Ropogós sült karfiol glutén- és tojásmentesen

Fokhagymás-parmezános bundában sült karfiol – olaj helyett sütőben sütve. Gluténmentes, tojásmentes recept.

Köretnek vagy mártogatóssal az igazi.
Köretnek vagy mártogatóssal az igazi.LauriPatterson

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 csésze gluténmentes zsemlemorzsa
  • 0.5 csésze olvasztott vaj vagy növényi olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint, negyed-fél teáskanál
  • bors ízlés szerint, negyed-fél teáskanál
  • 0.5 bögrényi finomra reszelt parmezán sajt
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Távolítsuk el a leveleket a karfiolfejről, és szedjük rózsáira. A nagyobb rózsákat félbe is vághatjuk. Tegyük egy tálba az olvasztott vajat, és keverjük hozzá a fokhagymát. Egy másik tálban keverjük össze a zsemlemorzsát, a sót, a borsot és a parmezán sajtot. Mártsuk a karfiolrózsákat először a vajba, majd a morzsás keverékbe. Tegyük a sütőpapírra, és süssük aranybarnára kb. 30-35 perc alatt.

A dietetikus tippje: „Tudtad, hogy 1 g zsiradék (legyen szó állati zsírról, kókuszolajról vagy olívaolajról) 9 kcal-t tartalmaz, míg a szénhidrátok grammonként 4 kcal-t? Ennélfogva, ha odafigyelsz az alakodra, ne csak a szénhidrátbeviteledre helyezz nagy hangsúlyt, hanem figyelj a zsírszegény ételkészítésre is! A sütőben sült bundázott ételek kiváló alternatívák a bő olajban sült, »rántott« változatok helyett.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

 

Csupa csokis brownie gluténmentesen Csupa csokis brownie gluténmentesen

Betegség vagy érzékenység esetén sem kell lemondani az egyik legnépszerűbb amerikai süteményről. Gluténmentes változatát percek alatt a sütőbe tolhatod, és az ellenállhatatlan, egészséges brownie mintegy fél óra múlva már található is. És még cukormentesen is elkészíthető.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Túrós, piros gyümölcsös pite (cukormentes recept)

Ez a könnyed, krémes, túrós pite a nyári melegben nagyon jólesik majd, de akkor is érdemes elkészíteni, ha nem tudunk mit kezdeni a rengeteg szezonális gyümölccsel.

2020. július27., 06:04

Parmezános cukkinikenyér – egy dupla adag is elfogy belőle

Ehhez a fogáshoz nem is kell majd más, csak egy kevés vaj, és az a pillanat a tálaláshoz, amikor még egy kicsit langyos. Ráadásul abban is segít, hogy a gyerekek is egyenek egy kevés cukkinit, amire – lássuk be – másképp nem sok esély lenne.

2021. február17., 06:04

Kekszek és zöldségek mellé készíts mártogatóst jalapeñóval és parmezánnal!

Vendégeknek, tévézéshez vagy gyors vacsoraként is bevethető ez a gyors mártogatós, amit tortillacsipsszel és akár zöldségekkel vagy pogácsák mellett is felszolgálhatsz. Ha unod a körözöttet, a salsát és a padlizsánkrémet, ezt dobd össze helyettük!

2021. február17., 06:04

A csilis parmezáncsipszet akár a gyerekek is könnyen elkészíthetik

Tökéletes krémlevesek és főzelékek közepén, vendégváró tálak egyik érdekességeként, de egy-egy olaszos szendvicsben is remek egy-egy aromás, ropogós sajtfalat.

2021. február21., 06:04

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Ha ázsiai deszkát akarunk készíteni, akkor Thaiföld, Vietnám és Indonézia inspiráló konyhája kimeríthetetlen lehetőségeket kínál. A nyers zöldségek és a friss, zöld fűszernövények mindenképpen hegyekben fognak állni a deszkán. A zöldségekhez, a húsos nyársakhoz és a tempéhez kínáljunk hihetetlenül krémes szószokat.

2020. július27., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek