#ÉLETEM

A gyümölcs mégsem segít a rák megelőzésében

2010. április 16., péntek 11:09

A több zöldség és gyümölcs fogyasztása nem elég a rák megelőzéséhez, a betegséget komplett, egészséges életmóddal lehetne jól megelőzni, ezt állítják egy új kutatásban. A magyaroknak ez rossz hír, mert mi vagyunk az egyik legegészségtelenebbül élő nemzet a WHO szerint.

megelozesA több gyümölcs és zöldség fogyasztása csak kis mértékben csökkenti a rák kialakulásának a kockázatát - számolt be a Journal of the National Cancer hírportál. Az ez irányú kutatásokat 1992 és 2000 között végezték, a vizsgálat során csaknem félmillió ember életvitelét, táplálkozási szokásait követték nyugat-európai országokban. Nyolc év elteltével 30 ezer embernél diagnosztizáltak rákot, és a szakemberek a betegek előzetes életvitelét is kielemezték, ezt követően vonták le a következtetéseiket.

A dohányzás mellőzése fontosabb lenne

Megállapították, hogy nagy általánosságban igaz az, hogy akik rendszeresen fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt, az életmódjuk miatt kevésbé vannak kitéve a rák kockázatának, de önmagában a zöldség és gyümölcs fogyasztása nem nyújt elegendő védelmet a betegség megelőzésében. Azok, akik egészségesen táplálkoznak, általában kevesebb alkoholt fogyasztanak, kevesebbet dohányoznak, és jobban ügyelnek a fizikai kondíciójukra. Ezek a tényezők fontosabbak a rák megelőzésében, mint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

E tekintetben a magyarok veszélyeztetettek, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO legfrissebb statisztikája szerint a világ legegészségtelenebb életet folytató nemzetei közé tartozunk. Ebben a mozgásszegény életmód, a jelentős mennyiségű ivás és dohányzás, és persze az egészségtelen, zsíros ételek fogyasztása mind szerepet játszanak. Ezek következtében a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az aránya is magas idehaza, de a tüdőrákos betegek arányával is a vezető országok közé tartozunk világviszonylatban. Az Unióban egyébként hazánk mellett Bulgária és Románia sorolható a legegészségtelenebb országok közé.

Márciusban egyébként a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szakfolyóirat számolt be arról, hogy az öregedő népesség és a dohányzás miatt a rák világszerte átveheti a vezetést a halálozási okok listáján.

Az alma segít megelőzni a vastagbélrákot

A gyümölcsöknek a rák megelőzésében tulajdonított szerepéről jó néhány kampány szól. A napokban számoltunk be arról, hogy Olaszország néhány városában Almapontot létesítenek, ahol egyebek mellett arra hívják fel a figyelmet, hogy az alma fogyasztása néhány daganatos betegség megelőzésében segít, és különösen az emésztőrendszeri megbetegedések megelőzésében. A milánói Mario Negri farmakológiai kutatóintézetben vastagbél daganatos betegeket vizsgáltak, és a kutatásuk eredményeképp kijelentették, hogy az almában megtalálható proantocianidin nagy mértékű fogyasztása akár 30%-kal is csökkentheti a vastagbél daganat kialakulásának a veszélyét.

A papaja is lehet csodaszer

Az alma mellett a papaja gyümölcs kivonatát is lehetséges csodaszernek nevezték. A Floridai Egyetem japán kutatója, Dr. Nam Dang szerint bebizonyosodott, hogy a gyümölcs kivonata alkalmas bizonyos daganatos sejtek növekedésének a lassítására. Az orvos a kollégáival hosszú idő óta kísérletezett a gyümölcs hatásával, és arra a megállapításra jutottak, hogy a máj-, méhnyak-, a tüdő és a hasnyálmirigyrák növekedését lassíthatja, legalábbis laboratóriumi körülmények közt érvényesül a hatása. Összegezve a tapasztalatait, kijelentette, hogy a papaja elsődlegesen az immunrendszer működésének a szabályozásában hatásos.

Arról már kevesebb statisztika szól, hogy a rák megelőzéséért folytatott küzdelmet milyen mértékben veti vissza, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával a növényvédő szerek maradékait is magunkhoz vesszük.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.04.18 09:19:24Nűnű

    Szerintem a több zöldség/gyümölcs fogyasztását nem a szokásos kaja mellett kell érteni, hanem azt csökkentve vele, és akkor lehet, hogy hatékonyabb lenne.
    Bár, z igazság az, hogy a mai napig nem egészen tisztázott a rák eredete, működése. Annyit már kapisgálnak, hogy vannak valamilyen gének, amelyek védelmet adnak ellene, és tény, az én rokonságomban (vér szerinti felmenőim) nagyon elvétve volt rákos beteg. (Nem, nem voltunk szuper egészségesek, elsősorban szívbetegségben haltunk meg (és esélyes, hogy rám is az vár.))

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta