A világ egyik legkedveltebb íze gusztustalan forrásból is eredhet

GettyImages-466523171
Olvasási idő kb. 5 perc

Egy kifejlett észak-amerikai hód akár 70 kg-ot is nyomhat. Ez egy átlag magyar nő súlya. Ekkora testben nyilván nem kicsi az a hódfenékzacsi, amiben az eper- és vaníliaízre emlékeztető castoreum termelődik. Naná, hogy ekkora ziccert nem hagy ki az emberiség, és már 2000 éve használja ezt a váladékot, többek között ételédesítésre.

Mit is gondoltunk eddig a hódról? A kétes marketingű rágcsálók szerencsésebbjei közé tartozó állatot könnyű volt a távolból szeretnünk addig, amíg csak egy bazira nőtt hörcsögöt láttunk benne. Egy huncut, jópofa, megelevenedett kapafogú, billegő fenekű rajzfilmfiguraként gondoltunk a csintalanul minden fát „tönkrerágó” szőrpamacsra.

De akkor még nem sejtettük, milyen közeli viszonyban is áll az emberiség ennek a billegő hódfenéknek a váladékával.

Egy ideje aztán többet tudunk róla a kelleténél. Vagyis, azt is tudni véljük, ami egyébként nem igaz, mégpedig, hogy gyanútlan nyáresti eperfagyi-majszoláskor valójában a hód alsó fertályának hódolunk, vagy hogy a karácsonyi vaníliás ízvilág tulajdonképpen a hódfenekének a terméke.

Nem ez az első alkalom, hogy „állati” gusztustalan dolgot fogyaszt az emberiség ínyencebb fele.

Bizarr étkek

Elég csak a delikát ízlésvilággal megáldott cibetmacska által gondosan kiválogatott, majd még gondosabban kiválasztott kávészemekre gondolnunk, mely az állat ösztöneinek hála a legjobb szemek közül kerül ki, de azért még valahonnan máshonnan is csak kikerül, ami sokakban kétséget ébreszt, hogy megkóstolja-e ezt a parádés kávét, melynek csészéje 5000 forint alatt nehezen érhető el.

A legfinomabb szemeket képes kiválogatni
A legfinomabb szemeket képes kiválogatniUlet Ifansasti / Getty Images Hungary

De a megdöglött, megfőzött, megszárított és összezúzott bíbortetű piros festékanyagát is elfogyasztjuk, pedig egyesek már attól rosszul vannak, hogy a nők már régóta, a piros rúzs (spanyolul: carmín) színét adó festékanyagot a szájukra kenik. Talán mert nincsenek vele tisztában, hogy bizonyos élelmiszereknek a színét is ez adja, főleg azoknak, amelyeket „természetes” ételszínezővel csábítóan pirosassá szeretnénk varázsolni.

Vanília, eper, hód

És akkor most azt kellene még megemésztenünk, hogy a méregdrága kávéhoz olyan jóleső gombóc vaníliafagyi csalogató íze, vagy a morzsolt tetűhullával színezett eperszörp aromája nem egy ártalmatlan növényből, hanem egy rágcsáló hátsójából származik?

A hódpopó egyébként egész tetemes méretű, sok eper- és vaníliafagyira lehet elég
A hódpopó egyébként egész tetemes méretű, sok eper- és vaníliafagyira lehet elégPat Gaines / Getty Images Hungary

Mert végül is, igen, a castoreum bizonyosan a kifejlett hód farkának tövében a medencénél, a bőr alatt elhelyezkedő ricinuszacskó sárgás színű váladéka, amely, állítólag, valóban emlékeztet a vanília és az eper édeskés ízére. Erre tényleg már vagy 2000 évvel ezelőtt rá is jöttünk, de legfőképp mégis a gyógyászatban alkalmaztuk, vagy parfümök illatanyagának gazdagítására, és csak ritkán mint élelmiszeripari alapanyag, természetes édesítőszer. Kozmetikumban is elsősorban mint az egyéb anyagok illatát hangsúlyozó és tartósabbá tevő komponenst, tinktúrát. 

„Mmm, bódítóan hódító hódszag, a kedvenc pafümöm”Getty Images Hungary
„Mmm, bódítóan hódító hódszag, a kedvenc pafümöm”Getty Images HungaryMartin Barraud

A realitás

De ez nem a végbélnyílás terméke, nincs köze a féceszhez, sőt, a castoreum még csak nem is valódi mirigyek terméke. A vaníliaaromát pedig könnyen lehet, hogy azon tűlevelűek kérgének rágásából kölcsönzi, amelyeket szintén alkalmaznak vaníliaíz reprodukálásra a vaníliababon kívül. Ugyanígy, a többi virágra vagy gyümölcsre emlékeztető illat, íz is lehet következménye a hódok fakéregrágó tevékenységének, ettől még, főleg manapság, ételízesítésre már szinte alig-alig használjuk.

Nem jellemző, hogy hódos eper- vagy vaníliasütit ennénk
Nem jellemző, hogy hódos eper- vagy vaníliasütit ennénkTroy Harrison / Getty Images Hungary

Gyógyászati célra pedig azért alkalmas, mert megtalálható benne az a szalicil, ami az aszpirin egyik alkotóeleme is. Ez persze nem magyarázat arra, hogy miért égették a római nők nemkívánatos terhességeik elmúlását várva belélegzésétől, arra már talán inkább, miért alkalmazták a 12. századtól láz csillapítására, majd később fájdalomcsillapítóként is. Volt egy időszak a hódpopópukli levének történetében, amikor altatóként, és volt olyan, amikor éppen serkentőként vetették be. 

Nyilván nem csak a véletlen műve, hogy ez idő alatt még soha senki nem tévesztette össze a hódot a borzzal. Na, az borzalmas lett volna.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek