Egy kis sovány hús különleges formában: mustáros nyúlragu zöld borssal és rozmaringgal

Szegény nyuszikat sajnáljuk ugyan, ám a másik oldalon is vannak érvek. A nyúlhús gazdag fehérjében (17-20 százalékos a fehérjetartalma), mellette esszenciális aminosavakban, ellenben zsír- és koleszterintartalma alacsony.

És hogy mire használd? Az idősebb nyúlból célszerű levest, pörköltet vagy nyúlpaprikást főzni. A fiatalabb húsok íze valahol a vadak és a csirkéé között van, ezt a fajtát akár grillezheted is.

Karfiolrizzsel is finom.
Karfiolrizzsel is finom.nito100

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 darab egész nyúl (konyhakész) feldarabolva
  • 1 teáskanál durvára tört zöld bors
  • 1 csapott mokkáskanál rozmaring
  • 3 deci fehérbor
  • 1 darab feldarabolt vöröshagyma
  • 8 darab nagyobb darabokra vágott fokhagymagerezd
  • só és bors ízlés szerint
  • 10 deka vaj
  • 3 evőkanál étolaj
  • 5 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 3 deci alaplé
  • 3 deci tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Forrósítsd fel a vaj háromnegyedét az olajjal, és azon pirítsd le a feldarabolt, sózott és borsozott húsokat. 

Néhány perc után vedd ki, majd dobd a zsiradékra a hagymákat, majd 5 perc után a bort és a rozmaringot is add hozzá. Adj a keveréknek közepes lángon 5-10 percet, majd add hozzá a mustárt. Ekkor mehet hozzá az alaplé és a húsok, amiket 50 perc alatt, kis lángon főzz puhára. 

Ha elkészültek, tedd félre a húsokat, add a maradék vajat, a zöld borsot és a tejszínt a folyadékhoz, és főzd addig, amíg kissé elfő a leve és besűrűsödik. Ekkor sózd és borsozd, ha még szükséges. Akár karfiolrizzsel is kipróbálhatod, de a főtt burgonya és a petrezselymes-mentás kuszkusz is jól illik hozzá. 

Mustárok tesztje: vagy túl savanyú, vagy túl édes Mustárok tesztje: vagy túl savanyú, vagy túl édes

De arra is akad példa, hogy büntetően sós. Ha meg egyik sem, akkor olyan erős, hogy lemarja a torkodat.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Gofri mandulaliszttel és cukor nélkül – egy kevés tejszínhabbal és eperlekvárral a legfinomabb

Ha egy kicsit egészségesebben készítenéd kedvenced, ezt a receptet ajánljuk, ha pedig igazán finomra szeretnéd, a (cukormentes) eperlekvár se maradjon le a tetejéről.

2022. február11., 06:32

Olcsó és isteni: tejszínes hagymaleves

Akkor a legfinomabb, ha mellé vajjal megkent és emmentálival alaposan megszórt bagettszeleteket pirítasz meg a sütőben.

2022. február13., 06:24

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Mutatjuk a legújabb kedvenced: csirkés wrap mogyorószósszal

Annyira finom és olyan egyszerű ez a fogás, hogy legszívesebben egész nap ezt falnánk!

2022. február12., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek