Menő a húsevők előtt is: Olasz penne paradicsommal és vegán húsgolyókkal

Vegánnak lenni egészséges és zöld. Ezzel a recepttel élvezetes is.

Azt mondják, a vegánok évente legalább harminc állat életét mentik meg azzal, hogy sem húst, sem tejterméket nem fogyasztanak. Azon túl, hogy ezek szerint valódi életmentők, még ők sem járnak rosszul: a Mayo Klinika egyik tanulmánya szerint akár plusz négy évet is adhat életünkhöz a vegán életmód.

Ez a finom, fűszeres olasz tészta arra bizonyíték, hogy vegánnak lenni nem is olyan bonyolult. Legalábbis nem nehezebb, mint egy lencsefasírtot összedobni.

Másnap szendvicsben is magaddal viheted a vegán fasírtgolyókat.
Másnap szendvicsben is magaddal viheted a vegán fasírtgolyókat.5Ph

Hozzávalók 2 személyre

  • 30 deka durum penne
  • 1 közepes doboz paradicsompüré
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 darab felkockázott paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • ízlés szerint só, bors és olasz fűszerek
  • 1 fej vöröshagyma felkockázva

A vegán fasírtgolyókhoz

  • fél doboz fehérbabkonzerv
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál fokhagymaport
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a tésztát egy nagy adag sós vízben, és amíg elkészül, három evőkanál olajat melegíts közepes lángon. Amikor már forró, add hozzá a hagymát, majd úgy két perc után a paradicsomot, a paradicsompürét a cukrot. Ha szereted a csípőset, a szósz készítésénél nem kell visszafogod magad, mert tökéletesen illik hozzá a füstölt paprikapor, a Cayenne-por vagy más csípős ízesítő, ami otthon van. Nagyjából 5 perc után vedd le a tűzről, keverd hozzá a bazsalikomot, a sót és a borsot, fűszerezd ízlés szerint.

A húsgolyókhoz tedd egy aprítógépbe a babkonzervet, ami helyett akár vörösbabot vagy főtt lencsét is használhatsz. Add hozzá a sót, a fokhagymaport és a zsemlemorzsát, keverd el olyan állagúra, hogy golyókat tudj belőle gyúrni. (Ha van otthon friss petrezselyem, az is mehet a keverékbe.) Süsd meg a minifasírtokat bő olajban néhány perc alatt, majd keverd el a paradicsomos szószban, végül kanalazd a paradicsomos-húsos keveréket a tésztára.

Tálaláskor friss olasz fűszerekkel díszítheted, illetve kipróbálhatod a vegán parmezánt, a sörélesztőpelyhet is. Sajtnak ugyan nem tűnik, de ettől még jóízű kiegészítője ezeknek az ételeknek.

Nyugodtan tekints úgy erre a fogásra, mint egy alapra, amihez simán mehet még bármilyen fűszer vagy zöldség, ami otthon van. Feldobhatod olívabogyóval, articsókával, aszalt paradicsommal, de keverhetsz a paradicsomos raguba cukkinit, tofut vagy padlizsánt is. Pehely ide, cukkini oda, ez egy olyan vegán fogás, amitől simán jóllaknak majd a húsevők is.

Lehet-e vegán egy gyerek? Most kiderül! Lehet-e vegán egy gyerek? Most kiderül!

Az eddigi legmegosztóbb kérdésünk eredményét összegeztük.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Tészta csípős garnélával és paradicsommal

Ez a fogás akkor is remek, ha csak egy nagyon kevés garnéla van otthon. Ha pedig szeretnéd egészségesebbé varázsolni, akkor tálalás előtt egy jó nagy darab avokádót kockázz a tetejére.

2021. augusztus29., 12:52

Ramentészta különleges változatban, spenóttal és tojással

Ha az ember hozzájut egy nagy csomag, pillanatok alatt összedobható ramentésztához, már csak az a kérdés, hogy mivel érdemes feldobni, hogy valóban élvezhető fogás legyen belőle. Íme első tippünk!

2021. szeptember18., 10:24

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Te is szereted a tésztát? Ezt a gesztenyés-fehér kolbászos finomságot készítsd el!

Érkezik a tél, a sült és a főtt gesztenye legbiztosabb szezonja. És ha a desszertek és a sült változat mellett valami mást is kipróbálnál, készítsd el ezt a jó kis krémes tésztát, majd tálald egy nagy adag parmezánnal a tetején.

2021. november8., 09:24

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Csőben sült olaszos padlizsán pennetésztával és friss parmezánnal

Ha az ember az olasz konyha rajongója, naná, hogy egy idő után észreveszi, hogy ezek az olaszok bizony rengeteg tésztát és pizzát esznek, ami hosszú távon azért lehet, hogy nem a legjobb az egészségünknek. Ha viszont néha beiktatsz ilyen klassz, padlizsános fogásokat, akkor a vitaminbeviteled miatt sem kell annyira aggódnod, miközben ugyanolyan klassz, olaszos ízeket kóstolsz majd.

2021. augusztus22., 10:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek