Nincs több sárga csekk és tévé-előfizetés: köszi, internet!

GettyImages-1308903303

Ma van az internet világnapja: ne félj te sem kiaknázni az összes lehetőséget, amelyet a világháló nyújt, a veszélyek helyett legyenek végre porondon az előnyök.

Bár már jó sok víz lefolyt azóta a Dunán, hogy Vágási Feri beszállt az internetbe, furcsamód még mindig vannak olyanok, akiket győzködni kell arról, hogy ne sárga csekken fizessék be a számlákat, és vásároljanak nyugodtan az interneten. Mindezt annak dacára, hogy a világháló mára már mindennapjainknak is szerves része, a gyerek ebédmenüjét telefonos applikációban választjuk ki, telefonálás helyett alkalmazásban rendelünk pizzát, a kanapén ülve rendeljük meg a nyári ruhatárunkat, és még sorolhatnám. Félni egyetlen dologtól lehet: ha nagyon lemaradunk az internet tempójától, és ha gyerekeink is lemaradnak arról miattunk.

Mindennap világnap: az internettel kelünk-fekszünk

Két kezemen sem tudnám megszámolni, mennyi apró, mindennapi örömöt köszönhetek annak, hogy az ezredforduló óta egyre tudatosabb felhasználója vagyok az internetnek. Kezdjük otthon: a megfelelő alkalmazásokban pötyögöm be a mérőórák állását, és ezekben ki is fizetem a számlát. A biztosítási díjakat hasonlóképp online ügyfélszolgálaton egyenlítem ki, így tényleg eltűntek az életemből a sárga csekkek.

Szinte mindent elintézhetsz az interneten
Szinte mindent elintézhetsz az internetenCarol Yepes / Getty Images Hungary

Amikor kíváncsi vagyok arra, milyen eredmény született a választáson, vagy fog-e esni másnap, nem kell kivárnom a híreket: egyszerűen megnyitom az internetet, és pillanatokon belül tudom a választ. Ha elindulok valahova, pár kattintás, és tudom, mire szálljak, és meddig tart majd az út. Ha a buszon kapok észbe, hogy be kéne fizetni az óvodai étkezést, gyorsan megnyitom a banki alkalmazást, és már utalom is az összeget.

Ha pedig az jut eszembe, hogy hazafelé kellene venni kakaós csigát is, gyorsan ellenőrzöm a térképen, merre található az ismeretlen környéken élelmiszerbolt, és már meg is oldódott a problémám. Nincs tévém, sem előfizetésem, de ha meg akarok nézni egy filmet, simán megnyitom valamelyik streamingplatformot, és folytatom a sorozatot, ahol abbahagytam, vagy elindítom a moziban alig pár hete bemutatott filmet.

Milliónyi olyan szituáció van, amelyben mostanra automatizmus az, hogy az internet adta lehetőségekkel élünk, melyek az életet egyszerűbbé, gyorsabbá és kényelmesebbé teszik.

Hiszen az interneten végül is minden ott van – még az is, ami nem is létezik.

Van, aki még mindig ódzkodik tőle

Miért félnek akkor mégis annyian az internettől? Máig közkeletű tévhit például, hogy a bankkártyáddal nem biztonságos neten fizetni, holott ha biztonságos hálózaton  tehát nem egy jelszó nélkül elérhető wifin, hanem például az otthoni – biztonságos eszközzel teszed, elismert fizetőfelületen, akkor semmi bajod nem származhat a dologból. Az „internet veszélyei” fonalat követve gyakran merül fel az is, hogy függőséget okozhat – és ez ráadásul még igaz is. De kávét, cigarettát vagy alkoholt sem vesz vajon kezébe az, aki ezzel az indokkal tartja magát távol még 2022-ben is az internettől?

Vannak mások, akik arisztokratikusan viszolyognak tőle, mondván, nincs nekik szükségük arra. Lehet, hogy ezt így érzik, ám könnyen lehet, hogy életük egy-két területén már eddig is hátrányba kerültek azért, mert kizárták életükből a világhálót – ha pedig esetleg szülők is egyben, akkor még kevésbé érthető a hozzáállásuk.

Ha ugyanis valakire igazi veszélyei lehetnek az internetnek, az egy olyan gyermek, akinek nem segítenek eligazodni benne, akinek nem magyarázzák el a biztonságos használat alapjait, vagy azt, hogy ott sem minden az, aminek látszik.

A világnap is figyelmeztet arra, hogy be kell vezetned gyermeked az internet használatába
A világnap is figyelmeztet arra, hogy be kell vezetned gyermeked az internet használatábaSolskin / Getty Images Hungary

Ma már kisiskolás koruktól használóivá válhatnak a gyerekek ugyanis a világhálónak – szüleik generációja az utolsó, amelyik még viszonylag érett fejjel cseppent ebbe a világba, és amellyel együtt fejlődött az. Az alacsonyabb fejlettség pedig kevesebb veszélyt is jelentett, ám ma, a Momo, a kék bálna kihívás és egyéb nyalánkságok korában bizony észnél kell lennie a szülőnek. A legjobb, ha ő vezeti be gyermekét az internetbe – ehhez azonban értenie is kell azt.

 A gyerekek miatt kell értenünk hozzá

Érdemes lenne tehát elfelejteni azt, hogy folyamatosan az internet veszélyeire koncentráljunk felnőtt fejjel. Igen, természetesen az interneten vannak átverések, melyek áldozatául lehet esni – de sokkal kisebb eséllyel, ha van járatosságunk ebben a világban. A

rutinos felhasználó ügyesen kiszúrja azt, ami oda nem illő: az interneten csak vendégségben járó ugyanakkor elhiheti azt is, hogy ott kék a fű.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyerekeket ezzel a tudatossággal ismertessük meg az internettel, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy megismertessük őket vele. Az ő felnőttkorukat még jobban áthatja majd a világháló, mint amit ma hihetünk – a randizás, a tanulás és a munka világában is helye lesz az internetnek. Mit helye: főhelye. Készítsük fel erre gyerekeinket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek