Energia, egészség: vegán chiamagos golyók (glutén-, tej-, tojásmentes recept)

Villámgyors snackötlet, pár hozzávaló, csupa egészség és energia egész napra. Glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept.

A nagyon édesszájúak ízlés szerint (1-2 evőkanál cukornak megfelelő) édesítőszert is tehetnek bele. 

Finom, egészséges, percek alatt elkészül és tökéletes snack lesz belőle.
Finom, egészséges, percek alatt elkészül és tökéletes snack lesz belőle.tenkende

Hozzávalók 15 darabhoz

  • 1 bögre gluténmentes zabpehely
  • (5-6 evőkanál) fél bögre cukrozatlan, natúr mogyoróvaj
  • 2 evőkanál növényi szirup (pl juhar)
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 evőkanál chiamag
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük össze a zabpelyhet, a mogyoróvajat, a növényi szirupot, a kókuszreszeléket, a chiamagot és a vaníliakivonatot egy tálban. Formázzunk a masszából egyforma méretű golyókat. Légmentes dobozban, a hűtőben tároljuk, kb. 5 napig áll el.

A dietetikus tippje: „Kényelmi szempontból sokan nyúlnak bolti kekszekhez, müzlikhez, egyéb nassokhoz. Néha valóban jó szolgálatot tehetnek, de igyekezzünk – a főétkezésekhez hasonlóan – a snackeket is mi magunk elkészíteni, hozzáadott felesleges adalékanyagoktól mentesen. Az egészséges táplálkozás valójában ott kezdődik, hogy 100 százalékigig tudjuk, mi kerül a tányérunkra vagy az uzsonnásdobozba!”.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Másnapos zabkása reggelire: glutén-, tojás-, cukormentes recept (és tejmentessé is tehető) Másnapos zabkása reggelire: glutén-, tojás-, cukormentes recept (és tejmentessé is tehető)

Reggeli tíz percet spórolhatunk esti három perc munkával. Ugye milyen jól hangzik? Ráadásul az így elkészített zabpehely olyan gyors, mint az instant zabkása (de semmi felesleges/káros dolgot nem tartalmaz), magunkkal vihetjük a munkába, sőt, mivel a zabot nem főzzük meg, és hidegen fogyasztjuk, a felszívódása, vércukorszint-emelő hatása is lassabb lesz! Garantáltan glutén-, tojás- és cukormentes, és ha növényi tejhelyettesítő itallal készítjük, akkor tejmentes, egyben vegán is lesz.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Újévi életmódváltás? Ezt a gyors vegán levest próbáld ki!

A kukoricától édes, a Cayenne-csilitől kissé csípős lesz ez a finomság, ami szuper lesz minden mexikói hangulatú főétel előtt, de egy fáradtabb napon akár helyette is. Tortillacsipszekkel és jalapeñokarikákkal érdemes tálalnod.

2021. január6., 06:04

A vegán pizza nem rosszabb, mint a hagyományos, ha tudod, mivel érdemes feldobni

Lássuk csak, milyen növényi alapanyagokat szeretünk: szarvasgombaolaj, aszalt paradicsom, fekete olíva, articsóka és sörélesztőpehely… ezek mind rá is kerültek erre a klassz fogásra, aminek a tetejét friss bazsalikommal vagy rukkolával érdemes megpakolnod.

2020. október16., 06:04

Vegán tavaszi tekercs

Ha valami egzotikusat ennél, van egy jó tippünk. Tálalj mellé fűszeres, paradicsomos rizst, vagy ízesítsd grillezett ananásszal és sáfránnyal.

2021. június13., 10:20

Nyári, kukoricás raguleves vegán módra

Egy kissé édeskés leves lesz az alig negyedórás főzés végeredménye, ami mexikói fűszerekkel, csípősen a legfinomabb. Ha nem szeretnéd túl fűszeresre, akkor tárkonyt vagy bazsalikomot adj hozzá.

2021. június13., 10:52

Vegán paella

Ez a fogás éppen elég tartalmas ahhoz, hogy bevesd ebédre vagy vacsorára, de arra is alkalmas, hogy ha húsevőket is vendégül látsz, felcsíkozott csirkemellel is remek fogás készülhessen belőle.

2021. június11., 10:24

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek