GASZTRO

Már Budapesten is van Michelin csillagos étterem

2010. március 16., kedd 08:51

gerendai2A Michelin kalauz ítészei először adtak csillagot magyarországi étteremnek. Bármennyire is tartottak a címtől a magyar séfek, most már Budapest is felkerült a nemzetközi gasztrotérképre.

Jól érezte a Dining Guide zsűrije, hogy 2009-ben a Costes étteremnek kell kapnia az Év Étterme címet. Ugyanezt gondolják a Michelin kalauz ítészei is, akik idén először adtak csillagot magyarországi étteremnek. A dolog érdekessége, hogy január elején távozott a portugál séf Miguel Vieira, akinek a siker nagyban köszönhető. Az új séf, az argentín Nicolas Delgado munkáját szintén felmérte a Michelin és csak ezután döntött a csillag odaítélésétől.

Mint arról korábban beszámoltunk, január 20-án ünnepélyes gálavacsora keretében hirdették ki, hogy a Costes lett az Év Étterme. A többi helyezett pedig az Arany Kaviár, a Babel Delicatesse, a Bock Bistro a Chateau Visz, a Fausto's, a Kistücsök és az Onyx.

Az előzmények

costes_indexAmi a Michelin-csillagot illeti, tavaly ősszel a neves francia étteremkalauz, a GaultMillau (a Michelin Guide vetélytársa) - két budapesti étteremnek, a Váci utcában található Babel Delicatesse-nek és a terézvárosi Fausto's éttermeknek adott két séfsapkát, vagyis 15 pontot a maximális 20-ból - ez a minősítés egyesek szerint az egy Michelin-csillagnak megfelelő kategória- , és ez keltette fel a nemzetközi figyelmet a hazai éttermek iránt.

 

Később arról adtak hírt a szakmai site-ok, hogy a Costes, a Tigris és a Bock Bistro is a címre esélyes éttermek közé került, miután ott is jártak az inspectorok. Korábbi összeállításunkból kiderül, hogy a magyar séfek tartanak ettől a címtől. "Mindent egybevetve amelyik étterem megkapja a csillagot, azon még nagyobb lesz rajta a nyomás, még többet kell majd bizonyítania. Ezt a részét a sikernek nem irigylem"- mondta Pesti István a Babel konyhafőnöke. Amikor pedig arról kérdeztük a hazai séfeket, vajon minek köszönhető, hogy a nemzetközi szakma ennyire felfigyelt a magyar vendéglátásra, az Alabárdos konyhafőnöke a recessziót említette meg.

 

"Ötven évig nálunk mennyiségi termelés folyt, és ez a szemlélet a vendéglátásra is igaz volt. Amíg tele voltak az éttermek, nem kellett gondolkodni, de ahogy egyre több étterem nyílt, elkezdődött a verseny. A gazdasági válság hatására, ahogyan csökkent a vendégek száma, úgy volt kénytelen magába fordulni az ember, és rájönni, a minőség az egyetlen, amivel többet és mást lehet nyújtani" - mondta Bicsár Attila.

 

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta