tippeket ad gyomorégés, lábvizesedés és más panaszok ellen, végignézi és felírja magának a vizsgálataid eredményét, szóval figyelemmel követi a terhességedet, később pedig a gyerek fejlődését.

Az ultrahangon már látható két nagyobb gömb: a magzat feje és a teste, és néhány kisebb folt, ezek a kezei és lábai. Vicces nőgyógyászok szerint ez a Terminátor-állapot, a gyermek feje ugyanis pont úgy fest a képen, mint a Schwarzenegger által alakított robot fémkoponyája. Még mindig nagyon picike: négy centis és hét gramm súlyú.

Előző hét - Következő hét

10. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 12:23

Általában négy ultrahangvizsgálatot csinálnak a terhesség alatt, plusz a legelsőt, amely ugyebár megállapította a terhesség tényét. Ezek a 10-12. hét között, a 18-20., a 28-30. és a 36. héten esedékesek. Közülük az első kettőn lehet izgulni, ezek ugyanis az úgynevezett genetikai ultrahangszűrések, amelyekkel a születési rendellenességeket próbálják kiszűrni. A 10-12. heti ultrahangon megnézik az embrió tarkóredőjének vastagságát. Amennyiben túl vastag ez a redő, túl sok benne a folyadék, az arra utalhat, hogy a magzat Down-kóros. Ilyenkor további vizsgálatokat végeznek, például mintát vesznek a magzatvízből (amniocentézis) vagy a méhlepényből, hogy kromoszómavizsgálattal állítsák fel a diagnózist.

A méhlepény úgynevezett korionbolyhaiból a 9. hét után vesznek mintát, a magzatvízből pedig a 15. hét után szoktak. Mindkét beavatkozás invazív, egy hosszú tűvel történik a mintavétel, mely vetélést okozhat: erre az esély a korionboholy-mintavételnél valamivel nagyobb, ám előnye, hogy korábban elvégezhető. Magyarországon 35 év feletti terheseknek ajánlják a kromoszómavizsgálatot, mivel náluk nagyobb a genetikai elváltozások kockázata.

A méhed kisebb férfiököl méretű, az embrió pedig három centis és négy gramm súlyú, vagyis annyit nyom, mint egy lógós fülbevaló. Noha nagyon picike, máris kezd emberformája lenni: eltűnik a farkincája, kialakult a fülkagylója, az ajkai és a lábujjai. A szeme többnyire nyitva van, de a szemhéjai most elkezdenek összenőni, és a 25-27. hétig nem is nyílnak szét.

Előző hét - Következő hét

9. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 12:22

Lassan nekiállhatsz terhesruhákat keresni, bár a hasad növekedését még nem a méhed okozza, hanem a rengeteg női hormon miatt lassuló bélműködés. Lehet, hogy szorulásod is van, amin sok gyümölcs vagy gyümölcslé, és sok folyadék fogyasztásával javíthatsz. Valószínűleg a melltartód is szorít: nyugodtan vegyél egy számmal nagyobbat (tehát 75B helyett 80B-t), de számíts rá, hogy néhány hónap múlva már ez is kicsi lesz.

Előfordulhat, hogy bedugul az orrod, pedig nem is vagy náthás: ez amiatt van, mert a tested összes nyálkahártyája megduzzad, nemcsak a méhedben, hanem az orrodban is, ahol pedig nem lenne olyan fontos. Az orrvérzés is gyakori, ártalmatlan tünet. Használj párologtatót, ha túl száraz a lakásod levegője.

A méhed most már teniszlabda nagyságúra nőtt. A bébi továbbra is pirinyó, de lelkesen növekszik: ezen a héten 2,3 centis és 2 gramm súlyú, vagyis olyan könnyű, mint egy egyforintos érme. Már van könyöke, és láthatóvá válnak a lábujjak kezdeményei is.

Előző hét - Következő hét

8. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 12:19

Ezekben a hetekben nagyon fontos, hogy odafigyelj a táplálkozásra, tartsd magad távol a cigarettafüsttől, igyál sok vizet és persze ne szedjél be se legális, se illegális drogokat. Az első trimeszterben az embrió nagyon érzékeny a környezeti hatásokra, ilyenkor károsítja legjobban az alkohol és a gyógyszerek, és ekkor van a legnagyobb szüksége a vitaminokra is, például folsavra, melynek hiánya születési rendellenességeket okozhat.

Az első trimeszterben a legnagyobb a vetélés kockázata. Ha hátfájást, görcsöket vagy vérzést tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz. Ne rémülj meg túlságosan: a terhes nők harmada tapasztal vérzést az első három hónap során, ám nem minden vérzés vezet vetéléshez. Mindenképpen konzultálj azonban orvosoddal telefonon vagy személyesen.

A bébikezdemény a hét végére már 8-11 milliméteres, fejtetőtől a fenekéig mérve, vagyis akkora, mint egy babszem. Most kezdenek kialakulni a petefészkei vagy a heréi, és megindul a csontképződés is. A tüdeje és az agya is gyorsan fejlődik.

Előző hét - Következő hét

7. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 12:18

Lehet, hogy hízol egy kicsit, lehet, hogy fogysz, mindkettő normálisnak számít. Ha azok közé a szerencsétlenek közé tartozol, akik a reggeli rosszulléttől szenvednek (ami gyakorlatilag bármilyen napszakban rád törhet), akkor érdemes vizet és kekszet készíteni az ágy mellé, hogy felkelés előtt vagy után legyűrj néhány falatot. Éhesen a hányinger is erősebb. Valószínűleg pisilned is gyakrabban kell mostantól, és éjjel is felébredsz arra, hogy ki kell menned. Próbálj minél többet pihenni, figyelj oda a szervezeted jelzéseire. Ha fáradt vagy, feküdj le korán, vagy tarts délutáni sziesztát, amennyiben van rá módod.

Az embrió már rizsszem méretű és gyorsan nő. Növekszenek a kezei és lábai, bár az ujjkezdemények még nem alakultak ki. Fejlődik az agy, elkezdenek kifejlődni a szemlencsék, az orrlyukak, a belek, a belső fül és a vesék kezdeményei.

A vetélések nagy része az első trimeszter során történik, tehát a terhesség első 12 hetében. Többnyire természetes szelekcióról van szó, a rendellenesen fejlődő embriókat taszítja ki magából az anyai szervezet. Mindenesetre drukkolj, hogy minden rendben legyen: a hetek múlásával egyre biztosabb lehetsz benne, hogy gyermeked lesz. Azért egyelőre még ne jelentsd be mindenkinek, nehogy elkiabáld a dolgot.

Előző hét - Következő hét

6. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 12:17

Ideje meglátogatnod a nőgyógyászodat, aki hüvelyi ultrahangvizsgálattal meg tudja mutatni neked a kis gyerekkezdemény szívdobogását a képernyőn, ellenőrzi, hogy nem méhen kívüli terhességről van szó, és megmondja a szülés várható időpontját. A hatodik héten a méhedben rejló kis lény még alig egy-két milliméternyi, de már ver a szíve és a velőcső záródásával embriónak tekinthető. Mostantól gyakori vendég leszel a különböző egészségügyi intézményekben, még akkor is, ha teljesen egészséges vagy. A nőgyógyászod megbeszéli veled az egészségi állapotodat és kórtörténetedet, elmondja, hogy ezentúl hogyan kell táplálkoznod (egészségesen), kikérdez a családban előforduló öröklött betegségekről. Ezek után megvizsgál, kenetet vesz a rákszűréshez, téged pedig elküld laborvizsgálatra, hogy normális-e a vérképed. Mivel terhes vagy, szinte biztos, hogy több helyütt is el fog térni a normális értékektől, de emiatt ne aggódj: az orvos tudja, hogy ilyenkor mi az, ami még belefér. A vérkép mellett szifilisz- és hepatitis-B szűrést is csinálnak. Néhány héten belül be kell jelentkezned a lakhelyed szerinti védőnőhöz is, aki a körzeti orvosoddal karöltve elküld fogorvoshoz, ha régen voltál, plusz olyan vizsgálatokra, amelyeket jónak látnak: EKG, belgyógyászat, satöbbi. Készülj fel arra, hogy eleinte havonta jársz a nőgyógyászhoz (később gyakrabban), nagyjából másfél havonta a védőnőhöz, plusz azokra a vizsgálatokra, amelyekre küldenek, tehát kéthetente egyszer biztosan valami rendelőben fogsz üldögélni. Vegyél pár jó könyvet, hogy ne unatkozz.

Előző hét - Következő hét

5. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 12:14

Már meg kellett volna, hogy jöjjön a menstruációd, de nem jön meg. Veszel egy terhességi tesztet, és döbbenten meredsz a kis kék csíkokra, vagy eufórikusan ujjongasz, attól függően, hogy tervezted-e a gyermekvállalást. Ha váratlanul ért a dolog, még most sem késő letenni a cigit és lemondani az esti Bacardi Breezerekről. Ne aggódj amiatt, hogy esetleg baja lehet a születendő gyerekednek attól, amit az elmúlt pár hétben megittál vagy megettél, de ideje életmódot váltanod. Zöldség, gyümölcs, vitaminok és sok folyadék a kulcsszavak, ha pedig esetleg fogyókúráztál, akkor hagyd abba. Ezentúl a gyereket is táplálnod kell, úgyhogy semmiképpen ne mászkálj éhesen, inkább figyelj arra, hogy egészséges dolgokat egyél.

A melled valószínűleg érzékenyebb a szokásosnál, rólad nem is beszélve. Lehet, hogy fáradt vagy, nyűgös és ingerlékeny. Ez normális: a szervezetednek meg kell találnia az új hormonegyensúlyt, és ez nem megy könnyen: számíts rá, hogy nagyjából az első trimeszter (vagyis a 12. hét) végéig igazi hisztis picsa leszel. Persze vannak olyan terhes nők is, akik semmin nem idegesítik fel magukat, és üdvözült mosollyal lebegik végig a kilenc hónapot, de a többségre hol ez, hol az jellemző. Készítsd fel a pasidat/férjedet/gyermeked apját arra, hogy a következő időszakban Dr Jekyll és Mr Hyde osztja majd meg vele a hitvesi ágyat.

Előző hét - Következő hét

4. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 11:55

Most kéne, hogy megjöjjön a menstruációd, de nem fog. Te ezt még nem sejted, és mivel a terhesség első tünetei – mellfeszülés, hangulathullámzások és fáradtság – hasonlítanak a premenstruációs tünetekhez, talán arra számítasz, hamarosan megjön. A méhnyálkahártyába ágyazódott kis sejtcsomó közben vadul osztódik és lassan kialakul belőle az embrió és a méhlepény kezdeménye.

Előző hét - Következő hét

3. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 11:50

Mivel nem vagyunk egyformák, van, akinek most van tüszőrepedése, de olyan is van, akinek rögtön a menstruáció után. Így aztán nem árt minél gyakrabban próbálkozni, ha gyerekre vágysz. A tüszőrepedés után a pete kiszabadul a petefészekből, és lesodródik a petevezetékbe, ahol találkozik a spermiummal. Egyesülésükből jön létre az embrió, mely tovább utazik a méhbe, ahol beágyazódik a méhnyálkahártyába. Ezen a héten – a beágyazódással egyidőben - enyhe vérzést tapasztalhatsz, de ez nem ad okot aggodalomra. A legtöbb nő ekkor még nem sejti, hogy élete hamarosan teljesen megváltozik.

Előző hét - Következő hét

2. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 11:49

Az egyik petefészkedben ott rejlik az a pete, amelyből rövidesen embrió lehet, ha minden jól megy. A menstruációs ciklus végeztével a méh új nyálkahártyát növeszt, mely már csak a kis jövevényre vár. Most számolgass és rángasd ágyba párodat minél gyakrabban, különösen a tüszőrepedés időpontja környékén, hiszen ekkor van esélyed a teherbe esésre. Ez 28 napos ciklus esetén a 14. napon van, tehát ennek a hétnek a végén. A peteérés illetve a tüszőrepedés időpontját sokféleképpen meg lehet határozni, például házilag hőmérőzéssel és a méhnyaknyák vizsgálatával, de a drogériákban kapható ovulációs teszttel és orvosi ultrahangvizsgálattal is.


Előző hét - Következő hét

1. hét

moon 2006. szeptember 15., péntek 11:47

A terhesség 40 hetét az utolsó menstruáció első napjától számítjuk, bár a fogantatás általában két héttel ezután történik. Az első héten tehát megjön a vérzésed, és elkezdhetsz számolni. Azoknak a nőknek, akiknek 28 napos a ciklusa, a menstruáció kezdete utáni 14. napon van peteérésük. Ha gyereket tervezel, kezdj el egészségesen élni: odafigyelni a helyes táplálkozásra, letenni a cigit, nem inni többet egy pohár bornál, és folsavat vagy terhesvitamint szedni. Szakértők szerint nem árt, ha egy-két hónappal a tervezett fogantatás előtt életmódot váltunk, és felkészülünk az anyaságra.


Következő hét

1 ... 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés