Könnyű vacsora vagy fullos köret: Őszi lencse tökkel és kecskesajttal

Az édeskés tök a pikáns kecskesajttal olyasmi, amit mindenkinek ki kellene próbálnia. Vega változatban is elég laktató, de arra is adunk tippet, mit készíts mellé húsevőknek.

A kecskecsajt kifejezetten gazdag fehérjében, a lencse pedig egy lassan felszívódó hüvelyes, ami sokáig eltelít. A tököt meg csak szeretjük, föleg, amikor az édeskés tökfalatok a pikáns-sós kecskesajttal keverednek, mint ebben a menő, őszi salátában. 

Húsevőknek süss mellé csirkét.
Húsevőknek süss mellé csirkét.sveta_zarzamora

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 bögre felkockázott sütőtök
  • 1 bögre lencse
  • 4 evőkanál morzsolt kecskesajt
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 evőkanál méz
Recept idők

Tedd fel a lencsét főni sós vízben, még jobb, ha alaplét használsz a főzéshez. Ha elkészült, tedd egy tálba a főtt lencsét, ízesítsd sóval, borssal, fehérborecettel, majd még melegen egy evőkanál vajat is adj hozzá.  

Közben vágd a tököt kis kockákra, főzd meg azt is (ennek ideje a szeletek méretétől függ). Forgasd meg egy serpenyőben egy evőkanál vajon a fokhagymával, sóval és egy kanál mézzel. Ha elkészült, a tök édeskés mázat kapott, kanalazd a lencse tetejére. 

Kész a meleg salátád alapja, ami egy kis tetejére mozsolt kecskesajttal lesz tökéletes. Ha szeretnéd még egészségesebbé tenni, friss petrezselyemmel és paradicsomszeletekkel turbózd fel. 

Húsevőknek tálalhatod köretként: dobj a vajas serpenyőbe néhány csirkecombot egy kis rozmaringgal, néhány kanál olajjal és fokhagymaszeletekkel. Ha elkészült, mehet a saláta mellé. Köretnek. 

Hagyja a lencsefőzeléket, készítsen lentejast! Hagyja a lencsefőzeléket, készítsen lentejast!

A spanyoloknak is van véleménye a lencséről, ami állagában ugyan hasonlít a mi főzelékünkre, mégis más. Érdemes kipróbálni a lencsét Andalúz módra.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Kecskesajtos kekszek áfonyalekvárral

Reggelire, vendégvárónak és bármilyen alkalomra, amikor jól jön egy különleges snack – ez a fogás egyszerűen tökéletes.

2021. július9., 12:52

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Az édeskés cékla és a kecskesajt remek páros, bebizonyítjuk!

Legyen szó néhány kekszfalatka tetején előételként vagy vendégváróként, esetleg tésztaszószként tálalva, az édeskés cékla a kecskesajttal örök és kikezdhetetlen barátságban van.

2021. szeptember7., 10:24

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Lencsés hummusz izgalmasan – zöldségek mellett és szendvicsekben is finom

Ha épp csicseriborsó nincs otthon, ezt a fehérbabos-lencsés mártogatóst érdemes elkészítened. Egy kis plusz fahéjjal, köménnyel, csilivel és olívaolajjal a tetején lesz igazán keleti.

2021. szeptember11., 10:24

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek