A családbarát munkahely a jövő? - ez várható a munkaerőpiacon

GettyImages-1295854375

Az elmúlt két év nagyon sok területen hozott hatalmas változásokat életünkben: az egyik ilyen a munka világáé. A home office többek életébe épült be, mint valaha, mindenki szembesült azzal, milyen nehéz a családi élet és a produktív munkanapok összeegyeztetése, és azzal is sokan szembesültek, hogy új irányokba kell indulniuk karrierjük terén.

A koronavírus miatti általános bizonytalanság után egy, a szomszédunkban dúló háború is fokozhatja bennünk annak érzetét, hogy érdemes felülvizsgálni, amit és ahogyan eddig dolgoztunk. Vannak, akiket az elmúlt bő két év megerősített abban, hogy jó helyen vannak, mivel munkáltatójuk úgy reagált a nehézségekre, hogy azzal mindenki jól járjon, míg mások arra jöttek rá, hogy mégsem azokat az értékeket képviseli munkahelyük, amelyekkel érdemes vagy éppen lehetséges azonosulniuk. A Női váltó fesztivál munkaerőpiaci tematikájú kerekasztal-beszélgetésén elhangzottak segítségedre válhatnak, ha éppen munkát keresel, de nem látod át teljesen a friss trendeket.

Figyeld a LinkedInt!

Az, hogy olyan helyen dolgozzunk, ahol a képviselt értékekkel könnyen azonosulunk, Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezető igazgatója szerint fontos.

Számára épp ezért fontos toborzási forrás a LinkedIn szakmai felülete, ahol nemcsak értékekkel kapcsolatos állásfoglalását osztja meg, hanem azt is, ha a cégnek egy új szakemberre van szüksége.

Így mielőtt valaki az adott állásra pályázna, azzal is tisztában van, mit tart fontosnak a vállalat, ezáltal nagyobb az esély arra, hogy hamarabb kerül az interjúfolyamatba a végső választott, és kevesebben vannak azok, akik munka közben döbbennek rá, hogy nem tudnak azonosulni az adott vállalat értékrendjével.

TIPPÜNK: ha állást keresel, vagy egyszerűen csak nyitott vagy a váltásra, kezdd el követni azon vállalatokat a LinkedIn felületén, amelyek érdeklődési körödbe tartoznak! Így hamar értesülhetsz az állásajánlatokról, valamint azt is megismerheted, milyen képet kíván magáról sugallani az adott cég – és eldöntheted, neked ez mennyire szimpatikus.

Az értékek egyezése a munka világában fontos, így már álláskeresés idején érdemes odafigyelni erre a szempontra
Az értékek egyezése a munka világában fontos, így már álláskeresés idején érdemes odafigyelni erre a szempontraskaman306 / Getty Images Hungary

Karriert váltanál? Ez kell hozzá!

Ladics Viktória, a HR Partner Consulting ügyvezető igazgatója szerint negyvenéves kor környékén nagyon sokakat legyint meg a karrierváltás szele: sokan vannak, akik elgondolkoznak azon, vajon mi is szívük igazi vágya, milyen szenvedély támadt fel bennük, amit nem szeretnének elengedni.

„Ami hiányzik, az a magabiztosság, az, hogy ki tudjunk állni magunkért, néha tudjunk nemet is mondani, vállalva a sebezhetőséget”

 – vélekedik a HR-szakember. Ez az életközepi karrierválság egyébként nőket és férfiakat egyaránt érinthet, ezért megijedni semmiképpen nem érdemes tőle.

TIPPÜNK: ha elkötelezted magad a váltás mellett, állj oda teljes mellszélességgel saját magad mellé! Vállald a döntéssel járó rizikókat is.

Az interjúzás és álláskeresés művészete

Bárkinek, aki állást keres, fontos tudnivaló, hogy ez a folyamat is tanulható: sok félelem kötődik hozzá Ladics Viktória szerint, főként a nőkben, de ezek leküzdhetők. A HR-szakember szerint gyakori hiba, hogy azért nem adja be valaki önéletrajzát egy pozícióra, mert azt gondolja, csak azoknak érdemes egyáltalán megpályázniuk az állást, akikre minden egyes ott leírt feltétel igaz, pedig ez nem feltétlenül van így – sok cég nem a tökéletes, hanem az elég jó jelöltet keresi!

TIPPÜNK: persze nem azt sugalljuk, hogy jelentkezz folyamatmérnöki állásra szabadbölcsészet-diplomával, de ne hidd, hogy csak a 99 és 100 százalékos egyezés jelent munkaszerződést! Ha te magad elég jó jelöltnek tartod magadat, add be a pályázatot!

A család egyre inkább fókuszban

Vannak olyan vállalatok, amelyek már egész egyszerűen nem engedhetik meg azt maguknak, hogy ne vegyék figyelembe, hogy dolgozóiknak van családja – Szigeti Barbara a Tesco országos HR-vezetője szerint 11 ezer munkavállalójuk 70 százaléka nő, és a dolgozóknak összesen 7000 gyermeke van. Ezek már akkora számok, amelyek azt diktálják, hogy figyelembe kell venniük a családok érdekeit.

Ezen túl kialakultak kifejezetten családbarát, új szakmák is: ilyen például a virtuális asszisztens.

Az ezt a munkakört betöltő szülők végezhetik a munkát otthonukban, annyit vállalva, amennyi még belefér életük szervezésébe. Webshoptámogatás, üzleti asszisztensi feladatok vagy tolmácsolás: mind teljesíthető virtuális asszisztensként!

TIPPÜNK: Ha úgy érzed, a nagyvállalati légkör vagy egy több műszakos munkarend nem fér bele családotok működésébe, bátran tájékozódj a friss lehetőségekről. Lehet, hogy új munkaköröd olyasmi lesz, ami öt éve még nem is létezett.

Egy home office-ban végezhető munkakör családbarátabb lehet
Egy home office-ban végezhető munkakör családbarátabb lehetJ_art / Getty Images Hungary

Új területek nyílnak meg a nők előtt

Ha tíz éve még mind azt is gondoltuk, hogy a programozók biztosan csak kockás inges férfiak, mostanra remélhetőleg ez már megváltozott. Fachs Anita, a Green Fox Academy ügyvezetője elmondta, hogy egyre több nő helyezkedik el az IT világában, mely maga is átalakult – olyan nyitott és rugalmas környezetté vált, melyben mára a csapatmunkának van kiemelt szerepe.

TIPPÜNK: 2022-ben ne a nemi sztereotípiák határozzák meg, milyen karrierutat választasz! Lehetsz villanyszerelő és IT-szakember is. Csak rajtad múlik!

A home office velünk marad

A pandémia és a lezárások szerelemgyermeke, a home office úgy tűnik, hosszabb távon velünk marad. A Műegyetemi Állásbörze szervezői márciusban kérdeztek meg több száz vállalatot erről a munkaszervezési formáról – mindössze 6,1 százalék tartózkodott tőle, ezek az cégek azonban általában gyártásban vagy szolgáltatásban érintett vállalatok, amelyek nehezen is tudnák elérhetővé tenni ezt a munkaszervezési rendet. A válaszadók egyharmada esetében teljes home office-ra, 60,6 százaléknál részleges home office-ra van lehetőség. A válaszadók úgy nyilatkoztak, valószínű, hogy hosszú távon is megmarad ez a lehetőség.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra