ÉLETMÓD

Az első sokk lakásvásárlás után

mark_twain 2013. december 4., szerda 20:20

Atyaég, vettünk egy lakást, most mihez kezdjünk? Oké, tudtuk, hogy hiába tűnik úgy, hogy remek állapotban van a 42-43 négyzetméteres lakás, azért biztos, hogy költeni kell majd rá. Eleinte mondjuk csak egy sima tisztasági festésben gondolkodtunk, meg egy kiadós takarításban, hogy mégse nézzen ki úgy, mint egy átkozott szemétdomb. Aztán kiderült, hogy valamivel komolyabb gondok is akadnak vele, így pedig már érdemes rendesen nekiesni a felújításnak. Ezen a héten egy kisebb lakásfelújítást mutatunk be egy-két lépésben - a téma elméleti részével egyébként sokat foglalkoztunk már az előző hetekben. Tanulság nincs, bizonyos hibákat nem lehet elkerülni, bizonyos dolgokban meg tényleg csak reménykedni tud az ember. Mi pedig reménykedünk, akartuk a dolgot, számoltunk az esetleg balhékkal, úgyhogy semmi nem riaszt el bennünket. A hajtás utáni fotókból látszik, hogy a helyzet nem kilátástalan, de azért szép menet lesz, tartsanak velünk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így ápolja haját a hétköznapokon

Toma 2013. december 4., szerda 12:23

Lehet valakinek szép arca, megnyerő stílusa, divatos ruhatára, ha azonban a haja ápolatlan, töredezett és lenőtt, az egyből lerombolja az összhatást. Fátrai Krisztina mesterfodrásznak viszont van pár tippje, miket tud tenni az egészséges és ragyogó hajért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szakállt növesztett a Dívány

mzd 2013. december 2., hétfő 17:27

1999-ben férfiak egy csoportja úgy döntött, hogy egy hónapig nem borotválkoznak, bajszot növesztenek, mert ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a férfiak egészségére. A média - szerencsére - számos alkalommal számol be a nőket fenyegető betegségekről, és komoly, világméretű kampányokat láthatunk a mell- vagy méhnyakrákszűrések fontosságáról. Ugyanígy viszont az erősebbik nemnek is szüksége volna némi noszogatásra, hogy kezdjen el szűrővizsgálatokra járni, hiszen a prosztatarák például nagyon jól felderíthető az időben elvégzett szűrővizsgálatokkal, ezek hiányában viszont legtöbb esetben már csak előrehaladott állapotban fedezik fel.

A mozgalom a Movember elnevezést kapta, ami a moustache (bajusz) és a November (november) szavak találkozásából született (úgy, mint a Novembeard, ami a beard, azaz szakáll szó bevonásával készült). A mozgalom Magyarországon is jelen van, mi pedig, mivel a szűrővizsgálatok fontosságával és az erre való felhívás propagálásával maximálisan egyetértünk, annak ellenére is boldogan csatlakoztunk, hogy a szerkesztőség többsége nő. Szerencsére akadt köztünk újságíró kolléga, aki bevállalta, hogy ha már nekünk nem lehet bajszunk, a nevünkben is helytáll. Nem is aprózta el, bajusz helyett azonnal szakállat kezdett növeszteni. Milyen tapasztalatokkal gazdagodott a hónap végére? Megírta és végig is fotózta.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van, amiben már majdnem skandinávok vagyunk

mark_twain 2013. december 2., hétfő 12:11

A Priceonomics összeállított egy térképet aszerint, hogy átlagosan hány éves korukban házasodnak az emberek a világ különböző országaiban. Minél világosabb zöld egy ország, annál fiatalabban kötik be az ott élők fejét. A legalsó értéknek a 20.2 éves kort, a legfelsőnek pedig a 34.5 évest jelölték meg. Ehhez az adatokat az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szolgáltatta, bár ezek sajnos nem minden esetben azonos évből származnak. A házasságokkal kapcsolatban általános trend egyébként az, hogy az emberek egyre később vállalkoznak rá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyarországon egyszemélyes a HIV- és AIDS-felvilágosítási kampány

Toma 2013. december 1., vasárnap 11:48

December elseje az AIDS Elleni Küzdelem Világnapja, ami (többek közt) a megelőzés fontosságáról is kellene szóljon. Ez azonban itthon mintha a hivatalos szerveket nem érdekelné különösebben. Bár Magyarország állítólag jól áll AIDS-ügyileg, gyakorlatilag évek óta fenyeget a veszély, hogy a járvány terjedése hirtelen berobbanhat. Sajnálatos módon hazánkban az állami szervezetek gyakorlatilag leálltak a felvilágosító kampányokkal, a Kék Pont tűcsereprogram kigolyózása a Józsefvárosból, majd a szakmai egyeztető fórumokból is pedig csak fokozza a veszélyt, hogy - Budapesten legalábbis - az eddigieknél is több megbetegedésre számíthatunk. Ezért is fontos az olvasói által Shivamantra néven ismert HIV fertőzött férfi munkássága, aki 2006-ban kezdett blogot írni betegségéről, ez később honlappá nőtte ki magát, most pedig a shivamantra.tumblr.com mikroblogon kezdte újra az ismeretterjesztést - mert, mint írja, "nem csinálja senki más ezt a munkát – se az állam, se a civilek, senki sem". És a szomorú az, hogy igaza van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 dolog, ami nemsoká egy vagyonba kerülhet

mark_twain 2013. november 28., csütörtök 18:22

Nincs olyan nap, hogy ne lehetne arról hallani, hogy az emberiség milyen kegyetlenül kiszipolyozza a Földet. Miközben a leggyakrabban amiatt rettegnek, hogy kimerülnek az olaj- vagy szénkészletek, elfogy az ivóvíz, vagy túlhalásszák az óceánokat, a Gawker összegyűjtött néhány olyan hétköznapi dolgot, amikről valószínűleg nem is gondolta volna, hogy belátható időn belül eszetlenül megugorhat az áruk. Szóval nem árt hamarosan bespájzolni jó adag csokoládét, tequilát vagy bacont. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

„Almával fogyóznál? Ugyan, egyél inkább három kanál cukrot!”

Toma 2013. november 27., szerda 16:15

A mai álláspont szerint a betegségek és a túlsúly egyik fő okozója a túlzott szénhidrátfogyasztás, ezen belül is legfőbb bűnös a finomított cukor. Ezek után több mint meglepő, hogy volt idő, amikor egyenesen hirdették a fogyasztását, sőt a buzzfeed.com szerint reklámkampányok buzdították még a fogyókúrázókat is, hogy gyümölcs helyett cukrot egyenek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így készísen menő vintage bútort fillérekből!

Steiner Kristóf 2013. november 27., szerda 13:24

Még mielőtt belekezdenék ebbe az egészbe, tartozom egy őszinte vallomással. Én vagyok az az ember, aki még akkor is segítséget hív(ott), ha egy szöget kell beverni a falba. A villanykörtecsere nálam már az ezermester szakma csúcsát jelentette, és soha életemben nem tudtam volna elképzelni, ha száz évig élek sem, hogy egy napon csiszológéppel a kezemben térdelek majd a földön, és kézzel festett bútorokkal a hátamon furikázok majd a bicajommal. Pedig ez történt.

Ikea VS Vintage

Az egész úgy kezdődött, hogy éppen nagy költözésben voltnunk, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, már hetek óta nagy bútorvadászatban éltünk. Feltett szándékom volt, hogy annyi „ikeás" lakás után (merthogy eddigi otthonaim nagy részét a kék-sárgából rendeztem be, vagy egyszerűen csak lomtalanított bútorokat vadásztam) ezúttal egy fokkal szofisztikáltabb leszek. Senki sem fogja azt mondani az otthonunkba lépve, hogy „Ó, egy Ektorp kanapé, nekem is ilyen van!”, vagy hogy „Ez a Jokkmokk asztal nagyon jól mutat az étkeződben!” Így aztán bejártuk a szupermenő dizájnerbutikokat, lakberendezési áruházakat, és bolhapiacokat, és akármerre jártam, szerelmesen csodáltam a mostanság annyira menő, vintage-nek, azaz antiknak álcázott bútorokat. Odavoltam a fakó színekért, a tompa fényű, kezeletlen fáért, és méginkább odavoltam a lakberendezők sztorijaiért, mely szerint ezek a bútorok mind régi indonéz halászhajókból készülnek. Mára nyilván nem maradt egy darab indonéz halászhajó sem.

A végtelen mennyiségú halászhajók legendája

Ám vintage ide vagy oda, három hét keserves keresgélés után arra a következtetésre jutottunk, hogy minden más annyival drágább, mint az IKEA, és annyival ugyanakkor nem jobb, hogy akkor már inkább mégiscsak maradjunk az Ivar polcrendszernél. Összeszereltük a potom összegért vásárolt cuccokat, majd az új PS2012 dohányzóasztalunk mellett nagy elmélkedésbe kezdtünk: mégis, hogyan lehetséges, hogy a világ összes dizájner bútorboltját képes ellátni az indonéz hajóipar? És ami még ennél is furcsább, hogy lehet, hogy az indonéz halászhajók mind sárgák, kékek, rózsaszínek, és lilák? A nagy morfondírozást egy Facebook üzenet szakította meg, amely Anna barátnőmtől érkezett. „Ezt most találtam. Gondoltam érdekes lehet neked most az új lakás miatt. Nem megyünk el?” – és egy link.

A klikkelés után pedig a tel avivi Hastudia oldalán találtam magam – ez pedig nem más, mint egy barkácsműhely, ahol mindenféle workshopokat tartanak. Ezúttal a „distressed painting”, azaz az állítólag indonéz halászhajóból készült bútorok stílusjegyeinek rejtelmeibe avatják me a nagyérdeműt.

6 ok, amiért most rengeteg sütőtököt kell ennie

Tomanóczy Andrea 2013. november 26., kedd 19:39

A sütőtök a hidegebb hónapok kedvelt étele. Számtalan variációban felhasználható, és fogyaszható ugyanúgy főételként, mint nassolnivalóként. Ráadásul nem csak finom, de a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően az egészségre és a külsőre is jótékonyan hat. Hogy pontosan mi mindenben is segít?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Inna ön folyékony zsírt?

Toma 2013. november 24., vasárnap 13:31

Elhízás elleni kampányoknak se szeri se száma, nem is csoda, hiszen a világ népességének nagy része túlsúlyos. Így hát érthető, hogy az egészségügyi szervezetek úgy próbálják felhívni az emberek figyelmét a problémára, ahogy csak tudják: a szent cél érdekében akár gusztustalansággal is.

drink
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hanukarácsonyi készülődés Izraelben

Steiner Kristóf 2013. november 23., szombat 14:49

A hanuka Izraelben – akárcsak a karácsony Európában – az év legmesésebb, legcsodásabb időszaka. A cukrászdákban színes fánkok illatoznak tucatnyi ízben, a kávézókban ragyognak az ünnepi fények, és országszerte vásárok, kiállítások és különféle izgalmas programok várják az ünneplő tömeget. Ha esetleg Izraelben ünnepel, most megtudhatja melyek a kihagyhatatlan murik, de ha otthon marad az ünnepelkre, akkor is tehet egy virtuális sétát:  íme, a szezon legérdekesebb meglepetései!

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Valóban bele lehet halni az összetört szívbe

Toma 2013. november 22., péntek 22:46

Régebben csupán romantikus-tragikus történetként, vagy szimpla egybeesésként tartották számon, ha egy szerelmespár egyik tagjának halála után a másik rövid időn belül követi őt. Bármilyen hihetetlen azonban, de tényleg létezik összefüggés: egy új harvardi tanulmányban megállapították, hogy ha a férj vagy a feleség elmegy, akkor 66 százalékkal magasabb az özvegy halálozási esélye a következő három hónapban. Ami még meglepőbb: ez fokozottabban igaz a fiatalabb korosztályra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fél a haláltól? Ölelje meg a maciját!

mark_twain 2013. november 22., péntek 12:49

Mindenki, akinek volt valaha kedvenc plüssjátéka, valószínűleg hitt abban, hogy ezeknek valódi gyógyító erejük van, de ez az első alkalom, hogy ezt egy tudományos munka is megerősítette. Miközben az emberiség többsége valahogy megbirkózik az elkerülhetetlen halál gondolatával - többek közt azzal, hogy próbálnak a rendelkezésükre álló időben tartalmas és értékes életet élni -, addig azok, akiknek kicsi az önbizalmuk, sokat szoronganak emiatt. Azzal pedig, hogy az életüket értéktelennek és haszontalannak gondolják, be is zárul a kör, hiszen csak még elkeseredettebbek lesznek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nincs a közelben trafik? Szokjon le!

Divany.hu 2013. november 21., csütörtök 09:17

A trafiktörvény miatt sokak számára vált nehézkessé a cigaretta beszerzése: vagy a növekvő árak miatt, vagy azért, mert már csak a trafikokban lehet vásárolni. A legtöbb dohányos tehát egyáltalán nem repes az új szabály miatt, és olyanok is vannak, akik inkább a leszokást választják. Jól is teszik, mert a sikerül letenniük a cigit, már aznap jelentős pozitív változások mennek végbe a szervezetükben.

Betiltják a rántott húst

LS 2013. november 20., szerda 15:42

A menzakosztról nem igazán lehet mit mondani, még a legelszántabbak szerint is borzalmas. A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége egy egész napot szánt arra, hogy a piac szereplőit összehívva, megmutassa, mennyi pénzből és mit kéne a gyerekek elé tenni, nap mint nap. Az új rendelet januártól lép életbe. Elvileg.

A Mintamenza program keretében egyrészt 11 hónapja 35 konyhán tesztelik az új menüsort, mely megfelel a közétkeztetési rendelet új szabályozásának. A Budapesten és Pest megyében zajló tesztben a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is részt vesz, folyamatosan ellenőrzik, hogy a becsült energia- vagy épp sótartalom tényleg annyi-e amennyi, és érzékszervi vizsgálatokat is végeznek.  Az jól látszik, hogy a gyerekek nagy része nem eszi meg a leveseket, 70-80 százalékot kiöntenek, de a "karottás rizs" 56 százaléka is a moslékba kerül, a burgonya 60 százalékáról nem is beszélve.

Mindenesetre az új rendelet alapján januártól vége a jó világnak, jön a hal és a rendes zöldség. A VIMOSZ elég egyszerűen elmagyarázta, mire számíthatunk. Íme a valóság.

Egyetért? Utálja? Mondja el!

Itt, a Dívány facebook-oldalán!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hízni fog, ha jó kedve van

Toma 2013. november 19., kedd 20:13

Tény, hogy a legtöbbünk étkezését – és hosszabb távon bizony a testsúlyát is - befolyásolja, hogy éppen milyen hangulatban vagyunk. Egy holland tanulmány azonban meglepő álláspontra jutott, mégpedig arra, hogy ha valaki jó periódusban van, akkor hirtelen rászaladnak a kilók, amikor meg mélypontra kerül, akkor pedig eltűnnek - számol be róla a Daily Mail. Vajon tényleg ezért jókedvűbbek a testesebbek?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szmogriadó: így védje meg bőrét a szürkeségtől

Dívány 2013. november 18., hétfő 18:33

Közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy itt a szmogriadók időszaka. Nem kell környezet-egészségügyi szakembernek lenni ahhoz, hogy tudjuk, a magas légszennyezettség rossz hatással van a szervezetünkre. Az asztmásoknak és az egyéb légzőszervi betegségben szenvedő betegeknek ilyenkor nem is ajánlott a szabadban tartózkodni. Az érrendszeri problémákkal küszködőknek is vigyázniuk kell, ugyanis a légszennyezés szélütést és szívrohamot is okozhat.

Az ÁNTSZ közleménye szerint a riasztási szintnél már az egészségesek is megérzik a szmog káros hatásait. Allergiához hasonló tünetek jelentkezhetnek, tüsszögés, torokkaparás, orr- és szemviszketés, orrfolyás. Hosszabb távon apró sérülések keletkezhetnek a nyálkahártyán, amelyek utat nyithatnak a baktériumok, vírusok számára, könnyebben alakul ki fertőzés. Sőt, az elhúzódó légszennyezés tönkreteheti a szaglásunkat.

És persze az sem véletlen, hogy a városi ember arcbőre fakó, szürkés árnyalatot ölt. „A szervezetben megemelkedik a szabad gyökök szintje, ami a sejtekben oxidatív stresszhez, majd oxidatív károsodáshoz vezet. Ez a jelenség tehető felelőssé részben a sejtek öregedéséért, ami a bőrön már korán megfigyelhető” – írja dr. Kónya Judit a WEBBeteg vonatkozó cikkében. A health.howstuffworks.com szerint nemcsak a bőr korai öregedése az egyetlen következmény, ami miatt aggódnunk kell, a szakértők szerint az ekcéma kialakulásának veszélye is nő, emellett szárazságot és aknét is okozhat. A korral együtt pedig szerveztünk egyre kevésbé tudja felvenni a harcot a szabadgyökök ellen. 

A hajtás után megtudhatja, mit tehet annak érdekében, hogy a bőrén ne vagy minél kevesebb hagyjon nyomot a légszennyezés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így válasszon edzőtermet!

Dívány 2013. november 18., hétfő 11:48

Ahogy egyre hűvösebbek a nappalok, úgy tűnik egyre vonzóbbnak a kültéri sportok helyett inkább a négy fal között mozgás. Egy korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük, hogyan is kell személyi edzőt választani, most pedig ahhoz adunk tippeket, hogyan találhatja meg az ön számára tökéletes edzőtermet. Ebben lesz segítségünkre előző anyagunk szakértője, Bánkuti Gabriella, valamint a témával foglalkozó szakoldalak vonatkozó cikkei. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Pedig olyan jófejnek tűnt!"

Steiner Kristóf 2013. november 17., vasárnap 16:42

575215 4834734627730 1709796860 n

De elsőre olyan jófejnek tűnt!” – mentegetőztem a barátaim előtt, akik immáron sokadszorra tapasztalták meg ugyanazt a sztorit: megismerkedem valakivel, beleszerelmesedek – mármint nem úgy igazából, csak a személyiségébe -, és nagyjából egy heti ismerettség után úgy érzem, hogy rátaláltam az új lelki társamra, aki a barátságával, mi több, a puszta létezésével minden létező űrt betölt majd az életemben. Hiszen vicces, megért, meghallgat, és mindent elmondhatok neki – így aztán el is mondok mindent. Eleinte csak kávézgatni járunk, aztán teljes délutánkat töltünk együtt, hamarosan egy ottalvós bulit is tető alá hozunk, és mikor még friss barátságunk egyhónapos jubileumához sem érkeztünk el, már ott tartunk, hogy az illető:

  • pénzzel tartozik nekem,
  • bejelentés és telefonálás nélkül toppant be a legváratlanabb pillanatokban, cseppet sem figyelve arra, hogy esetleg más tervem/dolgom van (vagy ha igen, akkor leszarja),
  • halálosan meg van sértődve rám, amiért nem kerestem már három egész napja, vagy nem vettem fel a telefont.
  • esetleg az előzőek mind együttvéve, megfűszerezve azzal, amikor már mindenféle galád pletykákat terjeszt rólam a hátam mögött, kvázi bosszúból, amiért „meguntam őt”.

Mert ő így értelmezi a dolgot. 

 

Jógázással a többi sport is jobban megy

Toma 2013. november 17., vasárnap 15:46

Bizonyára nem mondunk újat azzal, hogy a jógázás kihat szinte az élete összes területére. Segítségével felfrissülünk, növeli a koncentrációs képességet, csökkenti a stresszt és még fogyaszt is. Azonban a felsorolás itt még nem ér véget, hiszen ha rendszeresen űzi, akkor más sportokban a teljesítményt is fokozza.

Távolról sincs vége, olvasson még »

9 ok, amiért egész nap csak zabálna

Toma 2013. november 16., szombat 18:09

Bizonyára ismerős az érzés, amikor egész nap enne, mert folyamatosan kívánja a kaját. Hacsak nem kívánós kismama, elgondolkozott már rajta, hogyan lehetséges, hogy egy kiadós ebéd után is a csipszeszacskót szorongatja?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csinálhat bármit, sose lesz tiszta

Toma 2013. november 15., péntek 18:00

Az embert már gyerekkorában gondosan megtanítják, hogyan kerülheti el a különböző fertőzéseket, és miképpen tudja magát és környezetét tisztán tartani. Sajnos rossz hír, hogy az akkor tanultak egy részét akár el is felejtheti. A Huffington Post összeszedett jópár, nagy népszerűségnek örvendő tévhitet és kevésbé köztudott tényt a személyi higiéniáról, amelyek alapján totális szélmalomharcnak tűnik a kórokozók elleni küzdelem. Szerencsére pár tippet is kapunk azért, hogyan maradhatunk mégis életben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 dolog, amit nem tudott az izzadásgátlójáról

Toma 2013. november 14., csütörtök 11:04

Az izzadásgátlók használata mindennapjaink szerves része, és bár régóta megy a vita, valóban veszélyesek-e, ennek ellenére van még egy rakás érdekességük, amivel a legtöbben nincsenek tisztában. Tudta például, hogy akár immunis lehet rájuk, vagy hogy a legtöbb valójában nem is szünteti meg magát az izzadást?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három mount everestnyi melltartót vettek a kínaiak egyetlen nap alatt

jean_pierre 2013. november 13., szerda 16:40

A kínai szinglinap lett a világ egyik legnagyobb üzlete. A november tizenegyedikén tartott, nem hivatalos ünnepen hatalmas árkedvezményeket adnak a cégek, így mindenki eszét vesztve vásárolgat. A New York Times cikke szerint a legnagyobb kínai online áruház, az Alibaba majdnem hatmilliárd dolláros forgalmat bonyolított ez alatt az egyetlen nap alatt: 402 millióan látogatták a honlapját, ami több mint a kínai felnőtt lakosság harmada.

Ilyenkor mindig nagyon mennek a pasipárnák, a cuki kapucnis pulcsik, rengeteg bort is vettek, és 1,6 millió melltartót, amik egymásra téve háromszor magasabbak lennének mint a Mount Everest. Fogyott emellett kétmillió alsógatya is, amik biztos jól jönnek majd a másik slágertermék, a vietnami házastárskereső utak során.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Naszálytej és a Sole termékei buktak a laktózbotrányban

zezse 2013. november 13., szerda 16:12

Cáfolta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal, hogy eltitkolnák azon cégek nevét, amelyek termékeiben hatérték feletti laktózmennyiséget mértek. Nyilvánosságra is került a két cég neve, és a problémás termékek: a Naszálytej Zrt. az 500 ml-es Magic Milk UHT Laktózmentes habtejszín termék miatt fizethet 300 ezer forintos bírságot, ráadásul a vizsgálati díjat, 25016 Ft-ot is ki kell fizetniük. A másik cég, aki fennakadt a szűrőn, a Sole-Mizo volt, náluk a Sole laktózmentes tejben találtak a szakemberek túl sok laktózt.

A tejszínt és a tejet egyébként a debreceni Auchanban vásárolták. Utóbbi a vizsgálat szerint a meghatározott határérték kétszeresét tartalmazta, a  kiterjesztett mérési eredmény pedig: 0,17-0,23 g/100 g volt. 

A másik terméket a Sole-Mizo gyártotta, az egy literes kiszerelésű 1,5 százalékos Mizo laktózmentes tejben 0,215-0,285 g/100g laktóz volt, mely érték az előírtnak szintén több mint kétszerese.

Mi számít laktózmentesnek?

A tejcukormentesség kapcsán az MSZ 1382/1-87 számú szabvány tartalmazza az
irányadó határértéket. A szabvány előírásainak értelmében tejcukormentes
(laktózmentes) az az élelmiszer, amelynek tejcukortartalma fogyasztásra kész állapotban
legfeljebb 0,1 g/100 g, illetve 0,1 g/100 cm3. A normál tejben 4,5 gramm tejcukor található 100 grammban.

Megkerestünk pár üzletláncot, de meglepetésünkre sem az Auchannál, sem a CBA-nál nem tudtak róla, hogy termékvisszahívásra került volna sor. Ez különösen annak a fényében érdekes, hogy a termékeket még márciusban vásárolták, viszont az adatokat csak most hozták nyilvánosságra, annak ellenére, hogy a Sole-Mizo elleni határozat már augusztus végén jogerőre emelkedett.

A Naszálytej meglepődve vette tudomásul, hogy nyilvánosságra hozták a büntetést, főleg ennyivel az eset után. Mindenkit megnyugtattak, hogy már rég nincs a tételből, mivel a tejszín eltarthatósági ideje három hónap. Elmondásuk szerint nem kell tartani ettől a mennyiségtől, mivel gondot minimum 1g/100 g fogyasztása esetén okoz. A céget eddig 18 év alatt másodszor büntették meg.

A Sole-Mizót is kerestük, de nem sikerült elérnünk őket.

1 ... 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 ... 136

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés