Bonbon, nugát, praliné, trüffel – mondhatnánk, hogy mindegy a neve, de nem lenne igaz, ugyanis ezek mind-mind más édességet takarnak. Hivatalosan bonbonnak azt az édességet nevezzük, ami cukorszirupalapból és hozzá kevert csokoládéból és mindenféle ízesítőből, töltelékből áll – szóval valami töltött finomság. A nugát a pirítottmogyoró-alapú desszerteket jelenti eredetileg, míg a praliné alapja a cukormassza, és eredetileg olajos magvakat tartalmazó, sokszor csokiba mártott finomságot jelentett. A trüffel pedig egy csokoládéalapú, gyakran tejszínes és alkoholos ízesített desszert, ami már nem feltétlenül van bevonva csokival. Főleg nem manapság, amikor ezt a sok fehér csokis, kókuszos, gyümölcsös finomságot is el kellett nevezni valahogy.
Hozzávalók 2 adaghoz
- 20 deka étcsokoládé
- 15 deka nugátkrémes csokoládé
- 4 evőkanál whisky
- 1 deci tejszín
- kakaópor a forgatáshoz
- 15 deka tejcsokoládé
- 0.5 mokkáskanál só
- 1 evőkanál sűrített tej
Elkészítés:
Melegítsd össze kis lángon a hozzávalókat, majd amikor langyosra hűltek, robotgéppel keverd krémesre a keveréket. Tedd újra a hűtőbe, és amikor formázható állagú, gyúrj belőlük kis golyókat, és forgasd kakaóporba vagy csokireszelékbe. Ha kicsit édesebben, még különlegesebben szeretnéd, akkor reszelt narancshéjjal elkevert kristálycukorba is burkolhatod.
Egy kutatás szerint a whisky megvéd a fertőzésektől, és még Jockey Ewing is rosszul itta.
Tovább olvasom