Jobb, ha tudod, így randizik az a generáció, amely a mobiljával nőtt fel

GettyImages-581033659

A Z generáció természetesen nyúl az online társkeresés eszközeihez. Nyíltságuk, lazaságuk és tudatosságuk inspiráló lehet a korábbi generáció tagjainak is.

A Z generáció nem is olyan fiatal, mint ahogyan az a fejünkben él: legidősebb tagjai már 24 évesek. Digitális nomádoknak is szoktuk őket hívni, mivel ők az első olyan generáció, akik úgy nőttek fel, hogy az internet mindig is része volt az életüknek. Ez randizási szokásaikban is tükröződik, sokkal természetesebb módon használják ki az internet nyújtotta lehetőségeket.

Igazi online randi veteránok! Legyen szó videós gyors randikról, üzenetben szakításról, magukat online másnak kiadó udvarlókról, vagy az egyre népszerűbb ghostingról (amikor váratlanul faképnél hagy a flörtpartnered, és nem tudod elérni utána), ez a generáció mindent megélt és erősebben távozott.

Lássuk, mit tanulhatunk tőlük az online randizásról a Hello Giggles cikkében, amelyben randicoachokat és a Z generáció néhány tagját szólaltatták meg!

GettyImages-530163737
Brian A Jackson / Getty Images Hungary

6 tipp a Z generációtól, ami újrakeretezi az online randizásról alkotott képedet

1. Légy nyitott, hova vezet az első randi! Nem kell fél térdre ereszkedni, és megkérni a másik kezét rögtön az első randin, de nem is muszáj egyéjszakás kalandként előre elkönyvelni a másikat – szól a Z generációs bölcselet Max Palmer 24 éves meleg férfitól.

Előzetes elvárás nélkül érdemes odaállítani a megbeszélt helyre, fenntartva a lehetőséget arra, hogy bármi megtörténhessen. Ha az egy komoly kapcsolat lesz idővel, rendben, ha egyéjszakás kaland, oké. De ha nyitottak vagyunk, lehet a másikból egy életre szóló barát is, rövid távú kapcsolat, vagy akár a nemezisünkkel is összehozhat az internet szerencsekereke.

A randizásnak nem muszáj a házasságról szólnia, mint az áhított végcélhoz vezető szükséges út, lehet akár a felfedezés eszköze is, amelynek során jobban megismerjük magunkat és a vágyainkat.

GettyImages-638876750
Martin Dimitrov / Getty Images Hungary

2. Beszélj nyíltan arról, mit keresel! A Z generáció tagjai lazábban veszik az idősebb generációk randizási és párkapcsolati tradícióit. Míg a korábbi generációkban nagy feszültséget keltett, mikor szabad hivatalossá tenni a kapcsolatot, addig a Z generáció szülöttei nem zavartatják magukat ilyen formalitásokkal. Amikor úgy érzik, szívesen randiznának exkluzívan a másikkal, egyszerűen csak megkérdezik. 

„Szexi dolog, ha az ember ismeri magát, és nyíltan beszél a vágyairól”

– mondja a 23 éves biszexuális Lucia Gallipoli. – „Ettől még nem lesz valaki tapadós vagy nagy igényű. Ezzel csak időt spórolsz magadnak is és a másiknak is.”

Sok Z generációs a monogámia kereteit is kevésbé szigorúan veszi. Ariella Serur, queer randicoach szerint a fiatalabbak hajlamosak akár alternatív kapcsolati felállásokat is kipróbálni önmaguk keresése közben, mint a poliamoria vagy a nonmonogámia egyéb megvalósulásai.

GettyImages-1334332168
simarik / Getty Images Hungary

3. Ne szégyelld a randiappok használatát! A Z generáció tagjainak már olyan természetes a randiappok használata, mint a levegővétel. 2010-ben még a korábbi generációk tagjai húzták a szájukat a randi appok kipróbálásától, de 2021-re mindennapossá vált a társkeresés ilyetén formája.

Nem a találkozás mikéntje fogja meghatározni a kapcsolatot, hanem az, hogy a két ember hogyan tud kapcsolódni egymáshoz.

A queer közösség tagjainak kifejezetten megkönnyíti a pártalálását, az applikációkon egyértelműbb, ki kihez vonzódik.

4. Csekkold le előre a másikat a szociális média segítségével – de ne ítéld el miatta! A 21 éves heteró Sydney Lundin és a 24 éves heteró Cassidy Kohls is egyetért Palmerrel, hogy érdemes előzetesen leellenőrizni, kivel is találkozik az ember lánya vagy fia másnap a való világban. 

Saját biztonságuk érdekében és a catfishek (magukat a neten másnak kiadó flörtpartnerek) elkerülése érdekében is jobb, ha az ember kicsit szaglászik a másik után a neten, mielőtt elmenne az első találkozóra.

Palmer például le szokta ellenőrizni a másikat LinkedInen, ha a beszélgetésük során kiderül, hol dolgozik a másik.

Ugyanakkor Serur arra figyelmeztet, hogy ha már megbizonyosodtunk a másik személy hitelességéről, ne formáljunk előzetes értékítéletet a másikról szociálismédia-profiljai alapján. Gyakran csalóka lehet az így kialakult kép. Magunknak sem teszünk szívességet azzal, ha a másik profilja láttán rögtön elájulunk tőle, és a randihelyzetben magunk fölé pozicionáljuk, az elismerésének megszerzését tűzzük ki célul.

GettyImages-1290163198
eda can / Getty Images Hungary

5. Csavard fel a flört-o-métered az online térben! Manapság már nem kell az élő beszélgetésekre és a másik telefonszámának ismeretére szorítkoznunk, ha a kiszemeltünkkel szeretnénk szóba elegyedni. 

Szerencsére az internet megkönnyíti a kapcsolatfelvételt azzal, aki után távolról epekedünk: erre való a Snapchat, az Instagram és a TikTok!

Arra is jók ezek a platformok, hogy indirekt módon jelezzük a másiknak: tetszel. Instagramon a régi posztok szívecskézésével, TikTokon egymás videóinak hetekig tartó kommentelésével, Snapchaten pedig szelfi küldésével emlékeztethetjük kiszemeltünket a saját létezésünkre.

GettyImages-907828320
Voysla / Getty Images Hungary

6. Ne pattints le másokat elköszönés nélkül! Neked sem esik jól, ha a másik egyik pillanatról a másikra váratlanul megszakítja veled a kapcsolatot hosszú flörtöléssel töltött idő után, szóval te se tedd ezt másokkal. 

Serur szerint csak akkor ghostold a másikat, ha az nem tartja be a határaidat, amiket lefektettél.

A többi esetben illik megtenni a másiknak azt a szívességet, hogy elköszönünk tőle: kényelmetlen, de tisztább döntés. Így a másik is könnyebben fog továbblépni.

Levonva a tanulságot fiatalabbjaink randizási szokásaiból, érdemesebb lazán venni a párkeresést. Hagyjunk esélyt a kapcsolódásainknak, hogy maguktól találják meg saját címkéjüket. Ne szégyenlősködjünk, és csapjunk bele a technológia nyújtotta új lehetőségekbe. Legyünk tudatos online randizók.

Oszd meg másokkal is!
Mustra